32 813 Kabinetsaanpak Klimaatbeleid

Nr. 1178 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR KLIMAAT EN ENERGIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 16 maart 2023

In de Europese Verordening inzake de Governance van de Energie Unie is vastgelegd dat de lidstaten elke tien jaar een Integraal Nationaal Energie- en Klimaatplan (INEK) opstellen met daarin hun klimaat- en energiedoelstellingen, beleid en maatregelen. Het totaalbeeld uit de INEK’s van alle lidstaten moet invulling geven aan de ambities van de vijf dimensies van de Energie-Unie en de Europese klimaat- en energiedoelen.

In 2019 heeft Nederland het definitieve Integraal Nationaal Energie- en Klimaatplan (INEK) 2021–2030 ingediend bij de Europese Commissie.1 Hierin zijn doelen, streefwaarden en ambities van Nederland en het te voeren beleid opgenomen als bijdrage om aan de Europese 2030 klimaat- en energiedoelen te voldoen. Dit is gedaan aan de hand van de volgende vijf dimensies van de Energie Unie:

  • Decarbonisatie (waaronder hernieuwbare energie)

  • Energie-efficiëntie

  • Energiezekerheid

  • Interne energiemarkt

  • Onderzoek, innovatie en concurrentievermogen

In de Governance Verordening is tevens vastgelegd dat lidstaten uiterlijk 15 maart 2023 en daarna elke twee jaar een voortgangsrapportage moeten indienen over de uitvoering van hun INEK. Bijgevoegd is de eerste voortgangsrapportage, bestaande uit een Excel-tabellenbestand in het Engels (voorgeschreven format van de Europese Commissie). De tabellen worden digitaal ingediend op de rapportageplatforms van de Europese Commissie.

De Europese Commissie zal deze analyseren en kwaliteitscontroles uitvoeren, waarna deze wordt gepubliceerd op de website van de Commissie. De voortgangsrapportages van de lidstaten worden door de Commissie gebruikt voor de jaarlijkse State of the Energy Union die is voorzien in oktober.

Bij het opstellen van de voortgangsrapportage is gebruik gemaakt van de Klimaatnota, de Klimaat- en Energieverkenning 20222 en andere openbare publicaties, officiële statistieken, registers en/of gegevens van uitvoeringsorganisaties (zoals van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Ook is gebruik gemaakt van informatie uit eerdere Europese en internationale rapportages3.

Voor 30 juni 2023 moeten de lidstaten een concept update van het INEK 2021–2030 indienen, met daarin aangescherpte doelen onder andere in kader van het Fit for 55-pakket. Eind juni 2024 moet de definitieve update van het INEK 2021–2030 worden ingediend bij de Europese Commissie. De volgende INEK-voortgangsrapportage (in 2025) zal uitgaan van die nieuwe doelen.

De Minister voor Klimaat en Energie, R.A.A. Jetten


X Noot
1

Kamerstuk 32 813, nr. 406

X Noot
2

Kamerstuk 32 813, nr. 1112

X Noot
3

Zoals de 8ste National Communication (https://unfccc.int/documents/624552)

Naar boven