Vragen van het lid Van Langen-Visbeek (BBB) medegedeeld aan de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat inzake een artikel in het Noordhollands Dagblad (ingezonden 25 september 2023).

Vraag 1

Hebt u kennisgenomen van het artikel in het Noordhollands Dagblad «Zware kritiek op «verslechtering» NS»?1

Vraag 2

Bent u bekend met de in het artikel genoemde brief aan de NS, die is ondertekend door Jeroen Olthof, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland, door Nils Langedijk namens het Platform Mobiliteit Noord-Holland Noord en door wethouders van een groot aantal Noord-Hollandse gemeenten?2

Vraag 3

Kunt u bevestigen dat de informatie in het artikel over de stelselmatig verminderde reismogelijkheden in de regio klopt?

Vraag 4

Bent u het met de in het artikel geciteerde voorzitter van het Platform Mobiliteit Noord-Holland Noord eens dat met de huidige voorstellen de grens van wat een kwalitatief aantrekkelijk treinproduct hoort te zijn is overschreden?

Vraag 5

Kunt u aangeven of en waarom het rechtvaardig is met een dergelijke verslechterde dienstverlening de tarieven in de spits verder te verhogen? Zo ja, waarop baseert u dit?

Vraag 6

Kunt u vanuit de kabinetsverantwoordelijkheid voor diverse grote transitieopgaven reflecteren op genoemde ontwikkeling?

Vraag 7

Kunt u aangeven hoe u vanuit de kabinetsverantwoordelijkheid voor brede welvaart waarbij «elke regio telt» garandeert dat burgers in Noord-Holland Noord het OV kunnen blijven zien als een volwaardig en voldoende aantrekkelijk alternatief voor de auto?

Vraag 8

Worden hiervoor door het kabinet randvoorwaarden en minimale eisen gesteld aan de NS?

Vraag 9

Kunt u de antwoorden op bovenstaande vragen gelijktijdig aan de Eerste en Tweede Kamer doen toekomen, gezien de relevantie van de geuite kritiek, de plannen om opnieuw een langjarige concessie te verstrekken aan de NS en het gesprek dat de gedeputeerde Olthof gaat voeren met president-directeur Koolmees over het vervoer dat nodig is en past binnen de ambities voor Noord-Holland Noord?

Vraag 10

Kunt u, gezien de start van het verkiezingsreces en het belang van de aangekaarte problematiek, de vragen uiterlijk 2 oktober 2023 beantwoorden?


X Noot
1

Noordhollands Dagblad, woensdag 13 september 2023, p. 4.

Naar boven