33 003 Wijziging van enkele belastingwetten en enige andere wetten (Belastingplan 2012)

S VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

Vastgesteld 1 juni 2012

De vaste commissie voor Financiën1 heeft tijdens haar vergadering van 27 maart jl. gesproken over uw brief d.d. 8 maart 2012 inzake enkele fiscale toezeggingen. De leden van de commissie wensen naar aanleiding van deze brief in overleg te treden over de stand van zaken rond de nakoming van enkele toezeggingen.

Daarom hebben zij de staatssecretaris van Financiën op 27 april 2012 een brief gestuurd.

De staatssecretaris heeft op 31 mei 2012 gereageerd.

De commissie brengt bijgaand verslag uit van het gevoerde schriftelijk overleg.

De griffier van de vaste commissie voor Financiën, Kim van Dooren

BRIEF AAN DE STAATSSECRETARIS VAN FINANCIEN

Den Haag, 27 april 2012

De vaste commissie voor Financiën heeft tijdens haar vergadering van 27 maart jl. gesproken over uw brief d.d. 8 maart 2012 inzake enkele fiscale toezeggingen. De leden van de commissie wensen naar aanleiding van deze brief in overleg te treden over de stand van zaken rond de nakoming van enkele toezeggingen.

Tijdens de behandeling van het Belastingplan 2012 c.a. heeft u toegezegd de Kamer te informeren over de voortgang van het overleg over met de sector en andere betrokken over maatschappelijk beleggen. In de brief van 23 december 2011 (33 003, L) die u de Kamer ter nakoming van deze toezegging stuurde, doet u verslag van het overleg van 20 december 2011. Dit overleg zou nog niet hebben geleid tot een alternatieve vereenvoudiging die kan rekenen op instemming van alle betrokkenen. U verwijst daarbij naar de uitkomsten van de evaluaties van de EIA en de MIA/Vamil als mogelijke aanknopingspunten voor verder overleg, dat uiterlijk in het voorjaar van 2012 tot een definitief besluit zou moeten leiden. De uitkomsten van dit overleg hebben de nadrukkelijke aandacht van de commissie en zij ziet een actueel overzicht van de stand van zaken met belangstelling tegemoet. De commissie verzoekt u hierbij in te gaan op de wijze waarop u gevolg heeft gegeven aan de eveneens tijdens dit debat gedane toezegging tot een constructieve opstelling om tot een overeenkomst te komen.

Op het terrein van cultuur heeft u twee toezeggingen gedaan. Zo heeft u toegezegd in overleg met uw ambtgenoot van OCW een evaluatie uit te voeren naar de verdringing van mogelijk nieuw talent als gevolg van de verhoging van de btw op podiumkunsten. Tevens heeft de Kamer de toezegging genoteerd dat u, eveneens met uw ambtgenoot van OCW, in het kader van de Geefwet zult bezien wat Europeesrechtelijk de mogelijkheden zijn om theaterbezoek door scholieren en studenten onder een btw-vrijstelling te laten vallen. De leden van de commissie vernemen graag welke resultaten uw inspanningen ter zake reeds hebben opgeleverd.

Ten aanzien van de belastingplicht voor zorgwoningcorporaties heeft u toegezegd dat de Belastingdienst zich constructief en redelijk zal opstellen bij het sluiten van vaststellingsovereenkomsten en daarmee te zullen handelen conform de motie-Essers (31 205/31 206, I). De commissie verzoekt u in het kader van het schriftelijke overleg tussen Kamer en regering over de vrijstelling van vennootschapsbelasting van zorgwoningcorporaties (33 003 Q) de Kamer te informeren over de wijze waarop aan deze toezegging gevolg is gegeven. Voor wat betreft de belastingplicht voor overheidsbedrijven heeft u toegezegd in het eerste kwartaal van dit jaar de (voorlopige) bevindingen van het reeds lopende onderzoek hierover aan de Kamer te zenden. De commissie ziet deze notitie graag op korte termijn tegemoet.

Voorts heeft u toegezegd het onderwerp vrijwilligerswerk binnen de fiscaliteit mee te geven aan de commissie die u zou instellen ter opvolging van de motie-Dijkgraaf2 in de Tweede Kamer. U heeft de Tweede Kamer op 9 februari jl. ingelicht over de instelling van de Commissie Van Dijkhuizen, waarin u onder meer ingaat op de opdracht van de Commissie. Kunt u aangeven op welke wijze de onderhavige toezegging daarbij is betrokken?

Naar aanleiding van hetgeen tijdens het debat gewisseld is over de communicatie rond de faciliteiten van de Geefwet, horen de leden van de commissie graag op welke wijze u burgers en culturele anbi's hebt geïnformeerd (of zult informeren) over de gecreëerde mogelijkheden.

Uw opmerkingen over de regeringsinzet om op Europees niveau een gelijk speelveld te bevorderen ten aanzien van milieubelastingtarieven geven de commissie eveneens aanleiding te informeren naar de resultaten die uw inspanningen op dit gebied reeds hebben opgeleverd.

Ten slotte spreekt de commissie, bij wijze van vooruitblik, de verwachting uit dat u, conform uw toezegging ter zake, de mogelijkheden voor uitbreiding van de werking van de regeling-Hillen te zult betrekken bij de visie van het kabinet op de toekomstbestendigheid van de hypotheekrenteaftrek.

De commissie ziet uw antwoord met belangstelling, bij voorkeur binnen vier weken, tegemoet.

De voorzitter van de vaste commissie voor Financiën, Prof. dr. P.H.J. Essers

BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN FINANCIEN

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 31 mei 2012

Naar aanleiding van uw brief van 27 april 2012 ga ik hierna in op de stand van zaken van enkele toezeggingen.

Groene beleggingen

In het Begrotingsakkoord 2013 is afgesproken dat de heffingskorting voor groene beleggingen wordt gehandhaafd op het niveau 2012 (0,7%). De heffingskortingen voor sociaal-ethische beleggingen, culturele beleggingen en durfkapitaal en de drie hieraan gerelateerde vrijstellingen in box 3 worden hierbij per 1 januari 2013 afgeschaft. Dit akkoord komt tegemoet aan de breed gedeelde wens in beide Kamers om de heffingskorting voor groene beleggingen te handhaven. De toezegging over dit onderwerp is hiermee achterhaald.

Cultuur

Gevraagd is te onderzoeken in hoeverre de btw-tariefwijziging met betrekking tot podiumkunsten heeft geleid tot verdringing van nieuw talent. Een dergelijk onderzoek is, gezien de moeilijke vergelijkbaarheid van de onderliggende gegevens, niet haalbaar. Ik verwijs u hierbij eveneens naar de antwoorden op de vragen van de Tweede Kamerleden Peters (GroenLinks) en Jasper van Dijk (SP) aan de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de optelsom van bezuinigingen op cultuur (zie bijlage). In het Begrotingsakkoord 2013 is overigens afgesproken dat de btw-tariefwijziging voor podiumkunsten wordt teruggedraaid.

Bij de plenaire behandeling van het pakket Belastingplan 2012 in de Eerste Kamer is onder meer aandacht besteed aan de btw-behandeling van een alternatief op het Cultureel Jongeren Paspoort (de cultuurkaart). Daarbij heb ik aangegeven dat ik, in overleg met de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, zou bezien of het mogelijk is onder bepaalde voorwaarden het bezoek van jongeren met hun school aan een theater vrij te stellen van btw. Verder heb ik naar aanleiding van een vraag van de heer Van Boxtel geantwoord dat ik zal bezien of ook voor het theaterbezoek door studenten een btw-vrijstelling mogelijk is. Zoals hiervoor is vermeld, zal het btw-tarief voor theaterbezoek op grond van het Begrotingsakkoord 2013 worden verlaagd van 19% naar 6%. Door deze verlaging van het btw-tarief voor podiumkunsten zal de mogelijkheid voor scholieren en studenten om theaters e.d. te bezoeken financieel aanzienlijk verbeteren. Om die reden heb ik, na ruggespraak met de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, besloten de mogelijkheden voor een btw-vrijstelling niet langer te overwegen. Hierbij heb ik in ogenschouw genomen dat een btw-vrijstelling niet per definitie leidt tot een voordeel ten opzichte van btw-heffing tegen het 6%-tarief. Hierbij moet immers worden bedacht dat een btw-vrijstelling leidt tot een beperking van de btw-aftrek bij theaters e.d. Voorts heb ik meegewogen dat een eventuele btw-vrijstelling tot extra administratieve lasten zal leiden.

Zorgwoningcorporaties

In uw brief wordt gevraagd naar de wijze waarop gevolg is gegeven aan mijn toezegging om met betrekking tot de belastingplicht voor zogenoemde zorgwoningcorporaties tot een vaststellingsovereenkomst te komen. Binnen de regio’s van de Belastingdienst vindt een inventarisatie plaats welke specifieke activiteiten er door deze corporaties worden uitgevoerd en welke specifieke activa en passiva zij in het bezit hebben. Daartoe zijn/worden er gesprekken gevoerd met deze corporaties. Eind juni a.s. zal hierover binnen de Belastingdienst een landelijke terugkoppeling plaatsvinden. Vervolgens zal in samenspraak met de sector worden bezien welke afspraken er kunnen worden gemaakt over de waardering van de activa en passiva op de openingsbalans per 1 januari 2012. De inzet van de Belastingdienst is erop gericht om daarbij tot een vaststellingsovereenkomst te komen.

Belastingplicht overheidsbedrijven

De gevraagde notitie over de belastingplicht van overheidsbedrijven is op 11 mei 2012 aan beide Kamers toegezonden.

Vrijwilligerswerk/Commissie Van Dijkhuizen

Over de stand van zaken van het betrekken van het onderwerp «vrijwilligerswerk» bij het werk van de Commissie Van Dijkhuizen kan ik u als volgt informeren. Aan het werk van de commissie Van Dijkhuizen ligt de motie Dijkgraaf3 ten grondslag. In deze motie wordt gesteld: «overwegende dat er gekeken kan worden of in het fiscale stelsel meer rekening gehouden kan worden met de betekenis van zowel betaald als onbetaald werk, zoals vrijwilligerswerk en mantelzorg». In de instellingsbrief wordt verwezen naar deze motie. Daarnaast heb ik de Handelingen van de Eerste Kamer op dit punt doorgeleid naar de commissie.

Communicatie Geefwet

Voorts wordt in uw brief gevraagd naar de communicatie over de faciliteiten van de Geefwet, in het bijzonder hoe burgers en culturele anbi’s worden geïnformeerd over de gecreëerde mogelijkheden. Momenteel is er een rijksbrede geefcampagne in voorbereiding. De aanpak valt uiteen in twee delen. Ten eerste komt er een koepel onder auspiciën van het ministerie van Algemene Zaken, waarin informatie van de (rijksoverheid) over geven aan goede doelenorganisaties, zoals fiscale regelingen, toezicht en handhaving wordt gebundeld. Deze koepel zal onder andere bestaan uit een online platform waar de relevante informatie samenkomt. Ten tweede komen onder deze koepel sectorspecifieke uitwerkingen, in de vorm van een beeldmerk en een toolkit die instellingen kunnen gebruiken. In eerste instantie is deze uitwerking gericht op culturele instellingen; OCW heeft hierbij het voortouw, andere beleidsterreinen zullen volgen. Het is de bedoeling dat voor de start van deze campagne het begin van het cultureel seizoen benut wordt. Uiteraard worden de fiscale faciliteiten van de Geefwet ook toegelicht op de website van de Belastingdienst. Bovendien is in maart door de Belastingdienst een voorlichting gehouden voor koepelorganisaties op het gebied van cultuur, specifiek met het oog op de gewijzigde regelgeving en extra mogelijkheden voor de culturele ANBI’s.

Energiebelastingrichtlijn

In uw brief wordt tevens geïnformeerd naar de resultaten van de regeringsinzet om op Europees niveau een gelijk speelveld te bevorderen met betrekking tot milieubelastingtarieven. De onderhandelingen over het voorstel van de Europese Commissie tot herziening van de Energiebelastingrichtlijn zijn gaande. In deze onderhandelingen speelt het verbeteren van de interne markt een belangrijke rol. In het BNC-fiche4 is de Nederlandse inzet bij de besprekingen uiteengezet. Het Deense voorzitterschap streeft naar behandeling van het voorstel in de Ecofin Raad van 22 juni a.s.

Regeling Hillen

Voor wat betreft de regeling Hillen kan ik bevestigen dat ik in mijn reactie op de motie Kuiper5 over de toekomstbestendigheid van de hypotheekrenteaftrek aandacht is besteed aan mogelijkheden om het aflossen van schulden te stimuleren.

De staatssecretaris van Financiën, F. H. H. Weekers


X Noot
1

Samenstelling:

Holdijk (SGP), Van der Linden (CDA), Terpstra (CDA), Noten (PvdA), Sylvester (PvdA), Essers (CDA) (voorzitter), Nagel (50PLUS), Elzinga (SP) Koffeman (PvdD), Reuten (SP), Knip (VVD), Hoekstra (CDA), Van Boxtel (D66), Backer (D66), Vos (GL), De Boer (GL), De Lange (OSF), Sent (PvdA), Postema (PvdA), Klever (PVV), Van Strien (PVV), Faber-van de Klashorst (PVV), Ester (CU), De Grave (VVD) (vice-voorzitter), Van Rey (VVD) en Bröcker (VVD).

X Noot
2

Kamerstukken II, 2011–2012, 33 000, nr. 58.

X Noot
3

Kamerstukken II 2011/12, 33 003, nr. 54.

X Noot
4

Kamerstukken II 2010/11, 22 112, nr. 1180.

X Noot
5

Kamerstukken I 2011/12, 33 000, F.

Naar boven