32 761 Verwerking en bescherming persoonsgegevens

Nr. 157 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 20 december 2019

In het licht van mijn toezegging tijdens het Algemeen Overleg Paspoorten en eID/ BRP op 7 november 2019 (Kamerstukken 25 764 en 27 859, nr. 124) informeer ik uw Kamer met deze brief over de wijze waarop invulling wordt gegeven aan de passage in het regeerakkoord (Bijlage bij Kamerstuk 34 700, nr. 34) over de toepassing van Regie op Gegevens op de verstrekking van gegevens uit de Basisregistratie Personen (BRP) aan organisaties van het maatschappelijk middenveld, meer in het bijzonder aan de stichting interkerkelijke ledenadministratie (Sila).

In de Wet Basisregistratie Personen en in het Besluit BRP is vastgelegd welke (soort) organisaties voor welke taken gegevens verstrekt krijgen uit de BRP1. Dat zijn bestuursorganen, maar ook (onder voorwaarden) onderzoeksinstellingen voor het uitvoeren van wetenschappelijk, statistisch of historisch onderzoek en een aantal derden die werkzaamheden verrichten met een in de wet BRP gedefinieerd «gewichtig maatschappelijk belang». De Sila valt in die laatste categorie.

Ter uitvoering van de beleidsuitgangspunten van Regie op Gegevens is het mijn voornemen een mogelijkheid te realiseren voor burgers om digitaal zelf instanties en organisaties aan te wijzen waaraan een beperkt aantal persoonlijke gegevens automatisch (systematisch) uit de BRP kan worden verstrekt. Daarbij kan gedacht worden aan sportbonden en sportfederaties, het Rode Kruis, de bloedbank, vakbonden en de organisaties met gewichtig maatschappelijk belang zoals deze nu al in de regelgeving zijn opgenomen.

Vooruitlopend daarop informeer ik u over de stand van zaken met betrekking tot een aantal elementen uit de passage in het regeerakkoord over Regie op Gegevens, BRP en in het bijzonder Sila. Het gaat daarbij om de opt-out-mogelijkheid voor personen die nu staan geregistreerd en een opt-in voor nieuwe gevallen. Ik licht hierbij de wijze toe waarop een en ander thans is geregeld.

Voor de verstrekking van gegevens aan de ledenadministratie van kerkelijke organisaties is er, conform het regeerakkoord, voor degenen die reeds geregistreerd staan een opt-out mogelijkheid. Op de website van de Sila is op de voorpagina aangegeven dat er verschillende manieren zijn waarop de automatische gegevensverstrekking aan de Sila kan worden stopgezet.

In de eerste plaats kan een persoon bij het eigen kerkgenootschap of genootschap op geestelijke grondslag kenbaar maken dat betrokkene niet meer geregistreerd wil staan bij de Sila. Dit kan bij de lokale gemeente of parochie of bij het centrale bureau van het kerkgenootschap of genootschap op geestelijke grondslag. De plaatselijke of landelijke ledenadministratie van het genootschap zal de registratie bij de Sila beëindigen en dat aan betrokkene bevestigen.

In de tweede plaats kan men via een beveiligd webformulier het verzoek rechtstreeks bij de Sila doen, die dit verzoek vervolgens verwerkt en daarover een bevestiging aan betrokkene stuurt. In de derde plaats zal bij beëindiging van het lidmaatschap bij een kerkgenootschap of genootschap op geestelijke grondslag, het genootschap automatisch de registratie bij de Sila beëindigen. In de vierde plaats kan betrokkene bij de afdeling burgerzaken van de woongemeente een indicatie geheimhouding laten plaatsen in de BRP. Er worden dan geen gegevens meer verstrekt aan derden, waaronder de Sila.

Voor personen die zich inschrijven bij een kerkelijk genootschap (nieuwe gevallen) geldt dat tijdens de inschrijving expliciet wordt gevraagd of gekozen wordt voor automatische gegevensverstrekking uit de BRP. Ook voor deze personen geldt vanzelfsprekend dat als men deze gegevensverstrekking op een later moment wenst te beëindigen dit op exact dezelfde manier kan, als voor wie nu reeds staat geregistreerd.

Ik werk, zoals in de brief aan uw Kamer van 11 juli 2019 over Regie op Gegevens2 is gemeld, aan de spelregels voor het delen van gegevens van maatschappelijke organisaties. Deze spelregels zullen ook gelden voor de deling van gegevens uit de BRP. Het is daarnaast mijn voornemen om de burger op MijnOverheid de mogelijkheid te gaan bieden om in te zien met welke maatschappelijke organisaties (waaronder Sila) de burger zijn BRP-gegevens kan delen. Als een burger dat wil, kan hij zelf de deling aanzetten waarna de betreffende organisatie de gegevens uit de BRP krijgt verstrekt, en ook wijzigingen in het gegeven ontvangt als dat aan de orde is. Bijvoorbeeld bij een verhuizing wordt dan het nieuwe adres verstrekt. Het zal hierbij ook gaan om organisaties die nu geen gegevens uit de BRP verstrekt kunnen krijgen. Deze organisaties zullen wel moeten voldoen aan een aantal voorwaarden. Welke dat zijn wordt nader uitgewerkt. Het gaat nadrukkelijk niet om organisaties met commerciële belangen, maar om organisaties uit het maatschappelijke middenveld.

Daarbij wil ik gaan realiseren dat de burger op MijnOverheid de deling kan «aanzetten» of «uitzetten». Mijn streven is om uiterlijk voor het einde van het komende jaar de eerste aanpassingen van MijnOverheid op dit punt te hebben gerealiseerd.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.W. Knops


X Noot
1

Dit betreft systematische verstrekking, dat wil zeggen verstrekking via aansluiting op BRP-systemen. Voor incidentele verstrekking (eenmalig, met specifiek doel, via gemeenten) kunnen meer organisaties in aanmerking komen. Zie onder andere artikel 3.6, 3.8 en 3.9 van de wet BRP.

X Noot
2

Kamerstuk 32 761, nr. 147.

Naar boven