Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 15 maart 2010, kenmerk MEVA/ABA-2991812, houdende wijziging van de Subsidieregeling vaccinatie stageplaatsen zorg in verband met de Wet DUO, het schrappen van de accountantsverklaring en toevoeging van enkele opleidingen

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 3 van de Kaderwet VWS-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De Subsidieregeling vaccinatie stageplaatsen zorg1 wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 6, eerste lid, onderdeel a, wordt ‘bedoeld in artikel 9a van de Wet verzelfstandiging Informatiseringsbank’ vervangen door: bedoeld in artikel 24b van de Wet op het onderwijstoezicht.

B

Artikel 10 vervalt.

C

Aan bijlage 1 wordt toegevoegd:

vanaf 2010/2011

80030

Experimentele leergang vmbo-mbo niveau 2 in de sector zorg en welzijn

vanaf 2010/2011

91720

Laboratoriummedewerker (Laborant) (basisberoepsopleiding)

D

Aan bijlage 2 wordt toegevoegd:

vanaf 2010/2011

34953

B Orthopedische technologie

ARTIKEL II

De regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst, artikel I, onderdeel A werkt terug tot en met 1 januari 2010 en artikel I, onderdeel B werkt terug tot en met 1 augustus 2009.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

A. Klink.

TOELICHTING

Aanpassing aan de Wet DUO

In verband met de oprichting van de Dienst Uitvoering Onderwijs (Wet DUO) is de Wet verzelfstandiging Informatiseringsbank ingetrokken en zijn diverse andere wetten gewijzigd. Het betreft een reorganisatie van de uitvoering op het terrein van het onderwijs. Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) beschikte over twee uitvoeringsorganisaties: Centrale Financiën Instellingen (CFI) en de Informatie Beheer Groep (IB-Groep). Besloten is deze organisaties samen te voegen en onder de ministeriële verantwoordelijkheid te plaatsen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs. Daarbij is de Wet verzelfstandiging Informatiseringsbank (WVI) ingetrokken. De bepalingen over het basisregister onderwijs die waren opgenomen in de WVI, zijn verplaatst naar de Wet op het onderwijstoezicht (WOT).

Het gaat uitsluitend om een redactionele wijziging van de Subsidieregeling vaccinatie stageplaatsen zorg, die rechtstreeks voortvloeit uit de Wet DUO. Waar in artikel 6 sprake is van het basisregister onderwijs wordt de verwijzing naar de WVI vervangen door een verwijzing naar de WOT.

Schrappen vereiste accountantsverklaring

In artikel 10 was geregeld dat, conform de Kaderwet VWS-subsidies, bij een subsidieverlening vanaf € 125.000,– een accountantsverklaring ten behoeve van de vaststelling van de subsidie verplicht was. De vaststelling is gebaseerd op een tweetal door het Ministerie van OCW opgezette basisregistraties. Beide basisregistraties worden gevoed door de onderwijsinstellingen, waarbij zowel van de kant van het Ministerie van OCW als van de kant van de onderwijsinstellingen een accountantscontrole plaatsvindt. Om die reden is een extra accountantscontrole voor de onderhavige regeling niet meer opportuun.

Nieuwe opleidingen

Naar aanleiding van signalen van onderwijs- en zorginstellingen en op basis van een risico-inventarisatie en -evaluatie van het Nationaal Hepatitis Centrum (NHC) worden met ingang van het studiejaar 2010–2011 enkele opleidingen aan de subsidieregeling toegevoegd. Voor het Middelbaar Beroeps Onderwijs (MBO) betreft het de ‘experimentele leergang vmbo-mbo niveau 2 in de sector zorg en welzijn’ (crebo 80030) en de opleiding ‘Laboratoriummedewerker (Laborant) (basisberoepsopleiding)’ (crebo 91720). Voor het Hoger Beroeps Onderwijs (HBO) betreft het de bacheloropleiding ‘Orthopedische technologie’ (croho 34953).

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

A. Klink.


XNoot
1

Stcrt. 2008, 135; laatstelijk gewijzigd bij ministeriële regeling van 6 mei 2009 (Stcrt. 2009, 92).

Naar boven