34 700 Kabinetsformatie 2017

Nr. 43 BRIEF VAN DE FORMATEUR

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 25 oktober 2017

Hierbij bied ik u, na afloop van de constituerende vergadering van heden, het verslag van mijn werkzaamheden als formateur aan.

Aan uw opdracht zal ik verder, met inachtneming van de relevante bepalingen van de Grondwet, uitvoering geven door Z.M. de Koning verslag te doen en hem in overweging te geven overeenkomstig de inhoud van dit verslag te besluiten.

M. Rutte

Verslag

Op 12 oktober 2017 nam de Tweede Kamer met het aannemen van de motie-Rutte cs (Handelingen II 2017/18, nr. 12, Debat over het eindverslag van de informateur) het advies van informateur G. Zalm over om mij, op basis van zijn verslag, aan te wijzen als formateur met de opdracht tot «vorming van een kabinet bestaande uit VVD, CDA, D66 en CU» (Kamerstuk 34 700, nr. 35). Dezelfde dag ving ik mijn werkzaamheden als informateur aan met een bijeenkomst met de voorzitters van de fracties van CDA, D66 en CU. Daags daarop ben ik ontvangen door Z.M. de Koning en heb ik hem, met inachtneming van artikel 43 van de Grondwet, geïnformeerd over mijn werkwijze. Op vrijdag 20 oktober jl. heb ik opnieuw een bijeenkomst gehad met de voorzitters van de fracties van CDA, D66 en CU.

In zijn eindverslag heeft informateur Zalm vastgesteld dat de voorzitters van de fracties van VVD, CDA, D66 en CU overeenstemming hebben bereikt over «een kabinet van zestien ministers en acht staatssecretarissen (Kamerstuk 34 700, nr. 34). Van de ministers zullen er zes worden voorgedragen door de VVD, vier door het CDA, vier door D66 en twee door de CU. Voor de staatssecretarissen zijn de respectievelijke aantallen drie, twee, twee en een.» Op basis van de gevoerde besprekingen is in de formatie definitief overeenstemming bereikt over de verdere uitwerking hiervan. Deze omvat de naamswijziging van drie ministeries, de instelling van een ministerie, de aanduiding van de vier ministers zonder portefeuille, enkele departementale herindelingen, de verdeling van posten tussen bewindspersonen en de samenstelling van het beoogde kabinet.

De naamswijzigingen betreffen het Ministerie van Veiligheid en Justitie waarvan de naam wordt gewijzigd in Justitie en Veiligheid, het Ministerie van Infrastructuur en Milieu waarvan de naam wordt gewijzigd in Infrastructuur en Waterstaat en het Ministerie van Economische Zaken waarvan de naam wordt gewijzigd in Economische Zaken en Klimaat. De instelling van een ministerie betreft het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De vier ministers zonder portefeuille zijn de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken), de Minister voor Rechtsbescherming (bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid), de Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media (bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) en de Minister voor Medische Zorg (bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport).

De departementale indelingen hebben betrekking op de beleidsterreinen ruimtelijke ontwikkeling, ruimtelijke ordening, met inbegrip van de wet op de Ruimtelijke ordening en de Crisis- en herstelwet, de Omgevingswet en het Kadaster (naar Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vanuit Infrastructuur en Waterstaat), klimaat (naar Economische Zaken en Klimaat vanuit Infrastructuur en Waterstaat), landbouw, visserij, natuur, voedselkwaliteit en regionaal economisch beleid (naar Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vanuit Economische Zaken en Klimaat), groen onderwijs (naar Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vanuit Economische Zaken en Klimaat) en maatschappelijke stage (naar Volksgezondheid, Welzijn en Sport vanuit Onderwijs, Cultuur en Wetenschap).

De besluitvorming over de regionale enveloppe wordt gecoördineerd door de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in overleg met de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

De voorzitter van de VVD-fractie K.H.D.M. Dijkhoff, de voorzitter van de CDA-fractie S. van Haersma Buma, de voorzitter van de D66-fractie A. Pechtold en de voorzitter van de CU-fractie G.J.M. Segers hebben de inhoud van dit verslag op 25 oktober ontvangen. Zij onderschreven dit en deelden voorts de conclusie dat de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid in het buitenland de titel van Minister voor Migratie voert.

Op 21, 23 en 24 oktober 2017 heb ik vervolgens kandidaat-ministers en kandidaat-staatssecretarissen ontvangen. In deze gesprekken heb ik bij elk van hen de bereidheid vastgesteld om zonder voorbehoud tot het beoogde kabinet toe te treden op basis van het regeerakkoord. Met hen besprak ik voorts de formele vereisten, zoals onder meer neergelegd in de brief aan de Tweede Kamer van mijn voorganger van 20 december 2002 (Kamerstuk 28 754, nr. 1) en mijn brief aan de Tweede Kamer van 26 oktober 2012 (Kamerstuk 33 400 III, nr. 6), de gedragsregels en, voor zover aan de orde, de taakomschrijving van de Staatssecretaris.

Op 25 oktober 2017 heeft de constituerende vergadering plaatsgevonden. Op basis hiervan kan ik u meedelen dat de volgende personen bereid zijn als Minister tot het kabinet toe te treden:

Mark Rutte

Minister-President, Minister van Algemene Zaken

drs. H. Zijlstra

Minister van Buitenlandse Zaken

mr. dr. F.B.J. Grapperhaus

Minister van Justitie en Veiligheid

drs. K.H. Ollongren

Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, tevens Vice-Minister-President

mr. drs. I.K. van Engelshoven

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

mr. W.B. Hoekstra

Minister van Financiën

drs. A. Th. B. Bijleveld-Schouten

Minister van Defensie

drs. C. van Nieuwenhuizen-Wijbenga

Minister van Infrastructuur en Waterstaat

ir. E.D. Wiebes

Minister van Economische Zaken en Klimaat

drs. W. Koolmees

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

H. M. de Jonge

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, tevens Vice-Minister-President

drs. C.J. Schouten

Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, tevens Vice-Minister-President

S.A.M. Kaag

Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking

drs. S. Dekker

Minister voor Rechtsbescherming

drs. A. Slob

Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media

mr. drs. B.J. Bruins

Minister voor Medische Zorg

De volgende personen zijn bereid als Staatssecretaris tot het kabinet toe te treden:

M.G.J. Harbers

Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid

R.W. Knops

Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

drs. M. Snel

Staatssecretaris van Financiën

drs. B. Visser

Staatssecretaris van Defensie

drs. S. van Veldhoven-van der Meer

Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat

mr. drs. M.C. Keijzer

Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat

drs. T. van Ark

Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

drs. P. Blokhuis

Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Graag dank ik de Tweede Kamer voor het in mij gestelde vertrouwen.

M. Rutte

Naar boven