32 123 IV Vaststelling van de begrotingsstaat van Koninkrijksrelaties (IV) voor het jaar 2010

B VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

Vastgesteld 16 april 2010

De vaste commissie voor Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse Zaken1 heeft in haar vergadering van 16 juni 2009 gesproken over de brief van de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 14 mei 2009 inzake de stand van zaken met betrekking tot de uitvoering van het Protocol Aruba-Nederland 1993 (31 700 IV, E) en de brief van 25 mei 2009 inzake de staat van het bestuur op Aruba (31 568, 38).

Naar aanleiding daarvan heeft zij de staatssecretaris een brief gestuurd op 16 juni 2009.

De staatssecretaris heeft op 15 april 2010 gereageerd.

De commissie brengt bijgaand verslag uit van het gevoerde schriftelijk overleg.

De griffier van de vaste commissie voor Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse Zaken,

Warmolt de Boer

BRIEF AAN DE STAATSSECRETARIS VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Den Haag, 16 juni 2009

In haar vergadering van 16 juni 2009 heeft de commissie voor Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse Zaken van de Eerste Kamer gesproken over uw brief van 14 mei 2009 inzake de stand van zaken met betrekking tot de uitvoering van het Protocol Aruba-Nederland 1993 (31 700 IV, E) en uw brief van 25 mei 2009 inzake de staat van het bestuur op Aruba (31 568, 38).

De commissie heeft met bezorgdheid geconstateerd dat onderdelen van het Protocol Aruba-Nederland 1993 (nog) niet zijn nagekomen en verzoekt u de (verdere) uitvoering en actualisering van dit protocol volledig uit te werken tegen de achtergrond van de door u toegezegde notitie waarin u een bredere visie zult geven op het Koninkrijk alsmede op de waarborgfunctie (Kamerstukken 31 568, nr. 32, blz. 15). Die notitie is ook aan de orde geweest tijdens het debat met u en de minister van Justitie op 19 mei 2009 in de Eerste Kamer (Handelingen EK 19 mei 2009, blz. 32-1494).

De voorzitter van de vaste commissie voor Nederlands Antilliaanse en Arubaanse Zaken,

M. Y. Linthorst

BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 15 april 2010

In mijn brief van 14 mei 2009 met kenmerk 2009-227481 heb ik u geïnformeerd over de stand van zaken van de uitvoering van het Protocol dat Nederland en Aruba in 1993 overeen zijn gekomen2. Hierin heb ik aangegeven dat aan een belangrijk deel van de afspraken tegemoet is gekomen en dat veel onderwerpen uit de afspraken actueel gebleven zijn en op diverse manieren steeds aandacht hebben gekregen van Nederland en Aruba. Van een deel van de onderwerpen blijft het wenselijk dat er – aangepast aan de huidige omstandigheden – nadere uitwerking en uitvoering komt.

Met het oog op de brief van de voorzitter van de commissie voor Nederlands Antilliaanse en Arubaanse zaken d.d. 16 juni 2009 met kenmerk 143574.02u, waarin u uw bezorgdheid uitdrukt dat bepaalde onderdelen van het Protocol Aruba-Nederland 1993 nog niet zijn nagekomen, informeer ik u graag over de stappen die in de tussentijd zijn gezet.

Zoals ik in mijn brief heb aangegeven is het mij niet gelukt met de toenmalige minister-president van Aruba afspraken te maken over de definitieve uitvoering van het protocol. Ook mijn voorgenomen reis in juni vorig jaar heeft niet plaatsgevonden in verband met de verkiezingen die kort daarna zouden plaatshebben. Inmiddels is de politieke situatie in Aruba veranderd en is het nieuwe kabinet, onder leiding van minister-president Eman, aan de slag gegaan.

Met minister-president Eman ben ik op 25 november 2009 een onderzoeksopdracht naar de Staat van Bestuur van Aruba overeengekomen. Bij brief van 26 november 2009 heb ik deze onderzoeksopdracht aan de Tweede Kamer toegestuurd3. In de formulering is opgenomen dat onderzocht wordt wat het resultaat is van de inspanningen die zijn verricht sinds de totstandkoming van het protocol. Uit de aanbevelingen van het onderzoek, die in oktober van dit jaar verwacht worden, kunnen actiepunten voortvloeien die opgepakt moeten worden om de inhoudelijke doelstellingen uit het protocol te verwezenlijken.

Dat neemt niet weg dat er tot die tijd niet eerder actie ondernomen kan worden. Ik heb dan ook tijdens mijn reis van 8–9 februari aan Aruba gesproken over de uitvoering van het onderhavige protocol. Een aantal afspraken uit het protocol, dat ik van belang acht in het kader van de waarborgfunctie en de aansluiting van Aruba bij het staatkundig proces, zal door Aruba en Nederland worden opgepakt. Er is afgesproken dat Aruba de concept landsverordening partijfinanciering politieke partijen die reeds bestaat zal actualiseren. Tevens zal Aruba een voorstel doen voor de inrichting van een onafhankelijk klachtenmeldpunt voor burgers.

Daarnaast zal Aruba waar mogelijk aansluiting zoeken bij het staatkundig proces. Op dit moment vervult Aruba een actieve rol bij de diverse projectgroepen en wordt onderzocht bij welke consensus rijkswetten aangesloten zal worden. De aansluiting kan vervolgens het beste bereikt worden ná de transitiedatum middels een consensus rijkswet tot wijziging van de consensus rijkswetten.

In uw brief noemt u de door mij toegezegde notitie waarin een bredere visie op het Koninkrijk alsmede de waarborgfunctie zal worden gegeven. Op dit moment wordt hieraan voortvarend gewerkt en zijn in Den Haag reeds een tweetal symposia georganiseerd. De komende maanden zal er een drietal symposia plaatsvinden in Aruba, Curaçao en Sint Maarten.

Het is het streven de toegezegde notitie over de brede visie op het Koninkrijk begin 2011 af te hebben. De notitie over de waarborgfunctie is een van de deelonderwerpen van de visie op het Koninkrijk en naar verwachting medio dit jaar gereed.

De staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

A. Th. B. Bijleveld-Schouten


XNoot
1

Samenstelling:

Schuurman (CU), Werner (CDA), Van den Berg (SGP), Meindertsma (PvdA), Tan (PvdA), Terpstra (CDA), Meulenbelt (SP), Ten Hoeve (OSF), De Graaf (VVD), Linthorst (PvdA) voorzitter, Biermans (VVD), Noten (PvdA), Doek (CDA), Engels (D66), Laurier (GL), Hendrikx (CDA), Van Kappen (VVD) vicevoorzitter, Schaap (VVD), Hillen (CDA), Ten Horn (SP), Quik-Schuyt (SP), Strik (GL), Koffeman (PvdD), Van Bijsterveld (CDA), Lagerwerf-Vergunst (CU), Vliegenthart (SP) en Yildirim (Fractie-Yildirim).

XNoot
2

Eerste Kamer, vergaderjaar 2008–2009,31 700 IV, E.

XNoot
3

Tweede Kamer, vergaderjaar 2009–2010, 32 123 IV, nr. 5.

Naar boven