33 529 Gaswinning

Nr. 1071 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 14 oktober 2022

In mijn brieven van 20 mei jl. (Kamerstuk 33 529, nr. 1028) en 16 september jl. (Kamerstuk 33 529, nr. 1061) is uw Kamer geïnformeerd over de Regeling waardevermeerdering woningen gaswinning Groningenveld (hierna: waardevermeerderingsregeling). De waardevermeerderingsregeling is een subsidieregeling voor bewoners in het aardbevingsgebied waarmee zij subsidie tot maximaal € 4.000 voor verduurzamingsmaatregelen kunnen aanvragen. De waardevermeerderingsregeling is in 2017 opgezet ter compensatie van de overlast in de schadeafhandeling onder de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). In de eerdere brieven is gecommuniceerd dat bij de voorjaarsnota van 2022 (Kamerstuk 36 120, nr. 1) door het kabinet is besloten € 225 miljoen vrij te maken voor een tijdelijke verlenging van de huidige regeling, een gewijzigde voortzetting van de regeling en een ruime overgangsregeling. Dit zorgt ervoor dat de regeling kan blijven bestaan en niet dit jaar afloopt. Met deze brief bied ik u het concept van de gewijzigde regeling aan.

Overgangsregeling

Onderdeel van de gewijzigde voortzetting is een ruime overgangsregeling. Iedereen die vóór 1 december 2022 een schademelding bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) heeft gedaan, wordt beoordeeld volgens de huidige regeling. Bij de voorjaarsnota is vermeld dat de overgangsregeling tot 1 oktober 2022 zou lopen. Vanwege de verlenging van de regeling is dit echter tot 1 december 2022 geworden. Aanvragen van bewoners die ná 1 december 2022 een schademelding indienen, worden onder de nieuwe voorwaarden beoordeeld en komen dus alleen nog in aanmerking voor de subsidie als niet binnen één jaar een schadebesluit is ontvangen. Hierover wordt duidelijk naar de bewoners gecommuniceerd, zodat zij weten tot wanneer hun schademelding hen nog in aanmerking laat komen voor de overgangsregeling van de waardevermeerderingsregeling.

Voortzetting na 1 december 2022

In de brief van 20 mei jl. heb ik aangekondigd dat de waardevermeerderingsregeling wordt aangepast, waarbij aanvragers die een te lange tijd hebben moeten wachten op een schadebesluit nog in aanmerking komen voor de regeling. Dit is als volgt vormgegeven: alleen aanvragers die langer dan één jaar hebben moeten wachten op een schadebesluit komen in aanmerking voor de regeling. Dit sluit aan bij het oorspronkelijke doel van de regeling, namelijk ter compensatie van overlast bij het proces van schadeafhandeling. Sinds de schadeafhandeling door de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen, en later het IMG, is overgenomen van NAM, is deze voor bewoners verbeterd. Hiermee is de overlast in de procedure van schadeafhandeling voor een grote groep afgenomen. Daarom heeft het kabinet gekozen om de subsidie gerichter in te zetten.

Op grond van de Comptabiliteitswet mag een subsidieregeling maximaal 5 jaar bestaan. De gewijzigde regeling loopt daarom door tot 1 april 2027 en kan daarna nogmaals verlengd worden tot 1 december 2028. In totaal is hier € 150 miljoen voor gereserveerd; daarbovenop is € 75 miljoen vanuit de voorjaarsnota ingezet voor de ongewijzigde verlenging tot 1 december 2022. De regeling wordt na twee jaar geëvalueerd.

Verruiming moment treffen van verduurzamingsmaatregelen

Uit de praktijk is gebleken dat in veruit de meeste gevallen het IMG in zijn schadebesluit het adviesrapport volgt. Door deze verwachting voert een deel van de bewoners al verduurzamingsmaatregelen uit voordat een definitief schadebesluit is ontvangen. Daarom is per 1 juli 2022 de termijn waarbinnen kan worden gestart met het maken van kosten verruimd. In de huidige wijzigingsregeling wordt dit verder gespecificeerd en uitgebreid. Eerder moest een aanvraag voor de waardevermeerderingsregeling nog worden afgewezen als verduurzamingsmaatregelen waren genomen voordat de schadevergoeding formeel was toegekend. Er is voor gekozen om mensen die al verduurzamingsmaatregelen laten uitvoeren nadat een schaderapport is ontvangen, maar nog voor een definitief schadebesluit is genomen, alsnog aanspraak te laten maken op waardevermeerderingsregeling.

Mensen die in het verleden op deze grond zijn afgewezen, kunnen een nieuwe aanvraag indienen. Geprobeerd wordt om alle huiseigenaren voor wie dit van toepassing is individueel op de hoogte te stellen. Dit gebeurt op twee manieren. Voor zaken waarin nog een bezwaar of beroep loopt, zal het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) coulance toepassen en de subsidie alsnog toekennen als de volgorde zoals hierboven beschreven aanleiding was om de aanvraag af te wijzen. Daarnaast worden bewoners van wie de aanvraag op deze gronden is afgewezen proactief benaderd om hen te laten weten dat zij opnieuw een aanvraag kunnen doen. Aangezien dit gaat om mensen van wie de schademelding gedaan is vóór 1 december 2022, zullen zij onder de oude voorwaarden opnieuw beoordeeld worden.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, J.A. Vijlbrief

Naar boven