2020D21534 VERSLAG HOUDENDE EEN LIJST VAN VRAGEN

De vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een aantal vragen voorgelegd aan de regering inzake de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2020 (wijziging samenhangende met de Voorjaarsnota) (Kamerstuk 35 450 XV, nrs. 1 en 2).

De voorzitter van de commissie, Rog

De adjunct-griffier van de commissie, Reinders

Nr.

Vraag

   

1

Hoeveel kost het om loondispensatie in de Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten (Wajong) te vervangen door loonkostensubsidie?

2

Hoeveel kost het om betaald geboorteverlof voor de partner uit te breiden naar zeven weken, ter hoogte van 70% van het loon en met een minimum van het minimumloon?

3

Hoeveel kost het om het langdurend zorgverlof betaald te maken, tegen 70% van het loon, met een minimum van het minimumloon?

4

Hoeveel kost het om het kortdurend zorgverlof uit te breiden met een extra (aantal werkuren per) week?

5

Is het budget dat gemeenten na 1 juli 2021 via een Specifieke uitkering (SPUK) programmamiddelen ontvangen voor de nieuwe asielstatushouders inclusief budget maatschappelijke begeleiding?

6

Klopt het dat de opt-in regeling voor Turkse nieuwkomers met een asielvergunning op 1 mei 2020 afliep? Klopt het dat deze deadline door Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) in hun brieven richting deze doelgroep niet (tijdig) gecommuniceerd is? Klopt het dat er pas sprake was van deze deadline in de Kamerbrief van de Minister van 10 maart 2020 (Kamerstuk 32 824, nr. 291) en dat deze datum pas op 23 april 2020 op de website van DUO vermeld werd?

7

Is het, gezien het feit dat de doelgroep aantoonbaar laat geïnformeerd is, mogelijk de opt-in regeling te heropenen voor Turkse nieuwkomers met een asielvergunning, opdat zij een geïnformeerde keuze kunnen maken?

8

Hoeveel budget wordt vanuit de begroting van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid besteed aan het platform NLWerktDoor? Vanuit welke begrotingspost wordt dit bekostigd?

9

Hoeveel mensen bezoeken gemiddeld per dag de website NLwerktdoor.nl?

10

Hoeveel mensen hebben gebruik gemaakt van de website NLwerktdoor.nl? Kunt u een uitsplitsing per opleidingsniveau tonen?

11

Hoeveel budget is beschikbaar voor Leven Lang Ontwikkelen (LLO)? Hoe is dit budget verdeeld over de verschillende onderwijsniveaus mbo-3, mbo-4, ad (associate degree), hbo, wo? Hoe is dit budget verdeeld over de verschillende sectoren?

12

Hoeveel mensen maken jaarlijks gebruik van het Sociale Zaken en Werkgelegenheid-budget voor Leven Lang Ontwikkelen? Hoe is de verdeling gebruikers over de verschillende onderwijsniveaus mbo-3, mbo-4, ad, hbo, wo? Hoe is de verdeling gebruikers over de verschillende sectoren?

13

Hoeveel budget blijft er jaarlijks over vanwege onderuitputting? Hoe is de verdeling van de restbudgetten over de verschillende onderwijsniveaus mbo-3, mbo-4, ad, hbo, wo? Hoe is de verdeling van de restbudgetten over de verschillende sectoren?

14

Kunt u een overzicht geven van de raming van het budget Stimulans ArbeidsmarktPositie (STAP-budget) vanaf 2019 tot 2025?

15

Hoeveel mensen maken er momenteel gebruik van het STAP-budget? Wat is hun opleidingsniveau? Hoe is de verdeling van de gebruikers over de verschillende sectoren?

16

Is er sprake van een onderbesteding bij het STAP-budget over de jaren 2019 tot 2025? Zo ja, hoeveel is dat? Kan dat worden toegespitst per jaar?

17

Kunt u een overzicht geven van de begrote en gerealiseerde budgetten ten behoeve van de regeling stimuleren van leren en ontwikkelen in het mkb (SLIM-regeling) over de jaren 2019 en verder?

18

Hoeveel mensen maken momenteel gebruik van de SLIM-regeling? Wat is hun opleidingsniveau?

19

Is er budget vanuit het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat wordt besteed aan leerwerkloketten in arbeidsmarktregio’s? Zo ja, hoeveel budget is dat? Hoe is de verdeling over de arbeidsmarktregio’s?

20

Welke arbeidsmarktregio’s hebben momenteel een (functionerend) leerwerkloket? Hoeveel werkzoekenden maken daar gebruik van? Hoeveel onderwijsaanbieders zijn daarbij aangesloten? En hoeveel werkgevers bieden leerwerkplekken aan? Hoe is de tevredenheid van de verschillende betrokken partijen over het leerwerkloket?

21

Wat zijn de ervaringen van de leerwerkloketten in de regio’s Friesland, Rijnmond en Twente? Hoeveel mensen maken hier gebruik?

22

Wat is het opleidingsniveau van mensen die gebruikmaken van de leerwerklokketen in de drie pilotregio’s?

23

Wat zijn Duurzame inzetbaarheidsbudgetten? Zijn de Duurzame inzetbaarheidsbudget een (budgettair) onderdeel van LLO?

24

Wat is de verklaring dat 40% van het Duurzame inzetbaarheidsbudget niet werd benut in 2017? Zijn die cijfers veranderd tot aan nu?

25

Hoeveel personen maken dit jaar gebruik van de fiscale scholingsaftrek?

26

Hoeveel geld is in totaal en per werkende gereserveerd in opleidings- en ontwikkelingsfondsen (O&O-fondsen)?

27

Hoeveel werknemers verdienen in hun functie 100%, 110% en 120% van het wettelijk minimumloon? Hoe is de verdeling van deze aantallen over de verschillende sectoren? In welke sectoren vallen de meeste werknemers die 100%, 110% en 120% van het wettelijk minimumloon verdienen?

28

Wat is het bruto- en netto maandinkomen bij een modaal jaarsalaris? In hoeverre heeft het huishouden dan recht op gebruik van welke toeslagen?

29

Wat is het aandeel in de totale basispremie Arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof-premie) van bedrijven met maximaal tien werknemers?

30

Hoeveel Aof-premie betaalt een bedrijf met 5, 10, 25, 100 en 500 werknemers gemiddeld?

31

Hoeveel sociale premie (inclusief pensioen) betaalt een bedrijf met 5, 10, 25, 100 en 500 werknemers gemiddeld?

32

Hoe staat het met de uitvoering van de motie van het lid Tielen over een aanvullend voorstel voor een persoonlijk leer- en ontwikkelbudget (Kamerstuk 29 544, nr. 990)?

33

Hoe staat het met de uitvoering van de motie van de leden Tielen en Van Weyenberg over extra uren voor deeltijdwerkenden (Kamerstuk 35 300 XV, nr. 36)?

34

Wanneer wordt de quickscan naar de effecten van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) naar de Kamer gestuurd?

35

Hoe staat het met de uitvoering van de motie van het lid Tielen over de ruimte voor vernieuwende initiatieven in de bestaande ondersteuning voor een leven lang leren (Kamerstuk 35 300 XV, nr. 39)?

36

Wat zijn de verwachte financiële gevolgen voor de begroting van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de coronamaatregelen op het gebied van schuld en armoede?

37

Zijn in voorgaande jaren ook budgettair neutrale herschikking zonder toelichting gedaan? Is dit gebruikelijk? Waarom is hiervoor gekozen?

38

Hoeveel bedrijven ontvangen het lage-inkomensvoordeel (LIV), jeugd-LIV of loonkostenvoordeel (LKV) in de bijgestelde raming? Hoeveel geld ontvangen deze bedrijven gemiddeld?

39

Hoeveel bedrijven ontvingen het LIV, jeugd-LIV of LKV per jaar sinds 2017? Hoeveel geld ontvingen deze bedrijven in de verschillende jaren gemiddeld?

40

Voor hoeveel arbeidsplaatsen wordt het LIV, jeugd-LIV of LKV uitgekeerd in de bijgestelde raming? Hoe is de verdeling van deze arbeidsplaatsen over de verschillende sectoren?

41

Voor hoeveel arbeidsplaatsen per jaar werd het LIV, jeugd-LIV of LKV uitgekeerd sinds 2017? Hoe was de verdeling van deze arbeidsplaatsen over de verschillende sectoren?

42

Voor welke precieze regelingen, doelen en jaren worden de middelen uit de «stimuleringsregeling LLO in MKB» na mutatie ingezet?

43

Waarom zijn de ontvangsten van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) met betrekking tot het wagenpark overgeheveld van artikel 98 naar dit artikel (0,9 miljoen euro)? Is hiermee geld gehaald uit de kas van de Inspectie SZW en overgeheveld naar algemene middelen? Is in voorgaande jaren ook op dergelijke wijze geld vanuit de Inspectie SZW overgeheveld? Wat is de rechtvaardiging, aangezien de Inspectie al met tekorten zit en is dit in lijn met de eerdere afspraken?

44

Waar ging de beroepszaak inzake het LIV over?

45

Wat zijn de redenen dat het aantal aanvragen voor LKV achterblijft bij de verwachting?

46

Is er al een bestemming voor de 79,6 miljoen euro dat niet is uitgegeven aan de LKV?

47

Aan hoeveel bedrijven is de verwachting dat een compensatie voor de transitievergoeding na twee jaar ziekte wordt uitgekeerd? En om hoeveel ziektegevallen gaat het?

48

In welke gevallen kan UWV de compensatie voor de transitievergoeding na twee jaar ziekte als voorschot uitkeren aan bedrijven? En hoe vaak wordt dit daadwerkelijk gedaan?

49

Wordt bij een formeel ontslag wegens volledige arbeidsongeschiktheid dezelfde transitievergoeding uitbetaald als bij een gewoon ontslag, ondanks dat er geen transitie naar ander werk kan plaatsvinden en de werkgever de betreffende persoon moet ontslaan? Zo ja, wat is daarvoor dan de wettelijke grondslag?

50

Kan, aangaande de transitievergoeding na 2 jaar ziekte, worden toegelicht dat «de impact van de WAB groter is dan eerder voorzien»?

51

Wat is de stand van zaken met betrekking tot de uitvoering van motie van de leden Tielen en Palland (Kamerstuk 35 300 XV, nr. 37)?

52

Waar is de gemuteerde 1 miljoen euro onder «sectorplannen» precies voor bestemd?

53

Welke activiteiten lopen er nog voor de sectorplannen?

54

Hoeveel aanvragen voor de subsidie «Armoedeschulden» zijn door maatschappelijke organisaties gedaan?

55

Hoeveel personen zijn door het verstrekken van de subsidie «Armoedeschulden» langdurig uit de armoede dan wel schulden gekomen?

56

Hoeveel kinderen zijn in het kader van de subsidie «Regionale kansen voor kinderen» geholpen?

57

Hoeveel kinderen beoogt het programma «Regionale kansen voor kinderen» in 2019 te helpen en in hoeverre ligt deze doelstelling op schema?

58

Hoeveel kinderen zijn in het kader van de subsidie «Alle Kinderen doen mee» bereikt?

59

Hoeveel kinderen beoogt het programma Alle Kinderen doen mee» in 2019 te helpen en in hoeverre ligt deze doelstelling op schema?

60

Hoe kan het dat het Macrobudget participatiewetuitkeringen door verwerking van conjunctuureffecten is verlaagd?

61

Wat is de voortgang van het scholingstraject Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA)?

62

Hoeveel mensen stromen naar verwachting dit jaar in de Inkomensvoorziening Volledig en duurzaam Arbeidsongeschikten (IVA) en WGA? Hoeveel was dit vorig jaar?

63

Hoe lang ontvangen mensen gemiddeld een IVA of WGA-uitkering? Wat is de gemiddelde hoogte van deze uitkering per ontvanger per jaar?

64

Wat is de verhouding tussen psychische en lichamelijke klachten bij de instroom in de IVA en WGA?

65

Hoe staat het met de uitvoering van de motie van het lid Tielen (Kamerstuk 29 544, nr. 957) over laaggeletterdheid en taalachterstanden bij WGA-uitkeringsgerechtigden?

66

Hoeveel werkgevers zijn eigen risicodrager voor de WGA? Wat is de omvang (aantal werknemers) van deze bedrijven of organisaties?

67

Waarom is sprake van een budgettair neutrale herschikking binnen de begroting van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van premiegefinancierd naar begrotingsgefinancierd (-/- 0,4 miljoen euro)? Betekent dit dat er geld uit de premiekas is gehaald? Komt dit vaker voor en wat zijn de regels hieromtrent?

68

Betreft de verwachte terugbetaling Wajong van 22 miljoen onterecht uitgekeerde bedragen? Wat wordt gedaan om te voorkomen dat Wajongers geld moeten terugbetalen? Hoe verhoudt het terug te betalen bedrag zich tot voorgaande jaren?

69

Waarom is het re-integratie budget Wajong naar beneden bijgesteld met 3,8 miljoen euro? Om wat voor soort integratie gaat het en waarom wordt er minder gebruik van gemaakt dan gedacht? Is onderzocht waar het aan ligt dat er minder gebruik wordt gemaakt van re-integratie?

70

Op basis van welke wetswijziging wordt vanaf 2021 een private aanvulling op de Werkloosheidswet (WW) meegerekend?

71

Hoe leidt de voorgenomen verlaging van de Regeling vervroegd uittreden-heffing (RVU-heffing) tot hogere uitgaven aan de WW? Op welke manier ontstaat daarbij een recht op WW?

72

Is bekend waarom zoveel meer uitzendkrachten een beroep hebben gedaan op de Ziektewet (ZW)?

73

Hoeveel mensen stromen in de bijgestelde raming de ZW in? Hoeveel waren dit er vorig jaar? Hoeveel mensen stromen de ZW uit? Hoeveel waren dit er vorig jaar? Hoeveel mensen stromen de ZW uit om weer gewoon werknemer te zijn, en hoeveel stromen een andere uitkering in?

74

Hoe hoog is de gemiddelde ZW uitkering nu?

75

Hoeveel mensen die onder de no-riskpolis vallen stromen de ZW in?

76

Wat betekent de lagere raming voor de Wet arbeid en zorg (Wazo) aanvullend geboorteverlof partners voor de raming van de kosten van betaald ouderschapsverlof?

77

Wat zijn de extra uitgaven voor de kinderopvangtoeslag naar aanleiding van de «Adviescommissie uitvoering en het IBO Toeslagen»?

78

Wat is de doelgroep van de Overbrugginsuitkering AOW (OBR)? Om hoeveel personen gaat dit?

79

Hoe hoog is een uitkering op basis van de OBR?

80

Hoeveel personen ontvangen een uitkering uit de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAOW)? Hoeveel procent van de algemene ouderdomswetgerechtigden (AOW-gerechtigden) is dit?

81

Voor welke voorziene uitgaven worden de extra middelen in het kader van werk aan uitvoering bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB)? Welk deel van de gereserveerde middelen is nog onbestemd?

82

Uit welke begrotingspost komt de 3,1 miljoen euro extra voor het Inlichtingenbureau (IB)?

83

Wat is de reden dat de premie-inkomsten van het ouderdomsfonds met het omvangrijke bedrag van 3,3 miljard euro dalen?

84

Wat is de oorzaak, of zijn de oorzaken voor het lager jaarlijks opgenomen leenbedrag bij DUO? Kunt u dit uitsplitsen per oorzaak?

85

Kunt u aangeven hoe het staat met de voorwaarden voor inburgeringsonderwijs op afstand en de financiële positie van taalaanbieders?

86

Klopt het dat een asielstatushouder zijn vergunning kan ontvangen voor 1 juli 2021 en daarna een lening aanvragen, en dat hij/zij deze lening in principe gedurende de hele inburgeringstermijn van minimaal drie jaar nog voor een eerste keer kan aanvragen? Is daarmee de zinsnede zoals in de memorie van toelichting gesteld «het nieuwe inburgeringsstelsel (VOI) treedt in werking op 1 juli 2021. Als gevolg hiervan stopt de instroom van asielmigranten in het leenstelsel per 1 juli 2021» niet feitelijk onjuist?

Naar boven