Staatscourant van het Koninkrijk der Nederlanden
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek | Datum ondertekening |
---|---|---|---|---|
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport | Staatscourant 2010, 2090 | Besluiten van algemene strekking |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek | Datum ondertekening |
---|---|---|---|---|
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport | Staatscourant 2010, 2090 | Besluiten van algemene strekking |
De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
Handelende in overeenstemming met de Ministers van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, en van Economische Zaken;
Gelet op richtlijn nr. 2009/163/EU van de Commissie van de Europese Unie van 22 december 2009 (PbEU L 344) tot wijziging van richtlijn 94/35/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie inzake zoetstoffen die in levensmiddelen mogen worden gebruikt, wat neotaam betreft;
Gelet op artikel 4 van het Warenwetbesluit additieven, aroma’s en enzymen in levensmiddelen;
Besluit:
In de bijlage bij de Warenwetregeling Gebruik van zoetstoffen in levensmiddelen1 wordt na EG-nr. E 959 met bijbehorende vermeldingen ingevoegd:
E 961 | Neotaam | Niet-alcoholische dranken | |
gearomatiseerde dranken op basis van water, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers | 20 mg/l | ||
dranken op basis van melk en daarvan afgeleide producten of op basis van vruchtensap, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers | 20 mg/l | ||
Desserts en soortgelijke producten | |||
gearomatiseerde desserts op basis van water, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers | 32 mg/kg | ||
bereidingen op basis van melk en daarvan afgeleide producten, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers | 32 mg/kg | ||
desserts op basis van vruchten en groenten, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers | 32 mg/kg | ||
desserts op basis van eieren, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers | 32 mg/kg | ||
desserts op basis van graan, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers | 32 mg/kg | ||
desserts op basis van vetten, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers | 32 mg/kg | ||
‘snacks’: voorverpakte gezouten, gedroogde hapjes op basis van zetmeel of (hazel)noten, die bepaalde aroma’s bevatten | 18 mg/kg | ||
Snoepgoed | |||
snoepgoed zonder toegevoegde suikers | 32 mg/kg | ||
snoepgoed op basis van cacao of gedroogde vruchten, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers | 65 mg/kg | ||
snoepgoed op basis van zetmeel, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers | 65 mg/kg | ||
hoorntjes en wafels zonder toegevoegde suikers voor ijs | 60 mg/kg | ||
ouwels (eetpapier) | 60 mg/kg | ||
boterhampasta op basis van cacao, melk, gedroogde vruchten of vet, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers | 32 mg/kg | ||
ontbijtgranen met een vezelgehalte van meer dan 15% en ten minste 20% zemelen, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers | 32 mg/kg | ||
microproducten van suikerwerk ter verfrissing van de adem, zonder toegevoegde suikers | 200 mg/kg | ||
sterk gearomatiseerde keelpastilles zonder toegevoegde suikers | 65 mg/kg | ||
kauwgom zonder toegevoegde suikers | 250 mg/kg | ||
suikerwerk in de vorm van tabletten met verminderde verbrandingswaarde | 15 mg/kg | ||
cider en perencider | 20 mg/l | ||
dranken bestaande uit een mengsel van bier, cider, perencider, gedistilleerd of wijn en niet-alcoholische dranken | 20 mg/l | ||
gedistilleerde dranken met een alcoholvolumegehalte van minder dan 15% vol | 20 mg/l | ||
alcoholvrij bier of bier met een alcoholgehalte van ten hoogste 1,2% vol | 20 mg/l | ||
‘Tafelbier/Bière de table/Table beer’ (met een extractgehalte van de stamwort van minder dan 6%) met uitzondering van ‘Obergäriges Einfachbier’ | 20 mg/l | ||
bier met een zuurgraad van ten minste 30 milli-equivalent NaOH | 20 mg/l | ||
donker bier van het type "oud bruin" | 20 mg/l | ||
bier met verminderde verbrandingswaarde | 1 mg/l | ||
consumptie-ijs met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers | 26 mg/kg | ||
vruchten in blik of in glas, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers | 32 mg/kg | ||
jam, gelei en marmelade, met verminderde verbrandingswaarde | 32 mg/kg | ||
vruchten- en groentebereidingen, met verminderde verbrandingswaarde | 32 mg/kg | ||
zoetzure vruchten- en groenteconserven | 10 mg/kg | ||
‘Feinkostsalat’ | 12 mg/kg | ||
zoetzure conserven en halfconserven van vis, alsmede marinaden van vis, schaal-, schelp- en weekdieren | 10 mg/kg | ||
soep met verminderde verbrandingswaarde | 5 mg/l | ||
sauzen | 12 mg/kg | ||
mosterd | 12 mg/kg | ||
banketbakkerswaren voor specifieke voedingsdoeleinden | 55 mg/kg | ||
voedingsmiddelen zie zijn bestemd om in energiebeperkte diëten voor gewichtsvermindering te worden genuttigd, als omschreven in de Warenwetregeling Energiebeperkte diëten | 26 mg/kg | ||
dieetvoeding voor medisch gebruik, als omschreven in de Warenwetregeling Dieetvoeding voor medisch gebruik | 32 mg/kg | ||
voedingssupplementen als omschreven in het Warenwetbesluit voedingssupplementen, verstrekt in vloeibare vorm | 20 mg/kg | ||
voedingssupplementen als omschreven in het Warenwetbesluit voedingssupplementen, verstrekt in vaste vorm | 60 mg/kg | ||
voedingssupplementen als omschreven in het Warenwetbesluit voedingssupplementen op basis van vitaminen of mineraalelementen in de vorm van siroop of kauwtabletten | 185 mg/kg | ||
tafelzoetstoffen | quantum satis |
Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.
De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
A. Klink.
Op 23 december 2009 is gepubliceerd richtlijn nr. 2009/163/EU van de Commissie van de Europese Unie van 22 december 2009 (PbEU L 344) tot wijziging van richtlijn 94/35/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie inzake zoetstoffen die in levensmiddelen mogen worden gebruikt, wat neotaam betreft, verder te noemen: richtlijn 2009/163/EU.
Neotaam is een zeer intensieve zoetstof, waarvan de zoetkracht 7000 tot 13000 keer zo groot is als die van sucrose. Het kan in zeer uiteenlopende producten als alternatief voor sucrose of andere zoetstoffen dienen. Neotaam kan alleen of in combinatie met andere zoetstoffen worden gebruikt. Bovendien kan neotaam de smaak van levensmiddelen en dranken veranderen.
Richtlijn 2009/163/EU diende te worden uitgevoerd door een wijziging van de Warenwetregeling Gebruik van zoetstoffen in levensmiddelen. Deze regeling zorgt daarvoor.
Richtlijn 2009/163/EU is gebaseerd op verordening (EG) 1333/20081. De grondslag voor deze regeling is daarom artikel 4 van het Warenwetbesluit additieven, aroma’s en enzymen in levensmiddelen, net als het geval is bij de in artikel 5 van dat besluit genoemde warenwetregelingen (waaronder de Warenwetregeling Gebruik van zoetstoffen in levensmiddelen).
Neotaam (E 961) mag worden gebruikt in dezelfde levensmiddelen waarin ook de andere toegelaten intensieve zoetstoffen mogen worden gebruikt. Om de handel in en het gebruik van deze nieuwe zoetstof te vergemakkelijken, mogen producten die aan deze regeling voldoen direct worden verhandeld. Het besluit van het kabinet inzake vaste verandermomenten van regelgeving staat hieraan niet in de weg.
Deze regeling heeft geen gevolgen voor de administratieve lasten voor de burger of het bedrijfsleven, en heeft ook verder geen bedrijfseffecten.
In onderstaande tabel is het verband weergegeven tussen richtlijn 2009/163/EU en deze regeling.
Richtlijn 2009/163/EU | Deze regeling |
---|---|
artikel 1 | artikel I (bijlage bij de Warenwetregeling Gebruik van zoetstoffen in levensmiddelen) |
artikel 2, eerste lid | artikel II |
artikel 2, tweede lid | – (implementatie niet vereist) |
artikel 2, derde lid | artikel II |
artikelen 3 en 4 | – (geen implementatie vereist) |
De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
A. Klink.
Verordening (EG) nr. 1333/2008 van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 16 december 2008 inzake levensmiddelenadditieven (PbEU L 354).
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2010-2090.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.