Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 4 februari 2010, nr. VGP/VC 2981499, houdende wijziging van de Warenwetregeling Gebruik van zoetstoffen in levensmiddelen, in verband met richtlijn 2009/163/EU inzake neotaam

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Handelende in overeenstemming met de Ministers van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, en van Economische Zaken;

Gelet op richtlijn nr. 2009/163/EU van de Commissie van de Europese Unie van 22 december 2009 (PbEU L 344) tot wijziging van richtlijn 94/35/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie inzake zoetstoffen die in levensmiddelen mogen worden gebruikt, wat neotaam betreft;

Gelet op artikel 4 van het Warenwetbesluit additieven, aroma’s en enzymen in levensmiddelen;

Besluit:

ARTIKEL I

In de bijlage bij de Warenwetregeling Gebruik van zoetstoffen in levensmiddelen1 wordt na EG-nr. E 959 met bijbehorende vermeldingen ingevoegd:

E 961

Neotaam

Niet-alcoholische dranken

 
  

gearomatiseerde dranken op basis van water, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers

20 mg/l

  

dranken op basis van melk en daarvan afgeleide producten of op basis van vruchtensap, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers

20 mg/l

  

Desserts en soortgelijke producten

 
  

gearomatiseerde desserts op basis van water, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers

32 mg/kg

  

bereidingen op basis van melk en daarvan afgeleide producten, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers

32 mg/kg

  

desserts op basis van vruchten en groenten, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers

32 mg/kg

  

desserts op basis van eieren, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers

32 mg/kg

  

desserts op basis van graan, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers

32 mg/kg

  

desserts op basis van vetten, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers

32 mg/kg

  

‘snacks’: voorverpakte gezouten, gedroogde hapjes op basis van zetmeel of (hazel)noten, die bepaalde aroma’s bevatten

18 mg/kg

  

Snoepgoed

 
  

snoepgoed zonder toegevoegde suikers

32 mg/kg

  

snoepgoed op basis van cacao of gedroogde vruchten, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers

65 mg/kg

  

snoepgoed op basis van zetmeel, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers

65 mg/kg

  

hoorntjes en wafels zonder toegevoegde suikers voor ijs

60 mg/kg

  

ouwels (eetpapier)

60 mg/kg

  

boterhampasta op basis van cacao, melk, gedroogde vruchten of vet, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers

32 mg/kg

  

ontbijtgranen met een vezelgehalte van meer dan 15% en ten minste 20% zemelen, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers

32 mg/kg

  

microproducten van suikerwerk ter verfrissing van de adem, zonder toegevoegde suikers

200 mg/kg

  

sterk gearomatiseerde keelpastilles zonder toegevoegde suikers

65 mg/kg

  

kauwgom zonder toegevoegde suikers

250 mg/kg

  

suikerwerk in de vorm van tabletten met verminderde verbrandingswaarde

15 mg/kg

  

cider en perencider

20 mg/l

  

dranken bestaande uit een mengsel van bier, cider, perencider, gedistilleerd of wijn en niet-alcoholische dranken

20 mg/l

  

gedistilleerde dranken met een alcoholvolumegehalte van minder dan 15% vol

20 mg/l

  

alcoholvrij bier of bier met een alcoholgehalte van ten hoogste 1,2% vol

20 mg/l

  

‘Tafelbier/Bière de table/Table beer’ (met een extractgehalte van de stamwort van minder dan 6%) met uitzondering van ‘Obergäriges Einfachbier’

20 mg/l

  

bier met een zuurgraad van ten minste 30 milli-equivalent NaOH

20 mg/l

  

donker bier van het type "oud bruin"

20 mg/l

  

bier met verminderde verbrandingswaarde

1 mg/l

  

consumptie-ijs met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers

26 mg/kg

  

vruchten in blik of in glas, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers

32 mg/kg

  

jam, gelei en marmelade, met verminderde verbrandingswaarde

32 mg/kg

  

vruchten- en groentebereidingen, met verminderde verbrandingswaarde

32 mg/kg

  

zoetzure vruchten- en groenteconserven

10 mg/kg

  

‘Feinkostsalat’

12 mg/kg

  

zoetzure conserven en halfconserven van vis, alsmede marinaden van vis, schaal-, schelp- en weekdieren

10 mg/kg

  

soep met verminderde verbrandingswaarde

5 mg/l

  

sauzen

12 mg/kg

  

mosterd

12 mg/kg

  

banketbakkerswaren voor specifieke voedingsdoeleinden

55 mg/kg

  

voedingsmiddelen zie zijn bestemd om in energiebeperkte diëten voor gewichtsvermindering te worden genuttigd, als omschreven in de Warenwetregeling Energiebeperkte diëten

26 mg/kg

  

dieetvoeding voor medisch gebruik, als omschreven in de Warenwetregeling Dieetvoeding voor medisch gebruik

32 mg/kg

  

voedingssupplementen als omschreven in het Warenwetbesluit voedingssupplementen, verstrekt in vloeibare vorm

20 mg/kg

  

voedingssupplementen als omschreven in het Warenwetbesluit voedingssupplementen, verstrekt in vaste vorm

60 mg/kg

  

voedingssupplementen als omschreven in het Warenwetbesluit voedingssupplementen op basis van vitaminen of mineraalelementen in de vorm van siroop of kauwtabletten

185 mg/kg

  

tafelzoetstoffen

quantum satis

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

A. Klink.

TOELICHTING

Op 23 december 2009 is gepubliceerd richtlijn nr. 2009/163/EU van de Commissie van de Europese Unie van 22 december 2009 (PbEU L 344) tot wijziging van richtlijn 94/35/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie inzake zoetstoffen die in levensmiddelen mogen worden gebruikt, wat neotaam betreft, verder te noemen: richtlijn 2009/163/EU.

Neotaam is een zeer intensieve zoetstof, waarvan de zoetkracht 7000 tot 13000 keer zo groot is als die van sucrose. Het kan in zeer uiteenlopende producten als alternatief voor sucrose of andere zoetstoffen dienen. Neotaam kan alleen of in combinatie met andere zoetstoffen worden gebruikt. Bovendien kan neotaam de smaak van levensmiddelen en dranken veranderen.

Richtlijn 2009/163/EU diende te worden uitgevoerd door een wijziging van de Warenwetregeling Gebruik van zoetstoffen in levensmiddelen. Deze regeling zorgt daarvoor.

Richtlijn 2009/163/EU is gebaseerd op verordening (EG) 1333/20081. De grondslag voor deze regeling is daarom artikel 4 van het Warenwetbesluit additieven, aroma’s en enzymen in levensmiddelen, net als het geval is bij de in artikel 5 van dat besluit genoemde warenwetregelingen (waaronder de Warenwetregeling Gebruik van zoetstoffen in levensmiddelen).

Neotaam (E 961) mag worden gebruikt in dezelfde levensmiddelen waarin ook de andere toegelaten intensieve zoetstoffen mogen worden gebruikt. Om de handel in en het gebruik van deze nieuwe zoetstof te vergemakkelijken, mogen producten die aan deze regeling voldoen direct worden verhandeld. Het besluit van het kabinet inzake vaste verandermomenten van regelgeving staat hieraan niet in de weg.

Deze regeling heeft geen gevolgen voor de administratieve lasten voor de burger of het bedrijfsleven, en heeft ook verder geen bedrijfseffecten.

In onderstaande tabel is het verband weergegeven tussen richtlijn 2009/163/EU en deze regeling.

Richtlijn 2009/163/EU

Deze regeling

artikel 1

artikel I (bijlage bij de Warenwetregeling Gebruik van zoetstoffen in levensmiddelen)

artikel 2, eerste lid

artikel II

artikel 2, tweede lid

– (implementatie niet vereist)

artikel 2, derde lid

artikel II

artikelen 3 en 4

– (geen implementatie vereist)

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

A. Klink.


XNoot
1

Stcrt. 1995, 212; laatstelijk gewijzigd bij regeling van 7 november 2006, Stcrt. 220.

XNoot
1

Verordening (EG) nr. 1333/2008 van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 16 december 2008 inzake levensmiddelenadditieven (PbEU L 354).

Naar boven