Besluit van de Minister van Justitie van 7 september 2010, nr. 5665078/10/CBJ, houdende wijziging van het Besluit Adviescollege Verloftoetsing tbs in verband met een wijziging van de samenstelling van het Adviescollege

De Minister van Justitie,

Besluit:

ARTIKEL I

Het Besluit Adviescollege Verloftoetsing tbs wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1, onder c, wordt ‘artikel 30 van de organisatieregeling Ministerie van Justitie 2005’ vervangen door: artikel 2, onderdeel d, onder 5 en artikel 37 van de Organisatieregeling Ministerie van Justitie 2007.

B

Artikel 2 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘– drie juristen’ wordt vervangen door: – ten minste drie juristen.

2. Het tweede lid komt te luiden:

  • 2. De benoeming van de forensische psychiaters en psychologen, die plaats zullen nemen in het Adviescollegeverloftoetsing tbs zal geschieden op basis van de volgende voordracht:

    • ten minste drie leden vanuit het Nederlands Instituut voor Psychiatrie en Psychologie (NIFP);

    • ten minste drie leden vanuit de Forensisch Psychiatrische Centra (FPC’s);

    • ten minste drie leden vanuit de forensische psychiatrie, niet werkzaam binnen de FPC’s (via GGZ Nederland).

3. In het derde lid, eerste volzin, wordt ‘drie commissies’ vervangen door: commissies.

4. Aan het vijfde lid wordt na de eerste volzin een zin toegevoegd, luidende: De Minister benoemt de leden na kennisneming van de voordracht.

5. Het zesde lid komt te luiden:

  • 6. In het Avt kunnen plaatsvervangende leden worden benoemd voor een periode van drie jaar. Een volgende termijn als plaatsvervangend lid is niet mogelijk. Het vijfde lid is van overeenkomstige toepassing.

6. Het zevende lid vervalt.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de eerste dag na dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Justitie,

E.M.H. Hirsch Ballin.

TOELICHTING

Bij Besluit van 27 september 2007 is het Adviescollege Verloftoetsing tbs ingesteld (verder: Besluit Avt). Het Besluit Avt is gepubliceerd in de Staatscourant 2007, nr. 189/pagina 10. Bij besluit van 2 maart 2010 is het Besluit Avt gewijzigd (Stcrt 2010, nr. 3853).

Sinds de officiële start in 2008 heeft het Avt een groot aantal verlofaanvragen ontvangen. Gebleken is dat het Avt in geval van een plotselinge toename in het aantal verlofaanvragen kwetsbaar is. Om de huidige behandelsnelheid van de aanvragen te kunnen handhaven, dient het Avt zo nodig te kunnen voorzien in een extra commissie. Deze wijziging dient om in die behoefte te voorzien.

De Minister van Justitie,

E.M.H. Hirsch Ballin.

Naar boven