Regeling van de Minister voor Wonen, Wijken en Integratie van 16 december 2008, nr. BJZ2008123774, tot wijziging van de Regeling inburgering, de Regeling vrijwillige inburgering niet-G31 2007 en de Uitvoeringsregeling brede doeluitkering sociaal, integratie en veiligheid (inburgeringsvoorzieningen voor alle inburgeringsplichtigen gericht op het inburgeringsexamen of het staatsexamen Nederlands als tweede taal en enkele andere wijzigingen)

De Minister voor Wonen, Wijken en Integratie,

Gelet op de artikelen 3.8, vijfde lid, 4.5, eerste lid, 4,7, eerste lid, 5.2, en 7.7, tweede lid, van het Besluit inburgering en de artikelen 4, tweede lid, onderdelen b en c, en derde lid, 7, tweede lid, 9, vijfde lid, onderdeel b, en zesde lid, en 20, derde lid, van het Besluit brede doeluitkering sociaal, integratie en veiligheid;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling inburgering wordt als volgt gewijzigd:

A

Aan artikel 1.1 wordt onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel d door een puntkomma een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • e. staatsexamen Nederlands als tweede taal: staatsexamen Nederlands als tweede taal I of II als bedoeld in artikel 2.3, eerste lid, onderdeel c, van het besluit.

B

Artikel 2.2a wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid, aanhef, wordt ‘resultaten van een toets’ vervangen door: resultaten van een voor 1 januari 2007 afgelegde toets.

2. Aan het tweede lid wordt, onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel e door een puntkomma, een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • f. de datum waarop de toetsresultaten zijn behaald.

C

In de artikelen 4.2, eerste lid, onderdeel b, en tweede lid, onderdeel d, 4.20, eerste lid, 4.21, eerste lid, onderdeel a, tweede lid, onderdeel a, en derde lid, onderdeel d, wordt ‘het Staatsexamen Nederlands als tweede taal, programma I of II’ vervangen door: het staatsexamen Nederlands als tweede taal.

D

In artikel 4.3 wordt ‘het jaar 2008 4,38 procent’ vervangen door: het jaar 2009: 4,23 procent.

E

Na artikel 4.7 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 4.7a

De inburgeringsplichtige kan in afwijking van artikel 4.7, eerste lid, van het besluit de lening in een keer terugbetalen. De terugbetaling omvat het bedrag van de opgebouwde schuld vermeerderd met de over dat bedrag verschuldigde rente, berekend overeenkomstig artikel 4.4.

F

Artikel 5.1 komt te luiden:

Artikel 5.1

De minister stelt het aantal oudkomers aan wie het college in een door de minister vast te stellen tijdvak een handhavingsbeschikking bekendmaakt drie maanden voor aanvang van dat tijdvak vast.

G

Hoofdstuk 7 vervalt.

H

Bijlage 13 wordt vervangen door de bijlage als opgenomen in de bijlage bij deze regeling.

ARTIKEL II

Artikel 1, onderdeel g, van de Regeling vrijwillige inburgering niet-G31 2007 komt te luiden:

  • g. Nederlander: ieder die de Nederlandse nationaliteit bezit of op grond van een wettelijke bepaling als Nederlander moet worden behandeld;.

ARTIKEL III

De Uitvoeringsregeling brede doeluitkering sociaal, integratie en veiligheid wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

1. Onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel aa door een puntkomma, wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • bb. duale inburgeringsvoorziening: duale inburgeringsvoorziening als bedoeld in artikel 1.1, onderdeel r, van het Besluit inburgering.

2. Onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel bb door een puntkomma wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • cc. taalkennisvoorziening: taalkennisvoorziening als bedoeld in artikel 19, derde lid, van de Wet inburgering.

B

Artikel 9a wordt als volgt gewijzigd:

1. Onder vernummering van het tweede en derde lid tot derde en vierde lid wordt na het eerste lid een lid ingevoegd, luidende:

  • 2. Het aandeel van de gemeente in de middelen voor inburgering, bedoeld in het eerste lid, aanhef, wordt voor de jaren 2008 en 2009 verhoogd met de uitkomst van de formule [X x Y], in welke formule voorstelt:

    • a. X: het aantal inburgeringsplichtigen en inburgeraars ten behoeve van wie het college van burgemeester en wethouders voor de eerste keer een duale inburgeringsvoorziening heeft vastgesteld;

    • b. Y: de bijdragevergoeding ten aanzien van de vaststelling van de duale inburgeringsvoorziening, bedoeld in letter X.

2. Het tweede lid (nieuw) wordt als volgt gewijzigd:

a. In de aanhef wordt na [X x Y] ingevoegd: + [Z x AA].

b. Onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel b door een puntkomma worden twee onderdelen toegevoegd, luidende:

  • c. Z:het aantal inburgeringsplichtigen en inburgeraars ten behoeve van wie het college van burgemeester en wethouders na 1 september 2008 voor de eerste keer een taalkennisvoorziening heeft vastgesteld, en

  • d. AA: de bijdragevergoeding ten aanzien van de vaststelling van de taalkennisvoorziening, bedoeld in letter Z.

3. Het derde lid (nieuw) wordt als volgt gewijzigd:

a. Aan de formule wordt toegevoegd:

  • 1°. ‘+ (E x F)’, en

  • 2°. + (G x H).

b. Onder vervanging van de punt aan het slot van letter D door een puntkomma worden twee letters toegevoegd, luidende:

  • E. het aantal inburgeringsplichtigen, bedoeld in het besluit van de Staatssecretaris van Justitie van 12 juni 2007, nr. 2007/11, houdende wijziging van de Vreemdelingencirculaire 2000, aan wie geen persoonsvolgend budget is verstrekt, ten behoeve van wie het college van burgemeester en wethouders voor de eerste keer een duale inburgeringsvoorziening heeft vastgesteld;

  • F. de bijdragevergoeding ten aanzien van de vaststelling van de duale inburgeringsvoorziening, bedoeld in letter E.

c. Onder vervanging van de punt aan het slot van letter E door een puntkomma worden twee letters ingevoegd, luidende:

  • G. het aantal inburgeringsplichtigen, bedoeld in het besluit van de Staatssecretaris van Justitie van 12 juni 2007, nr. 2007/11, houdende wijziging van de Vreemdelingencirculaire 2000, aan wie geen persoonsvolgend budget is verstrekt, ten behoeve van wie het college van burgemeester en wethouders na 1 september 2008 voor de eerste keer een taalkennisvoorziening heeft vastgesteld, en

  • H. de bijdragevergoeding ten aanzien van de vaststelling van de taalkennisvoorziening, bedoeld in letter G.

4. Het vierde lid (nieuw) wordt als volgt gewijzigd:

a. Na ‘het eerste lid’ wordt ingevoegd ‘, X van het tweede lid’ en ‘A en C van het tweede lid’ wordt vervangen door: A, C en E van het derde lid.

b. Na ‘X’ wordt ingevoegd ‘en Z’ en ‘C en E’ wordt vervangen door: C, E en G.

C

In artikel 9b, eerste lid, onderdeel a, wordt ‘14.238.148,67,–’ vervangen door: 14.361.498,67.

D

Artikel 10 wordt als volgt gewijzigd:

1. Onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel aa door een puntkomma, wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • bb. het aantal vast te stellen duale inburgeringsvoorzieningen.

2. Onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel bb door een puntkomma wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • cc. het aantal vast te stellen taalkennisvoorzieningen.

E

Artikel 13b, eerste lid, wordt als volgt gewijzigd:

1. In de eerste volzin wordt ‘of een gecombineerde inburgeringsvoorziening’ vervangen door: , een gecombineerde inburgeringsvoorziening of, indien de inburgeraar een beroepsopleiding als bedoeld in artikel 7.2.2, eerste lid, onderdelen a en b, van de Wet educatie en beroepsonderwijs volgt of zal volgen, een taalkennisvoorziening.

2. In de tweede volzin wordt ‘of’ vervangen door een komma en wordt na ‘gecombineerde inburgeringsvoorziening’ ingevoegd: of de taalkennisvoorziening.

F

In artikel 13c, eerste lid, wordt ‘of een gecombineerde inburgeringsvoorziening’ vervangen door: , een gecombineerde inburgeringsvoorziening of een taalkennisvoorziening.

G

Artikel 13d wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘dan wel gecombineerde inburgeringsvoorziening’ vervangen door: gecombineerde inburgeringsvoorziening of taalkennisvoorziening.

2. Het derde lid, aanhef, komt te luiden:

  • 3. De overeenkomst bevat ten minste een omschrijving van de inburgeringsvoorziening, de gecombineerde inburgeringsvoorziening of de taalkennisvoorziening, alsmede een omschrijving van de rechten en verplichtingen van de inburgeraar ten aanzien van:.

H

In artikel 13f, eerste en tweede lid, wordt ‘de Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie’ vervangen door: de minister.

I

Artikel 14b wordt als volgt gewijzigd:

1. Onder vernummering van het derde tot en met vijfde lid tot vierde tot en met zesde lid wordt na het tweede lid een lid ingevoegd, luidende:

  • 3. Het bedrag, bedoeld in het eerste lid, wordt ten behoeve van het aanbieden van duale inburgeringsvoorzieningen voor de jaren 2008 en 2009 verhoogd met een bedrag dat wordt vastgesteld naar evenredigheid van het aandeel van de gemeente in het aantal in Nederland woonachtige leden van etnische minderheidsgroepen uit de eerste generatie die behoren tot de groep niet-westerse allochtonen, alsmede allochtonen afkomstig uit voormalig Joegoslavië en de voormalige Sovjet-Unie in de leeftijdscategorie 15 tot en met 65 jaar.

2. Het zesde lid (nieuw) vervalt.

J

Artikel 14c wordt als volgt gewijzigd:

1. Onder vernummering van het vierde tot en met zesde lid tot tweede tot en met vierde lid, vervallen het tweede en derde lid.

2. In het derde lid (nieuw) vervalt ‘de prijs, bedoeld in het tweede lid,’ en wordt ‘vierde lid’ vervangen door: tweede lid..

K

Artikel 14d vervalt.

ARTIKEL IV

Artikel 1 van de Uitvoeringsregeling brede doeluitkering sociaal, integratie en veiligheid wordt met ingang van 1 januari 2009 als volgt gewijzigd:

A

In onderdeel bb wordt ‘artikel 1.1, eerste lid, onderdeel r, van het Besluit inburgering’ vervangen door: artikel 1.1, onderdeel p, van het Besluit inburgering.

B

In onderdeel cc wordt ‘artikel 19, derde lid, van de Wet inburgering’ vervangen door: artikel 19, tweede lid, van de Wet inburgering.

ARTIKEL V

Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst, met dien verstande dat:

  • a. de artikelen I, onderdelen A en B en C, en III, onderdelen A, onder 1, B, onder 1, onder 3, onder a, onder 1°, en b, onder 4, onder a, D, onder 1, I, J en K, terugwerken tot en met 1 januari 2008, en

  • b. artikel III, onderdelen A, onder 2, B, onder 2, onder 3, onder a, onder 2°, en c, onder 4, onder b, D, onder 2, E, F en G, terugwerkt tot en met 1 september 2008.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst met uitzondering van de bijlage die ter inzage wordt gelegd bij de bibliotheek van het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, Rijnstraat 8 te ’s-Gravenhage en is te raadplegen via het internet http://www.inburgering.net en http://www.handreikinginburgeringgemeenten.nl.

Den Haag, 16 december 2008

De Minister voor Wonen, Wijken en Integratie,

E.E. van der Laan.

TOELICHTING

Met deze regeling zijn de Regeling inburgering en de Uitvoeringsregeling brede doeluitkering sociaal, integratie en veiligheid aangepast aan de wijzigingen in de Wet inburgering, het Besluit inburgering en het Besluit brede doeluitkering sociaal, integratie en veiligheid in verband met de mogelijkheid om alle inburgeringsplichtigen een inburgeringsvoorziening gericht op het inburgeringsexamen of het staatsexamen Nederlands als tweede taal I of II aan te bieden. Daarnaast zijn enkele andere wijzigingen van de genoemde regelingen en de Regeling vrijwillige inburgering niet-G31 2007 opgenomen die artikelsgewijs nader zijn toegelicht.

Artikel I

Onderdelen A en C

Aan artikel 1.1 van de Regeling inburgering is een definitie van staatsexamen Nederlands als tweede taal toegevoegd. In die definitie is het staatsexamen op dezelfde wijze beschreven als in de Wet inburgering en het Besluit inburgering.

In de Regeling inburgering is overal de aanduiding van het staatsexamen Nederlands als tweede taal vervangen door het gedefinieerde begrip.

Onderdeel B

Gebleken is dat er onduidelijkheid bestaat over het toepassingsbereik van de zogenoemde Verklaring educatie. De Verklaring educatie is in de Regeling inburgering opgenomen teneinde te bewerkstelligen dat door inburgeringsplichtigen gevolgde NT2-taaltrajecten die zijn afgerond vóór de inwerkingtreding van de Wet inburgering onder bepaalde voorwaarden kunnen vrijstellen van de verplichting om mondelinge en schriftelijke vaardigheden in de Nederlandse taal te verwerven en het desbetreffende deel van het inburgeringsexamen te behalen. Om dit te verduidelijken is in artikel 2.2a, eerste lid, van de Regeling inburgering tot uitdrukking gebracht dat de desbetreffende toets moet zijn afgelegd voor 1 januari 2007 en wordt in het tweede lid van dat artikel geregeld dat de Verklaring educatie de datum moet bevatten waarop de toetsresultaten zijn behaald.

Onderdeel D

Op grond van artikel 4.5, eerste lid, van het Besluit inburgering dient de Minister voor Wonen, Wijken en Integratie het rentepercentage ten aanzien van de op grond van artikel 16, eerste lid, van de Wet inburgering verstrekte leningen vast te stellen. Dat is gebeurd met deze wijziging van artikel 4.3 van de Regeling inburgering.

Onderdeel E

Het nieuwe artikel 4.7a van de Regeling inburgering biedt de inburgeringsplichtige de mogelijkheid om de verkregen lening, bedoeld in artikel 16, eerste lid, van de Wet inburgering in één keer af te lossen. Dit is bijvoorbeeld aan de orde als burgemeester en wethouders voornemens zijn de inburgeringsplichtige een inburgeringsvoorziening aan te bieden of een inburgeringsvoorziening ten behoeve van die inburgeringsplichtige vast te stellen.

Onderdeel F

Het aantal oudkomers, bedoeld in artikel 5.1 van de Regeling inburgering, werd bekend gemaakt tezamen met de bekendmaking van de indicatieve voorschotten, bedoeld in artikel 7.2, derde lid, van het Besluit inburgering. Die indicatieve voorschotten worden met ingang van 1 januari 2009 – de inwerkingtredingsdatum van de Wet participatiebudget – niet meer bekend gemaakt. Artikel 5.1 van de Regeling inburgering is daaraan aangepast.

Onderdeel G

Hoofdstuk 7 van de Regeling inburgering bestond slechts uit artikel 7.1. Artikel 7.1 van de Regeling inburgering gaf nadere invulling aan artikel 7.7, tweede lid, van het Besluit inburgering dat betrekking had op de prijsmonitor. Artikel 7.7, tweede lid, van het Besluit inburgering is geschrapt. Daarmee kon ook artikel 7.1, en dus hoofdstuk 7, van de Regeling inburgering vervallen.

Onderdeel H

In de model portfolio geestelijke bedienaren kennis van de Nederlandse samenleving (aanvullend deel) als opgenomen in bijlage 13 bij de Regeling inburgering bleken verschillende verwijzingen naar pagina’s in die model portfolio niet juist, deze verwijzingen zijn aangepast. Daarnaast zijn ter verduidelijking alle portfolio-opdrachten van een nummer voorzien (KNS-1, enzovoorts). Dat nummer dient nu ook vermeld te worden op het bewijsformulier dat de geestelijke bedienaar moet invullen.

Artikel II

Als gevolg van de wet van 12 juni 2008 tot wijziging van de Wet inburgering en enkele andere wetten in verband met het vervallen van de mogelijkheid om Nederlandse onderdanen tot inburgering te verplichten en het aanbrengen van enkele technische verbeteringen (Stb. 229) is de definitie van Nederlander als opgenomen in artikel 1, onderdeel o, van de Wet inburgering vervallen. In het nieuwe artikel 1, onderdeel g, van de Regeling vrijwillige inburgering niet-G31 2007 is de omschrijving van Nederlander als voorheen opgenomen in artikel 1, onderdeel o, van de Wet inburgering overgenomen.

Artikel III

Onderdeel A

onder 1

Om het aanbieden van inburgeringsvoorzieningen met een duaal karakter te stimuleren, krijgen gemeenten met ingang van 1 januari 2008 voor iedere vastgestelde duale inburgeringsvoorziening een extra bijdrage, de zogenoemde participatiebonus. Daarom is aan artikel 1 van de Uitvoeringsregeling brede doeluitkering sociaal, integratie en veiligheid (hierna: de Uitvoeringsregeling) een definitie van duale inburgeringsvoorziening toegevoegd.

onder 2

Met ingang van 1 september 2008 kunnen gemeenten zogenoemde taalkennisvoorzieningen aanbieden aan inburgeringsplichtigen en inburgeraars. Daarom is aan artikel 1 van de Uitvoeringsregeling een definitie van taalkennisvoorziening toegevoegd.

Onderdeel B

onder 1

Met het nieuwe tweede lid van artikel 9a van de Uitvoeringregeling is voorzien in de bekostiging van door de G31 aan te bieden duale inburgeringsvoorzieningen.

onder 2

Met deze wijziging van artikel 9a, tweede lid, van de Uitvoeringsregeling is voorzien in de bekostiging van door de G31 aan te bieden taalkennisvoorzieningen.

onder 3 en 4

Met deze wijzingen van artikel 9a, derde en vierde lid (nieuw), van de Uitvoeringsregeling is voorzien in de bekostiging van de duale inburgeringsvoorzieningen en taalkennisvoorzieningen voor de zogenoemde nieuwe inburgeringsplichtigen.

Onderdeel C

De uitkering voor de uitvoering van het meerjaren ontwikkelingsprogramma van de gemeente Sittard-Geleen is als gevolg van de toevoeging van de middelen voor het aanbieden van duale inburgeringsvoorzieningen en taalkennisvoorzieningen verhoogd.

Onderdeel D

onder 1

Met de toevoeging van onderdeel bb aan artikel 10 van de Uitvoeringsregeling is voorzien in een indicator met betrekking tot de duale inburgeringsvoorzieningen.

onder 2

Met de toevoeging van onderdeel cc aan artikel 10 van de Uitvoeringsregeling is voorzien in een indicator met betrekking tot de taalkennisvoorzieningen.

Onderdelen E, F en G

Met deze wijzigingen van de artikelen 13b, 13c en 13d van de Uitvoeringsregeling is voorzien in de mogelijkheid om inburgeraars een taalkennisvoorziening aan te bieden.

Onderdeel H

Deze wijziging van artikel 13f van de Uitvoeringsregeling vloeit voort uit de overgang van de verantwoordelijkheid voor de inburgering van de Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie naar de Minister voor Wonen, Wijken en Integratie.

Onderdeel I

onder 1

Met het nieuwe derde lid van artikel 14b van de Uitvoeringsregeling is voorzien in de bevoorschotting van door de G31 aan te bieden duale inburgeringsvoorzieningen.

De in artikel 14b, derde lid (nieuw), van de Uitvoeringsregeling bedoelde gegevens zijn gebaseerd op cijfers die jaarlijks door het Centraal bureau voor de statistiek worden verzameld bij de zogenoemde structurele tellingen op basis van de gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens (peildatum 1 januari 2006).

onder 2

Het vervallen van artikel 14b, zesde lid (nieuw), van de Uitvoeringsregeling vloeit voort uit het schrappen van de prijsmonitor.

Onderdelen J en K

De Minister voor Wonen, Wijken en Integratie heeft bij brief van 14 maart 2008 (Kamerstukken II 2007/08, 31 143, nr. 11, p. 4) de Tweede Kamer geïnformeerd over het voornemen om de prijsmonitor als instrument te vervangen door een systeem van monitoring van de prijzen van inburgeringscursussen via evaluatie van de marktwerking en via benchmarking. Hiermee worden de uitvoeringslasten van gemeenten verlaagd. Vanaf 2008 worden gemeenten voor de prijsontwikkeling gecompenseerd door het uitkeren van loon- en prijsbijstelling. Met artikel III, onderdelen J en K, van deze regeling is de prijsmonitor voor wat betreft de G31 geschrapt.

Artikel IV

Onderdeel A

Als gevolg van het Besluit participatiebudget dat met ingang van 1 januari 2009 in werking treedt vervalt artikel 1.1, onderdelen m en n, van het Besluit inburgering en wordt artikel 1.1, onderdeel r, van het Besluit inburgering geletterd onderdeel p. De verwijzing in artikel 1, onderdeel bb, van de Uitvoeringsregeling is met dit onderdeel daaraan aangepast.

Onderdeel B

Als gevolg van de Wet participatiebudget vervalt artikel 19, eerste lid, van de Wet inburgering en wordt het derde lid van dat artikel vernummerd tot tweede lid. De verwijzing in artikel 1, onderdeel cc, van de Uitvoeringsregeling is met dit onderdeel daaraan aangepast.

Artikel V

onder a

De mogelijkheid om inburgeringsplichtigen en inburgeraars een inburgeringsvoorziening gericht op het staatsexamen Nederlands als tweede taal I of II of een duale inburgeringsvoorziening aan te bieden is geboden met ingang van 1 januari 2008. De daarop betrekking hebbende wijzigingen werken daarom terug tot en met die datum.

De aanpassing van artikel 2.2a van de Regeling inburgering in verband met de Verklaring educatie werkt terug tot en met 1 januari 2008 omdat de Verklaring educatie met ingang van die datum is geïntroduceerd.

onder b

De mogelijkheid om inburgeringsplichtigen en inburgeraars een taalkennisvoorziening aan te bieden is geboden met ingang van 1 september 2008. De daarop betrekking hebbende wijzigingen werken daarom terug tot en met die datum.

De Minister voor Wonen, Wijken en Integratie,

E.E. van der Laan.

Naar boven