34 985 Wijziging van de Omgevingswet en enkele andere wetten in verband met de overgang van de Wet natuurbescherming naar de Omgevingswet (Aanvullingswet natuur Omgevingswet)

Q VERSLAG VAN EEN NADER SCHRIFTELIJK OVERLEG

Vastgesteld 22 februari 2023

De leden van de vaste commissies voor Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving1 en voor Economische Zaken en Klimaat/Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit2 hadden kennisgenomen van de brief van 8 november 20223 waarin de Minister voor Natuur en Stikstof vragen beantwoordde die waren gesteld in het kader van toezegging T030094 inzake de huidige situatie rond de bejaagbaarheid van de grauwe gans in Nederland. De leden van de fractie van de SGP stelden de regering een aantal vervolgvragen naar aanleiding van de brief.

Naar aanleiding hiervan is op 12 december 2022 een brief gestuurd aan de Minister voor Natuur en Stikstof.

De Minister heeft op 21 februari 2023 gereageerd.

De commissies brengen bijgaand verslag uit van het gevoerde nader schriftelijk overleg.

De griffier voor dit verslag, Dragstra

BRIEF VAN DE VOORZITTERS VAN DE VASTE COMMISSIES VOOR INFRASTRUCTUUR, WATERSTAAT EN OMGEVING EN VOOR ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT/LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Minister voor Natuur en Stikstof

Den Haag, 12 december 2022

De leden van de vaste commissies voor Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving en voor Economische Zaken en Klimaat/Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit hebben kennisgenomen van uw brief van 8 november 20225 waarin u vragen beantwoordt die zijn gesteld in het kader van toezegging T03009 6 inzake de huidige situatie rond de bejaagbaarheid van de grauwe gans in Nederland.

De leden van de fractie van de SGP stellen de regering graag de volgende vervolgvragen naar aanleiding van deze brief:

  • 1. De Kamer is toegezegd dat in overleg wordt gegaan met provincies en relevante stakeholders over de mogelijkheden voor het intensiveren van het beheer van de grauwe gans en eventuele plaatsing op de wildlijst. Wat is de uitkomst van dit overleg? Welke mogelijkheden ziet de regering? Welke acties is zij voornemens te nemen om provincies te ondersteunen?

  • 2. Wat is de huidige stand van zaken van het opstellen van een werkplan met betrekking tot de vraag hoe om te gaan met het verschil in beheer tussen de in Nederland verblijvende populatie en de trekkende populatie in de periode dat beide populaties in Nederland verblijven?

  • 3. Hoe beoordeelt de regering de huidige staat van instandhouding van de grauwe gans in Nederland en in zijn natuurlijke verspreidingsgebied?

De leden van de vaste commissies voor Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving en Economische Zaken en Klimaat/Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zien uw reactie met belangstelling tegemoet en ontvangen deze graag uiterlijk binnen vier weken na dagtekening van deze brief.

Voorzitter van de vaste commissie voor Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving, H.J. Meijer

Voorzitter van de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat / Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, L.P. van der Linden

BRIEF VAN DE MINISTER VOOR NATUUR EN STIKSTOF

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 21 februari 2023

Op 12 december 2022 heb ik nadere vragen ontvangen in reactie op mijn brief van 8 november 20227 waarin ik vragen beantwoord die zijn gesteld in het kader van toezegging T030098 over de bejaagbaarheid van de grauwe gans in Nederland. In deze brief beantwoord ik deze nadere vragen.

Minister voor Natuur en Stikstof, C. van der Wal-Zeggelink

171685.02U

1

De Kamer is toegezegd dat in overleg wordt gegaan met provincies en relevante stakeholders over de mogelijkheden voor het intensiveren van het beheer van de grauwe gans en eventuele plaatsing op de wildlijst. Wat is de uitkomst van dit overleg? Welke mogelijkheden ziet de regering? Welke acties is zij voornemens te nemen om provincies te ondersteunen?

Antwoord

Ik ben op dit moment nog in gesprek met provincies en stakeholders over zowel jacht als faunabeheer. Dit gesprek wordt in de breedte gevoerd. Later in het proces kan gezamenlijk verkend worden wat de mogelijkheden zijn voor het intensiveren van het beheer van de grauwe gans en eventuele plaatsing op de wildlijst. Ik wil dit zorgvuldig en grondig aanpakken in nauwe samenwerking met de provincies om tot een gezamenlijke weg voorwaarts te komen. Ik wil niet op de inhoud van dit proces vooruit lopen.

2

Wat is de huidige stand van zaken van het opstellen van een werkplan met betrekking tot de vraag hoe om te gaan met het verschil in beheer tussen de in Nederland verblijvende populatie en de trekkende populatie in de periode dat beide populaties in Nederland verblijven?

Antwoord

Het Europees Ganzenplatform van het Afrikaans-Euraziatisch Watervogelverdrag (AEWA) is opgericht om met betrokken landen afspraken te maken over bescherming en beheer van ganzen langs hun trekroutes. Dit gebeurt op basis van een vastgesteld internationaal beheerplan dat wordt uitgewerkt in een werkplan. Voor het werkplan zijn goede monitoringgegevens nodig. In 2023 worden populatiemodellen ontwikkeld die aan de basis zullen liggen van het nieuwe werkplan en concretere streefstanden zullen opleveren. Punt van aandacht is daarbij de aanwezigheid van ganzen uit de Scandinavische beheerseenheid die in najaar en winter in ons land aanwezig zijn. Schadebestrijding in die periode zal dan in AEWA-verband moeten worden afgestemd met de Scandinavische landen (waar grauwe gans een bejaagbare soort is). Er loopt Nederlands onderzoek om na te gaan wanneer en in welke delen van het land deze ganzen vooral aanwezig zijn. Naar verwachting is het werkplan uiterlijk eind 2024 gereed.

3

Hoe beoordeelt de regering de huidige staat van instandhouding van de grauwe gans in Nederland en in zijn natuurlijke verspreidingsgebied?

Antwoord

De staat van instandhouding van de grauwe gans in Nederland wordt voor zowel de broedvogels als de niet-broedvogels (de trekkende vogels en wintergasten) als gunstig beoordeeld. De Nederlandse broedvogels maken onder het Europese Ganzenplatform deel uit van een afzonderlijke beheereenheid, die wordt gedeeld met België en Duitsland. Uit afstemming met deze landen blijkt, dat Nederland niet afhankelijk is van deze twee landen voor de uitvoering van het beleid. Voor de beheereenheid waar Nederlandse broedende grauwe ganzen deel van uitmaken zijn gunstige referentiewaarden en streefstanden geformuleerd, de laatste op basis van een voorlopige assessment door AEWA. Een statusrapport uit juni 2022 laat zien dat zowel de beheereenheid van de Nederlandse broedvogels als die van de Scandinavische broedvogels zich boven de gunstige referentie bevinden en ook boven de geformuleerde doelstanden. De trekkende Scandinavische populatie lijkt echter een dalende trend te ontwikkelen. Deze populatie is meer kwetsbaar doordat deze als gevolg van de trek in meerdere landen wordt bejaagd of bestreden in het kader van schadebestrijding. Juist deze cumulatie is de aanleiding om het beleid internationaal af te stemmen.


X Noot
1

Samenstelling:

Atsma (CDA), De Boer (GL), Van Dijk (SGP), Pijlman (D66), Klip-Martin (VVD), Baay-Timmerman (50PLUS), A.J.M. van Kesteren (PVV), Arbouw (VVD), Bezaan (PVV), Fiers (PvdA), Dessing (FVD), Geerdink (VVD), Janssen (SP), Kluit (GL), Van der Linden (Fractie-Nanninga), Meijer (VVD) (voorzitter), Moonen (D66), Nicolaï (PvdD), Prins (CDA), Recourt (PvdA), Rietkerk (CDA), vacant (GL), Verkerk (CU), De Vries (Fractie-Otten), Van Pareren (Fractie-Nanninga), Raven (OSF) en Karakus (PvdA) (ondervoorzitter).

X Noot
2

Samenstelling:

Koffeman (PvdD), Faber-Van de Klashorst (PVV), Van Strien (PVV), Gerkens (SP), Atsma (CDA) (ondervoorzitter), Pijlman (D66), Schalk (SGP), Klip-Martin (VVD), Van Rooijen (50PLUS), Van Ballekom (VVD), Vos (VVD), Crone (PvdA), Dessing (FVD), Van Gurp (GL), Huizinga-Heringa (CU), Kluit (GL), Van der Linden (Fractie-Nanninga) (voorzitter), Meijer (VVD), Otten (Fractie-Otten), Prins (CDA), vacant (GL), Van der Voort (D66), Berkhout (Fractie-Nanninga), Raven (OSF), Karakus (PvdA) en N.J.J. van Kesteren (CDA).

X Noot
3

Kamerstukken I 2022/23, 34 985, P.

X Noot
4

Toezegging Kamer nader informeren over de bejaagbaarheid van de grauwe gans (34 985): T03009.

X Noot
5

Kamerstukken I 2022/23, 34 985, P.

X Noot
6

Toezegging Kamer nader informeren over de bejaagbaarheid van de grauwe gans (34 985): T03009.

X Noot
7

Kamerstuk 34 985, P.

X Noot
8

Toezegging Kamer nader informeren over de bejaagbaarheid van de grauwe gans (34 985): T03009.

Naar boven