35 420 Noodpakket banen en economie

Nr. 258 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Ter griffie van de Tweede Kamer der Staten-Generaal ontvangen op 21 april 2021.

De wens om over de voorgenomen voordracht voor de vast te stellen ministeriële regeling nadere inlichtingen te ontvangen kan door of namens de Kamer of door ten minste dertig leden van de Kamer te kennen worden gegeven uiterlijk op 9 juni 2021.

De voordracht voor de vast te stellen ministeriële regeling kan niet eerder worden gedaan dan op 10 juni 2021 dan wel binnen veertien dagen na het verstrekken van de in de vorige volzin bedoelde inlichtingen.

Bij de termijnen is rekening gehouden met de recesperiode van de Tweede Kamer.

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 21 april 2021

In artikel 4.10, tweede lid, van de Comptabiliteitswet 2016 is bepaald dat subsidieregelingen een vervaltermijn van maximaal vijf jaren bevatten. De subsidiemodule Garantie gericht op financiering met risicokapitaal voor ondernemers (Groeifaciliteit) van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies heeft een vervaldatum van 1 juli 2021.

In overeenstemming met artikel 4.10, zevende lid, van de Comptabiliteitswet 2016 leg ik de regeling die strekt tot wijziging van het tijdstip, waarop voormelde subsidiemodule vervalt, aan u voor1. De regeling dient dan niet eerder vastgesteld te worden dan 30 dagen na verzending van deze brief.

De verlenging houdt verband met de maatregelen die ingezet worden om ondernemingen te ondersteunen gedurende de coronacrisis, waarover uw Kamer op 21 januari jl. is geïnformeerd2. Vanwege de economische gevolgen van de coronacrisis zou het opschorten van de Groeifaciliteit momenteel ongewenst zijn. Om hieronder genoemde redenen ben ik van mening dat de Groeifaciliteit verlengd zou moeten worden. Indien uw Kamer de regeling ter kennisgeving mocht aannemen, dan beschouw ik dit als toestemming om tot publicatie van de regeling over te gaan. De beoogde verlenging zal lopen tot 1 juli 2023.

De Groeifaciliteit helpt mkb-ondernemingen bij het aantrekken van risicodragend vermogen. Op grond van de Groeifaciliteit verstrekt de Nederlandse staat een garantstelling voor de financiering van mkb-bedrijven die neerkomt op een garantie van 50 procent van de waarde van verstrekte achtergestelde leningen of verstrekt aandelenkapitaal. Voor deze garantstelling betaalt de financier een kostendekkende provisie aan de Nederlandse staat.

In de brief van 15 februari 20183 over Invest-NL was aangekondigd dat de Groeifaciliteit uitgefaseerd zou worden per 1 juli 2020, omdat de doelen via Invest-NL gerealiseerd zouden kunnen worden. Vorig jaar is middels de brief van 7 april 20204 besloten de voorgenomen uitfasering van de Groeifaciliteit met één jaar op te schorten tot 1 juli 2021 vanwege het uitbreken van de coronacrisis. De doelstellingen van de Groeifaciliteit liggen ook maar gedeeltelijk binnen de huidige investeringsfocus van Invest-NL. De Groeifaciliteit richt zich namelijk, naast innovatieve bedrijven in de groeifase, ook op het bredere mkb en op bedrijven in de overnamefase & op bedrijven op zoek naar balansversterking. Uitfasering zou daarom momenteel niet wenselijk zijn.

De Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP) heeft ook aangegeven dat uitfasering momenteel niet wenselijk is, omdat financiers verwachten gebruik te zullen maken van de Groeifaciliteit. Om voor de doelgroep van de regeling, ondernemers en financiers, in deze periode zekerheid en helderheid te geven, is in de brief van 21 januari 20215 aangekondigd dat de uitfasering verder opgeschort wordt met twee jaar tot 1 juli 2023.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, M.C.G. Keijzer


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

X Noot
2

Kamerstuk 35 420, nr. 217.

X Noot
3

Kamerstuk 28 165, nr. 281

X Noot
4

Kamerstuk 35 420, nr. 16.

X Noot
5

Kamerstuk 35 420, nr. 217.

Naar boven