33 400 X Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2013

Nr. 76 BRIEF VAN DE MINISTER VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 12 april 2013

De Kamer heeft met een motie van mevrouw Hachchi c.s. (Kamerstuk 33 400 X, nr. 17) gevraagd om civiele erkenning van Defensieopleidingen op MBO-niveau te realiseren. Deze motie sluit aan op een brief van mijn ambtsvoorganger (Kamerstuk 33 000 X, nr. 97) van 29 juni 2012 over het certificeren van opleidingen bij Defensie. De brief noemt drie maatregelen met als doel het inzichtelijk maken van de civiele waarde van kennis, kunde en ervaring die militairen opdoen tijdens hun verblijf bij Defensie. Dit helpt hen bij het vinden van een passende baan op de civiele arbeidsmarkt. Met deze brief wil ik u informeren over de voortgang van deze maatregelen. Ik zal in deze brief ook ingaan op de mogelijke openstelling van defensieopleidingen, zoals ik heb toegezegd in het Wetgevingsoverleg Personeel op 3 december 2012.

Erkennen van verworven competenties (EVC)

De pilot met een groepsgewijs certificeringstraject op basis van eerder verworden competenties is voltooid. De laatste groep deelnemers aan de pilot krijgt het behaalde MBO-diploma binnenkort uitgereikt. Daarmee is deze manier van certificeren en diplomeren geregeld en regulier beschikbaar voor alle manschappen en onderofficieren zonder MBO diploma.

Waarderen en valideren

De Koninklijke Militaire School (KMS) is inmiddels gewaardeerd en gevalideerd op MBO-niveau 3. Dit betekent dat militairen die de KMS hebben gevolgd, na een korte aanvullende opleiding het MBO 3-diploma kunnen aanvragen. Dit jaar is een vergelijkbaar traject van waarderen en valideren voorzien van opleidingen op het gebied van logistiek, veiligheid, facilitaire dienstverlening, maritiem en administratie. De verwachting is dat eind 2014 het grootste deel van de defensieopleidingen is gecertificeerd.

Nederlands nationaal kwalificatiekader

Inschaling in het Nederlands nationaal kwalificatiekader is de derde mogelijkheid om interne defensieopleidingen te certificeren. Het Nationaal Coördinatiepunt van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bepaalt na een analyse van de opleidingsinhoud welk niveau de opleiding heeft. Het opleidingscentrum van de Koninklijke Marechaussee is het eerste opleidingsinstituut waarbij dit succesvol is gedaan: twee opleidingen zijn ingeschaald op respectievelijk niveau 2 en niveau 3.

Openstellen defensieopleidingen

In het wetgevingsoverleg Personeel op 3 december jl. heb ik toegezegd u te informeren over de mogelijkheid defensieopleidingen open te stellen voor civiele cursisten. De visie van Defensie op het gebied van opleiden is uiteengezet in de brief van 16 september 2009 (Kamerstuk 32 123 X, nr. 5). Een van de uitgangspunten van de visie is dat opleidingen zoveel mogelijk bij civiele onderwijsinstituten worden ondergebracht. De eigen opleidingen van Defensie beperken zich zoveel mogelijk tot de militaire component waardoor er weinig ruimte is deze opleidingen open te stellen voor civiele cursisten. Binnen deze beperkte ruimte beziet Defensie echter wel degelijk de mogelijkheden haar opleidingen open te stellen. Voorbeelden hiervan zijn de wetenschappelijk geaccrediteerde opleidingen bij de Nederlandse Defensie Academie. Dit instituut onderzoekt hoe externe studenten kunnen worden toegelaten tot (delen van) de wetenschappelijke bachelor- en master opleidingen. Dit zou betekenen dat militaire en civiele studenten vaker gezamenlijk (delen van) een opleiding volgen.

De minister van Defensie, J.A. Hennis-Plasschaert

Naar boven