33 576 Natuurbeleid

Nr. 58 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 18 december 2015

Het Natuurnetwerk Nederland vormt de basis voor het natuurbeleid in Nederland. Met het Natuurnetwerk wordt vormgegeven aan de fysieke ruimte voor planten en dieren. En is daarmee een belangrijke factor voor het halen van de Europese natuurdoelstellingen.

Over de realisatie van het Natuurnetwerk zijn in 2013 met de provincies aanvullende afspraken gemaakt in het Natuurpact. Conform de toezegging van mijn voorganger tijdens het Algemeen Overleg over natuurbeleid en de Oostvaardersplassen van 24 september 2015 (Kamerstuk 32 563, nr. 64), ontvangt u hierbij de rapportage Natuur in de provincie; Eén jaar Natuurpact in uitvoering, alsmede de aanbiedingsbrief van het IPO1 (voor de rapportage zie ook http://www.ipo.nl/files/3914/4481/8028/IPO-boekje_Natuur_v8.pdf).

Daarbij vraag ik uw aandacht voor de relatie met de rapportages over het Groot Project Ecologische Hoofdstructuur (EHS).

Natuur in de provincie; Eén jaar Natuurpact in uitvoering

In het Natuurpact (Kamerstuk 33 576, nr. 6) zijn de ambities met betrekking tot ontwikkeling en beheer van natuur in Nederland vastgelegd voor de periode tot en met 2027. De realisatie van deze ambities is gedecentraliseerd naar de provincies, die hierin nauw samenwerken met maatschappelijke partners (natuur- en milieuorganisaties, agrarische organisaties, waterschappen, gemeenten en bewonersorganisaties). Het Rijk stelt de kaders en blijft eindverantwoordelijk voor het voldoen aan de internationale verplichtingen (de Vogel- en Habitatrichtlijnen en de Kaderrichtlijn Water). De provincies informeren mij jaarlijks over de voortgang van de afspraken in het Natuurpact.

In deze eerste voortgangsrapportage beschrijven de provincies de resultaten die zij in de jaren van 2011 t/m 2014 hebben behaald. Het accent ligt hierbij op de voortgang van de verwerving, inrichting en beheer van het Natuurnetwerk Nederland. In het Natuurpact is afgesproken dat provincies in de periode 2011 tot en met 2027 minimaal 80.000 ha natuur zullen inrichten. Uit de rapportage blijkt dat in de periode van 1-1-2011 t/m 31-12-2014 in totaal 11.508 ha is verworven en 25.294 ha is ingericht. De inrichting loopt hiermee voor op het schema.

In totaal omvat het door de provincies beheerde areaal van het nationale Natuurnetwerk ongeveer 583.000 ha.

Relatie met Groot Project EHS

Op 27 maart 2015 heeft mijn voorganger uw Kamer de zevende voortgangsrapportage in het kader van het Groot Project EHS toegezonden over de voortgang van de EHS over het jaar 2013 (Kamerstuk 30 825, nr. 214). Ik geef u in overweging af te zien van verdere rapportages in het kader van het Groot Project EHS, om de volgende redenen.

Met het Natuurpact is de uitvoering van de realisatie van de EHS inmiddels gedecentraliseerd naar de provincies. In dit kader hebben de provincies de EHS herbegrensd, waarna deze is overgegaan in het Natuurnetwerk Nederland. De EHS is daardoor niet langer een bestaande gebiedscategorie. De provincies zijn verantwoordelijk voor de realisatie van het Natuurnetwerk Nederland. Hierover zijn afspraken gemaakt in het Natuurpact en deze verantwoordelijkheid is vastgelegd in de Wet natuurbescherming en in het Besluit Algemene Regels Ruimtelijke Ordening (BARRO).

Over de voortgang van het Natuurpact – en daarmee over de realisatie van het Natuurnetwerk – zal ik uw Kamer jaarlijks rapporteren, op basis van de informatie van de provincies. Met een samenhangende monitoringsmethodiek wordt de informatie verzameld die noodzakelijk is om de Europees verplichte rapportages op te stellen. Daarnaast wordt de uitvoering van het Natuurpact in opdracht van het Rijk en IPO eenmaal in de drie jaar geëvalueerd door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). In deze «lerende evaluatie» wordt inzicht gegeven in de efficiëntie en effectiviteit van het natuurbeleid. Thema’s zijn het verbeteren van de biodiversiteit, het versterken van de maatschappelijke betrokkenheid bij natuur, en het versterken van de verbinding tussen natuur en economie. De eerste evaluatie van het Natuurpact zal ik u eind 2016 toezenden.

Bovendien wordt door het PBL eenmaal in de vier jaar de Natuurverkenning uitgebracht en eenmaal in de twee jaar de Balans van de leefomgeving. De Verkenning is een wetenschappelijk rapport, waarin de toestand en de verwachte ontwikkelingen ten aanzien van natuur, bos en landschap worden beschreven. De Balans richt zich op de beschrijving van de stand van zaken in de beleidsuitvoering, de voortgang en nieuwe ontwikkelingen. Tevens worden er rapportages in Europees verband opgesteld, zoals over de staat van instandhouding van natuurlijke habitats en soorten.

Tenslotte zal ik, zoals ik op 3 december jl. heb toegezegd aan uw Kamer, met de provincies in overleg gaan om te komen tot een eenduidige systematiek voor het bepalen van de verworven hectares Natuurnetwerk en de uitkomsten daarvan op te nemen in een overzichtskaart. Ik zal uw Kamer hierover voor de zomer van 2016 informeren.

Ik ben van mening dat deze rapportages gezamenlijk zorgen voor een adequaat beeld van de voortgang van de uitvoering het natuurbeleid, passend binnen de gedecentraliseerde bevoegdheden van het natuurbeleid.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, M.H.P. van Dam


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven