32 813 Kabinetsaanpak Klimaatbeleid

31 793 Internationale klimaatafspraken

Nr. 1056 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR KLIMAAT EN ENERGIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 23 juni 2022

Hierbij bied ik uw Kamer aan het rapport «Quickscan behoefte naar een onderzoeksprogramma gericht op negatieve CO2-emissie» dat in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en RVO door Royal HASKONINGDHV is opgesteld.

Het rapport geeft invulling aan de motie van de leden Bontenbal en Amhaouch (Kamerstuk 32 813, nr. 781), waarin uw Kamer het kabinet verzoekt om, in samenspraak met onderzoeksinstellingen en bedrijven te bezien of, en zo ja, gericht op welke technologieën een onderzoeksprogramma opgezet kan worden om te werken aan technologieën voor het realiseren van negatieve emissies.

Het rapport bevat de resultaten van een quickscan naar de behoefte bij onderzoeksinstellingen en stakeholders (bedrijfsleven, milieuorganisaties) naar een onderzoeksprogramma gericht op de ontwikkeling van technieken en ketens die leiden tot negatieve CO2-emissie. Het gaat daarbij om het langs biologische of technische weg verwijderen van CO2 uit de lucht waarna vastlegging plaatsvindt om zo te komen tot afremming en uiteindelijk omkering van klimaatverandering op aarde. Het rapport bevestigt dat er een brede behoefte bestaat aan een dergelijk onderzoeksprogramma, met een op Nederland gerichte aanpak van negatieve CO2-emissies, in aanvulling op het huidige beleid om de uitstoot van CO2-emissie te beperken.

Ook het recent verschenen IPCC rapport over mitigatie laat het grote belang zien van negatieve emissies voor het bereiken van zowel klimaatneutraliteit als het terugbrengen van de mondiale opwarming tot 1,5 graden aan het eind van deze eeuw. In de appreciatie van dat rapport (Kamerstukken 31 793 en 32 813, nr. 207) heeft het kabinet al aangegeven het belang van negatieve emissies voor Nederland te onderkennen en het belang om negatieve emissietechnologieën verder te brengen onderschreven.

Het kabinet zal de quickscan benutten om zo mogelijk later dit jaar te komen met een voorstel voor meer samenhangend onderzoek naar negatieve emissies, dat ondersteunend kan zijn aan de uitwerking van het klimaatbeleid en de toepassing van negatieve emissietechnieken in Nederland.

De Minister voor Klimaat en Energie, R.A.A. Jetten

Naar boven