33 529 Gaswinning

32 849 Mijnbouw

Nr. 1041 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 29 juni 2022

Tijdens verscheidene debatten in de afgelopen periode heb ik u toegezegd u van informatie te voorzien over onderwerpen met betrekking tot mijnbouwactiviteiten in Nederland. Met deze brief informeer ik u over de stand van zaken van de hieronder genoemde toezeggingen.

Waterinjectie Schoonebeek

Op 30 maart jl. (Kamerstuk 33 529, nr. 1005) heb ik toegezegd aan het lid Kröger om de maatschappelijke kosten- en batenanalyse (MKBA) van de oliewinning in Schoonebeek in juni naar uw Kamer te sturen. TNO en CE Delft zijn momenteel bezig met het opstellen van deze MKBA. Voor een zorgvuldig uitgevoerde MKBA is het echter niet mogelijk gebleken om het onderzoek nog voor de zomer afgerond te hebben. De verwachting is dat TNO en CE Delft eind september het onderzoek hebben afgerond. Ik zal uw Kamer zo spoedig mogelijk informeren zodra de MKBA gereed is.

Tijdens het interpellatiedebat op 12 april jl. (Handelingen II 2021/22, nr. 71, items 25) heb ik toegezegd uw Kamer voor 30 juni te informeren over de gesprekken die gevoerd zijn met de NAM over de productiewaterinjecties. In de afgelopen weken is er door het ministerie meerdere keren gesproken met de NAM over het gebiedsproces aangaande de omschakeling van de verwerking van het productiewater van Twente naar Schoonebeek. Zoals u weet is op 12 mei jl. in Schoonebeek een startbijeenkomst gehouden waar ik heb gesproken met omwonenden en bestuurders van medeoverheden. Op 15 juni jl. is op verzoek van de dorpsraad Schoonebeek een informatieavond gehouden waar de omwonenden een introductie hebben gekregen over de samenstelling en opbouw van de ondergrond in Schoonebeek en omgeving, gegeven door TNO. Daarop aansluitend heeft NAM een toelichting gegeven over de locatie van het olie- en gasreservoir in de ondergrond, met daaraan gekoppeld een toelichting hoe met name de olie gewonnen wordt.

Op 22 juni en 6 juli a.s. worden de volksvertegenwoordigers van de provincie, gemeenten en het waterschap bijgepraat over de mogelijke scenario’s voor de productiewaterverwerking en de opzet van het verdere gebiedsproces.

Op 29 juni is er een publieke bijeenkomst in Schoonebeek. Tijdens deze bijeenkomst worden presentaties gehouden en kunnen vragen gesteld worden aan experts en aan Staatstoezicht op de Mijnen. Aan NAM is gevraagd om een rapport op te stellen over de mogelijkheden omtrent de verwerking van het productiewater in Schoonebeek.

Met NAM is ook gesproken over de herevaluatie van de waterinjectie in Twente. NAM heeft aangegeven dat het rapport conform afspraak voor 1 juli 2022 bij mij wordt ingediend. Ik zal de herevaluatie direct aan uw Kamer toesturen.

Financiële toetsing mijnbouwbedrijven

In het Commissiedebat van 2 juni jl. (Kamerstuk 33 529, nr. 1034) heb ik aan het lid Kröger toegezegd om terug te komen op de vraag waarom EBN de financiële toetsing doet van de mijnbouwbedrijven.

Bij de aanvraag van een winningsvergunning wordt de economische haalbaarheid aan EBN voorgelegd omdat EBN op grond van de Mijnbouwwet verplicht is om deel te nemen aan een winningsproject op het moment dat deze vergunning wordt verleend. Enige uitzondering op deze verplichte deelname is als de Staat door de deelname naar redelijke schatting financieel nadeel zal lijden. Om die reden leg ik de economische winbaarheid ter advies aan EBN voor. De verplichte deelneming van EBN is gefaseerd ingevoerd. EBN participeert daardoor vanaf 1963 in elke olie- en gaswinning op land, vanaf 1967 in elke gaswinning op zee en vanaf 1976 ook in elke oliewinning op zee. EBN mag sinds 2000 ook in opsporingsprojecten participeren. De deelneming van EBN in opsporingsprojecten is niet verplicht. De houder van een opsporingsvergunning kan EBN uitnodigen deel te nemen in een opsporingsproject. EBN is niet verplicht deel te nemen in de opsporing en zal dus iedere uitnodiging tot deelnemen in een opsporingsproject beoordelen, ook financieel. In reactie op het rapport van de Algemene Rekenkamer heb ik aangegeven dat ik in een nadere uitwerking van de financiële toetsing ook schriftelijke afspraken maak over de rol van de verschillende niet-wettelijke adviseurs hierin. Ik verwacht hierover uw Kamer binnen een jaar nader informeren.

Schadeafhandeling

In het debat van 11 mei jl. (Handelingen II 2021/22, nr. 78, Tweeminutendebat Mijnbouw/Groningen) in reactie op de motie van het lid Segers (CU) (Kamerstuk 33 529, nr. 1018) heb ik uw Kamer toegezegd een gesprek te organiseren tussen de Commissie Mijnbouwschade en het Instituut Mijnbouwschade over de samenwerking.

Dit gesprek vindt op korte termijn plaats. Na de zomer zal ik uw Kamer informeren over de uitkomsten van dit gesprek.

Tijdens het plenair debat over het wetsvoorstel Wijziging van de Mijnbouwwet (aanpassing van het vergunningsstelsel voor opsporen en winnen van aardwarmte) (Kamerstuk 35 531) van 17 februari 2022 (Handelingen II 2021/22, nr. 52, item 11) heb ik naar aanleiding van vragen van het lid Beckerman (SP) aan uw Kamer toegezegd om te bekijken in hoeverre de schadeafhandeling door de Commissie Mijnbouwschade afdoende is als er gecumuleerde activiteiten plaatsvinden en of een nulmeting als alternatief kan dienen voor toepassing bewijsvermoeden. Op deze twee punten kom ik dit najaar terug wanneer ik u de evaluatie van de Commissie Mijnbouwschade toestuur.

Seismische monitoring

Ik heb u toegezegd uw Kamer te infomeren over een voorstel van het KNMI voor een onafhankelijk meetnetwerk van de KNMI. Hier is een generiek voorstel voor uitgewerkt door het KNMI. Dit wordt momenteel op regionaal niveau verder uitgewerkt. Dit najaar zal het generieke voorstel, inclusief de regionale uitwerking, met uw Kamer gedeeld worden.

Start Vergunningentraject Ternaard door NAM

Tijdens het Commissiedebat van 9 december 2021 (Kamerstuk 33 529, nr. 942) heeft de toenmalige Minister van Economische Zaken en Klimaat de toezegging gedaan om schriftelijk terug te komen op de vraag of er voor de start in 2016 van het vergunningentraject voor Ternaard gesprekken zijn geweest met de NAM. Dit is inderdaad het geval. Dit is echter niet uitzonderlijk, contact tussen een initiatiefnemer die een aanvraag wil indienen voor een RCR-procedure en het ministerie is gebruikelijk. Het doel van deze overleggen is dat de initiatiefnemer de overheid informeert over de in te dienen aanvraag en de initiatiefnemer geïnformeerd wordt over de procedure.

Zoals toegezegd, ontvangt u zo spoedig mogelijk voor de zomer ook het «Versnellingsplan gaswinning op de Noordzee». De «Contourennota», die ingaat op mijn voorstel voor de aanpassing van de Mijnbouwwet, zal u na de zomer van mij ontvangen. Beide zal ik u per separate brief toesturen.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, J.A. Vijlbrief

Naar boven