19 637 Vreemdelingenbeleid

Nr. 2082 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 27 november 2015

Met deze brief kom ik tegemoet aan mijn toezegging u te informeren over de samenwerking tussen de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) en de gemeente Rotterdam in zaken van vreemdelingen zonder geldige verblijfstatus, die in een gemeentelijke voorziening verblijven.

Aanleiding

In het debat over de initiatiefnota van uw leden Gesthuizen, Voortman en Voordewind over opvang en terugkeer van vluchtelingen (Kamerstuk 34 006, nr. 6) heb ik toegezegd u schriftelijk te informeren over de samenwerking tussen de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) en de gemeente Rotterdam als het gaat om het vertrek van vreemdelingen zonder geldige verblijfstatus. Uw Kamer ging er in dit debat van uit dat de Pauluskerk op verzoek van de DT&V niet meewerkt aan het bewerkstelligen van vertrek van vreemdelingen, omdat de DT&V niet overgaat tot vertrek, in afwachting van het bestuursakkoord met de VNG.

Op basis van informatie van de DT&V en van de gemeente Rotterdam kan ik u melden dat dit beeld niet juist is.

Gemaakte afspraken

Op 20 januari 2015 heeft mijn voorganger u laten weten dat het Rijk, naar aanleiding van de tussenuitspraak van de Centrale Raad van Beroep over het bieden van tijdelijk onderdak aan hier onrechtmatig verblijvende vreemdelingen, een financiële tegemoetkoming biedt aan de centrumgemeenten (Kamerstuk 19 637, nr. 1944). Het geboden onderdak bestaat uit nachtopvang, een douche, ontbijt en een avondmaaltijd

Met de gemeenten en de DT&V is overeen gekomen dat de vreemdelingen die gebruik maken van het geboden onderdak, niet vanzelfsprekend in de caseload van de DT&V worden opgenomen. Het is voor de DT&V niet mogelijk om een vertrektraject op te starten met mensen die steeds op een andere plek kunnen verblijven en van wie bekend is dat zij niet bereid zijn te werken aan hun vertrek.

Het is wel zo, dat de DT&V in alle gevallen bereid is om op verzoek van een gemeente een dergelijke zaak op te nemen in de caseload om het vertrek van de betreffende vreemdeling te bewerkstelligen of ondersteuning te verlenen in het kader van vertrek.

Samenwerking Rotterdam

De DT&V en de gemeente Rotterdam werken intensief samen aan de terugkeer van vreemdelingen zonder geldige verblijfstatus, die in de gemeente Rotterdam verblijven. De DT&V is een actieve partner in het zogenoemde Breed Rotterdams Illegalen Overleg (BRIO). Het BRIO beoogt om de problematiek van kwetsbare vreemdelingen zonder rechtmatig verblijf in ketenverband te bespreken en tot oplossingen te komen. De DT&V heeft onverminderd deelgenomen aan het BRIO. Deze samenwerking staat los van de gesprekken tussen Rijk en gemeenten over een bestuursakkoord.

Ook in Rotterdam is de afspraak dat de vreemdelingen die zich in de zogenoemde «Bed bad brood-voorziening» bevinden niet vanzelfsprekend in de caseload van de DT&V komen. In Rotterdam worden door de Pauluskerk, de Nico Adriaansstichting (NAS) en het Rotterdams Ongedocumenteerden Steunpunt (ROS) gesprekken met de betrokken vreemdelingen gevoerd, die gericht zijn op het in beeld krijgen van een toekomstperspectief. Als daar aanleiding toe is, dan neemt de gemeente Rotterdam in individuele gevallen contact op met de DT&V. In die gevallen zal de DT&V vanzelfsprekend ondersteuning bieden.

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, K.H.D.M. Dijkhoff

Naar boven