2023D21927 LIJST VAN VRAGEN

De vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft een aantal vragen voorgelegd aan de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het Jaarverslag Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap 2022 (Kamerstuk 36 360 VIII, nr. 1).

De voorzitter van de commissie,

Michon-Derkzen

De adjunct-griffier van de commissie,

Huls

Nr

Vraag

   

1

Hoeveel heeft het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) in 2022 besteed aan externe advies- en consultancybureaus?

2

Hoe staat het met de uitvoering van de motie van het lid Sjoerdsma over het structureel borgen en uitbreiden van de financiering voor PersVeilig1?

3

Hoeveel veiligheidsincidenten zijn er afgelopen jaar op scholen geweest?

4

Hoe vaak komt wapenbezit onder scholieren en studenten op school voor in het po2, vo3 en mbo4?

5

Hoeveel integrale kindcentra zijn er? Groeit of krimpt dit aantal? Hoeveel procent van de leerlingen maakt daar gebruik van?

6

Hoeveel van de 135 miljoen euro, die in 2023 beschikbaar is gekomen om de positie van makers in de culturele sector te herstellen, is al weggezet en via welke regelingen?

7

Hoe zijn de middelen, die in 2022 zijn toegewezen om studievertraging bij de geneeskunde- en lerarenopleidingen weg te werken, daadwerkelijk besteed?

8

Hoeveel NPO5-middelen zijn ingezet om de studieachterstanden van mbo-studenten, die ze hebben opgelopen door de coronapandemie, weg te werken en wat is het resultaat daarvan?

9

Zijn er nog stagetekorten in het mbo? Zo ja, hoeveel?

10

Hoe groot is de studievertraging bij studenten in het mbo, hbo6 en wo7 als gevolg van de coronapandemie?

11

Op welke wijze is de medezeggenschap betrokken (geweest) bij de besteding van de NPO-middelen?

12

Bent u voornemens te onderzoeken of de betrokkenheid van de medezeggenschap bij de besteding van de NPO-middelen voldoende was/is? Zo nee, waarom niet?

13

Zijn er op dit moment stagetekorten in het hbo en het wo?

14

U schrijft dat u hogescholen en universiteiten heeft gevraagd om ook hun instellingstarieven te verlagen. Wat is het resultaat daarvan, welke instellingen hebben de tarieven verlaagd en om welke opleidingen gaat het?

15

Hoeveel middelen heeft u ingezet om de instellingen te compenseren voor het verlagen van de instellingstarieven?

16

Zijn er al opbrengsten van het Onderwijsakkoord «Samen voor het beste onderwijs» aan te wijzen8? Is het lerarentekort afgenomen? Stijgt het aantal studenten aan lerarenopleidingen? Op welke manier wordt gemeten of het Onderwijsakkoord iets oplevert? Als er nog geen opbrengsten zijn, wanneer wordt verandering verwacht door het sluiten van het Onderwijsakkoord?

17

Is het lerarentekort in de G5 gedaald sinds de regionale aanpak die in 2020 gestart is? Kunt u in beeld brengen wat tot nu toe de opbrengsten zijn van de aanpak?

18

Hoe wordt gemonitord of met de wet Toevoeging van decentrale loting als selectiemethode voor opleidingen met capaciteitsfixus in het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek9 de kansengelijkheid in het hoger onderwijs wordt bevorderd?

19

Welke projecten zijn momenteel gaande ter bevordering van wisselstroom?

20

Hoeveel procent van het bbp10 wordt op dit moment besteed aan onderzoek en ontwikkeling?

21

Kunt u een overzicht geven van organisaties die betrokken zijn geweest bij het opstellen van de contouren van het beoogde toetsingskader op basis waarvan wetenschappers uit niet-EER11-landen die onderzoek willen doen in de meest sensitieve vakgebieden worden gescreend ten bevordering van de kennisveiligheid?

22

Hoeveel meer heterogene brugklassen zijn er gekomen sinds de Subsidieregeling heterogene brugklassen12 en de NPO-gelden?

23

Welk deel van de 200 miljoen euro voor de maatschappelijke diensttijd is gebruikt in 2022 en hoeveel jongeren hebben hierdoor kunnen deelnemen aan de maatschappelijke diensttijd?

24

Wie waren de experts die hebben deelgenomen aan de expertconsultatie over internationalisering in het hoger onderwijs in het najaar van 2022?

25

Wanneer worden de antwoorden op het schriftelijk overleg over de OCW-agenda tegen discriminatie en racisme verwacht13?

26

Hoeveel geld van de NPO-gelden is nog over? Is in beeld hoeveel scholen ervoor kiezen om het geld ook uit te geven in de jaren 2024 en 2025? Zo ja, hoeveel?

27

Is inzichtelijk welk deel van de leerlingen thuiszit doordat ouders richtingsbezwaren hebben? Is inzichtelijk wat die richtingsbezwaren zijn?

28

Welk deel van de NPO-gelden ligt nog op de plank bij scholen of schoolbesturen in het po?

29

Wat zijn de oorzaken van de groei van het aantal leerlingen in het vmbo14, havo en vwo in leerjaar 1 en 2? Kan dit gespecificeerd worden naar schoolniveau en gekwantificeerd naar de oorzaken?

30

Welk deel van de NPO-gelden ligt nog op de plank bij scholen of schoolbesturen in het vo?

31

Heeft u overwogen om de gelden van professionalisering van de schoolleiders op leerlingenaantal naar scholen toe te laten gaan? Was het altijd al de bedoeling dat die gelden weer teruggaan naar de VO-raad om daar in de toekomst (vanaf augustus 2023) een schoolleidersbeurs voor beschikbaar te stellen?

32

Wat verklaart de hogere uitvoeringskosten van DUO15?

33

Hoeveel is in 2021 en 2022 uitgegeven aan het profileringsfonds?

34

Waarom zijn de kwaliteitsafspraken een oplopende reeks?

35

Wat is het aandeel van de uitgaven aan studiefinancieringsmiddelen dat is besteed aan internationale studenten, opgesplitst naar het type studiefinanciering en onderwijsniveau?

36

Hoeveel geld bestemd voor de basisbeurs, aanvullende beurs en het studentenreisproduct gaat naar studenten zonder Nederlandse nationaliteit? Groeit dit aantal? Wat is de voorspelling voor de komende jaren?

37

Kunt u verklaren waarom de reclameopbrengsten van de STER16 hoger uit zijn gevallen dan geraamd?

38

Kunt u inzichtelijk maken hoeveel reclametijd is verkocht door STER om een verhoogde opbrengst van € 60,9 miljoen op te leveren?

39

Verwacht u voor 2023 wederom een hogere reclameopbrengst?

40

Verwacht u een structurele hogere reclameopbrengst bij de STER?

41

Hoe komt de toezegging met betrekking tot de academische vrijheid en de vrijheid van meningsuiting in het onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs?

X Noot
1

Kamerstuk 32 827, nr. 254.

X Noot
2

po: primair onderwijs.

X Noot
3

vo: voortgezet onderwijs.

X Noot
4

mbo: middelbaar beroepsonderwijs.

X Noot
5

NPO: Nationaal Programma Onderwijs.

X Noot
6

hbo: hoger beroepsonderwijs.

X Noot
7

wo: wetenschappelijk onderwijs.

X Noot
8

Onderwijsakkoord, 22 april 2022, «Samen voor het beste onderwijs».

X Noot
9

Kamerstuk 35 765.

X Noot
10

bbp: bruto binnenlands product.

X Noot
11

EER: Europese Economische Ruimte.

X Noot
12

Scrt. 2021, 42182.

X Noot
13

Kamerstuk 30 950, nr. 318.

X Noot
14

vmbo: voortgezet middelbaar beroepsonderwijs.

X Noot
15

DUO: Dienst Uitvoering Onderwijs.

X Noot
16

STER: Stichting Ether Reclame.

Naar boven