32 813 Kabinetsaanpak Klimaatbeleid

Nr. 1006 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR KLIMAAT EN ENERGIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 31 maart 2022

Op 30 november 2021 (Kamerstuk 32 813, nr. 936) heeft de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat u bericht dat het kabinet het subsidiebesluit voor de vrijwillige sluiting van de Power Plant Rotterdam B.V. van Onyx Power in Rotterdam verleend heeft. Deze subsidie is toegezegd onder de opschortende voorwaarden van goedkeuring van de Europese Commissie en het afronden van een sociaal plan en procedures onder de Wet op Ondernemingsraden (WOR).

Onyx Power heeft mij vandaag laten weten geen gebruik te zullen maken van de subsidie voor de vrijwillige sluiting. Ik ben zeer teleurgesteld over deze beslissing en het is een slechte beslissing voor het klimaat. Er lag een goed pakket aan afspraken en een passende subsidieregeling. Om die reden vind ik het onverstandig dat Onyx Power terugkomt op deze afspraak.

Het doel van de subsidieregeling was om op korte termijn de CO2-uitstoot, als gevolg van de elektriciteitsproductie met behulp van kolen, te reduceren door één kolencentrale op een sociaal verantwoorde wijze te laten stoppen met elektriciteitsproductie met behulp van kolen. Destijds is alle kolencentrales de gelegenheid geboden op deze subsidie in te schrijven, waarbij alleen het meest kosteneffectieve voorstel in aanmerking kwam voor de subsidie.

De subsidieregeling is een vrijwillig instrument en formeel staat Onyx Power in haar recht om geen gebruik te maken van deze regeling. Nu Onyx Power besloten heeft om geen gebruik te maken van de subsidie die zij zelf heeft aangevraagd, geldt ook voor Onyx in de jaren tot en met 2024 de wettelijke productiebeperking voor kolencentrales en het verbod op het gebruik van kolen voor elektriciteitsproductie per 2030.

De productiebeperking realiseert bij Onyx in de huidige markt naar verwachting een reductie van circa 2 Mton, ten opzichte van 3 Mton wanneer zij zou sluiten. Hier staat nadeelcompensatie tegenover, conform de methode zoals vastgesteld in het Besluit nadeelcompensatie productiebeperking kolencentrales. Deze aanvragen zijn uiterlijk vandaag ingediend bij mijn ministerie. Ik ga me beraden op deze aanvragen. Gegeven de ontwikkelingen op de energiemarkt en de systematiek van berekening van de nadeelcompensatie, zullen de aanvragen zeer substantieel zijn.

Ik zal uw Kamer daar zo snel mogelijk over informeren en betrek daarbij het Urgenda-vonnis en de zorgen over leveringszekerheid van gas en elektriciteit in het licht van de situatie in Oekraïne.

De Minister voor Klimaat en Energie, R.A.A. Jetten

Naar boven