33 529 Gaswinning

Nr. 1061 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Ter griffie van de Tweede Kamer der Staten-Generaal ontvangen op 16 september 2022.

De wens om over de voorgenomen voordracht voor de vast te stellen ministeriële regeling nadere inlichtingen te ontvangen kan door of namens de Kamer of door ten minste dertig leden van de Kamer te kennen worden gegeven uiterlijk op 16 oktober 2022.

De voordracht voor de vast te stellen ministeriële regeling kan niet eerder worden gedaan dan op 17 oktober 2022 dan wel binnen veertien dagen na het verstrekken van de in de vorige volzin bedoelde inlichtingen.

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 16 september 2022

Met de Regeling waardevermeerdering woningen gaswinning Groningenveld (hierna: waardevermeerderingsregeling of de regeling) kunnen bewoners subsidie aanvragen voor energieverduurzamingsmaatregelen1. Bewoners komen in aanmerking voor een subsidie van € 4.000 ten behoeve van de vermeerdering van de waarde van de woning als ze eerder een schadevergoeding hebben ontvangen van € 1.000 of hoger als gevolg van bodembeweging door gaswinning uit het Groningenveld of door de gasopslag Norg.

De waardevermeerderingsregeling kende in 2017 een meerjarig subsidieplafond van € 89,1 mln. Dit budget is het afgelopen jaar driemaal opgehoogd, eerst met € 40 mln. (april 2021), vervolgens met € 60 mln. (oktober 2021) en tot slot met € 225 mln. (april 2022). Inmiddels is de waardevermeerderingsregeling verlengd tot 1 november 2022 (Stcrt. 2022, nr. 17545).

Zoals aangekondigd in de Kamerbrief van 20 mei jl. (Kamerstuk 33 529, nr. 1028) wordt na 1 november 2022 de waardevermeerderingsregeling in gewijzigde vorm voortgezet. Er blijkt echter meer tijd nodig voor de uitwerking van die voortzetting. Daarom wordt een verlenging van de huidige regeling tot 1 december 2022 aangeboden zodat er voldoende tijd is om de wijziging uit te werken. De gewijzigde regeling zal zodra deze gereed is bij uw Kamer worden aangeboden conform de voorhangprocedure.

In overeenstemming met artikel 4.10, zevende lid, van de Comptabiliteitswet 2016 leg ik de regeling die strekt tot wijziging van het tijdstip waarop de subsidie vervalt aan u voor en zal ik deze regeling niet eerder vaststellen dan 30 dagen na verzending van deze brief.

Bij de voorliggende verlenging worden u enkele inhoudelijk wijzigingen aangeboden, allen op verzoek van Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) om de regeling beter uitvoerbaar te maken. Tot op heden zijn verduurzamingskosten van de bewoner alleen subsidiabel wanneer deze binnen 12 maanden na het schadebesluit van het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) zijn gemaakt. De huidige situatie in de bouw zorgt er echter voor dat dit voor steeds meer bewoners niet haalbaar blijkt. Daarom is het wenselijk deze termijn naar 24 maanden te verlengen.

Gezien de toenemende mate van bewoners die verlenging van de termijn nodig hebben, is het wenselijk deze wijziging zo snel mogelijk door te voeren.

Daarnaast wordt ook de vaste vergoeding van het IMG een grond voor aanspraak op de regeling. In de praktijk gebeurt dit al, maar formeel is hiervoor nog geen basis in de regeling opgenomen.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, J.A. Vijlbrief


X Noot
1

Zie bijlage.

Naar boven