31 568 Staatkundig proces Nederlandse Antillen

Nr. 76 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 31 augustus 2010

Hierbij zend ik u de derde voortgangsrapportage voor Aruba en de derde voortgangsrapportage voor de Nederlandse Antillen «de implementatie en uitvoering van de te nemen verbeteringen na het bezoek van het CPT aan de Nederlandse Antillen en Aruba in juni 2007».1 Deze rapportages zijn in opdracht van de Gouverneur van Aruba en de Gouverneur van Nederlandse Antillen opgesteld door mr. dr. J. De Lange en prof. mr. P. C. Vegter. De Gouverneurs rapporteren, ingevolge een besluit van de Rijksministerraad, aan mij over de stand van zaken van de verbeteringen binnen het gevangeniswezen op de Nederlandse Antillen en Aruba. Bijgaand treft u ook een bestuurlijke reactie van de minister van Volksgezondheid en Sport van Aruba en de minister van Justitie en Onderwijs van Aruba op de voortgangsrapportage van Aruba.1

Zowel op de Nederlandse Antillen als op Aruba zijn verbeteringen zichtbaar zijn ten opzichte van de vorige rapportages. Hoewel er nog steeds zorgpunten zijn binnen het Antilliaanse en Arubaanse gevangeniswezen, is de staat van de diverse inrichtingen sinds het bezoek van het «Europees Comité inzake de voorkoming van folteringen en onmenselijke of vernederende behandeling of bestraffing van de Raad van Europa» (CPT) in 2007 aanzienlijk verbeterd. Uit de rapportages blijkt dat zowel op bestuurlijk niveau als binnen de organisaties men steeds meer doordrongen raakt van het belang van de CPT normen en zich actief inzet om aan deze normen te voldoen. Dit is een positieve ontwikkeling.

Toch wordt een aantal aspecten benoemd in de rapportage, met name ten aanzien van Sint Maarten en Curaçao, die nopen tot verdere verbetering. Het personeelstekort blijft een probleem, personeel dient beter te worden opgeleid, met name op het gebied van adequate bejegening, er moet nog een aantal aanpassingen aan de gebouwen worden gedaan en er dienen blijvend voldoende middelen beschikbaar te zijn om de inrichtingen naar behoren te laten functioneren.

Aangezien zowel de politiekorpsen als de gevangenissen op Curaçao en Sint Maarten gaan vallen onder Algemene Maatregel van Rijksbestuur Plannen van Aanpak Waarborging Landstaken Curaçao en Sint Maarten, zal hieraan de komende periode intensief worden gewerkt. Voor Bon Futuro, Point Blanche en voor beide politiekorpsen is een plan van aanpak opgesteld. Deze plannen van aanpak zullen definitief worden vastgesteld door de Ronde Tafel Conferentie op 9 september as. Deze plannen van aanpak zullen, met name voor ministers van Justitie van de aankomend landen Curaçao en Sint Maarten, een extra stimulans zijn om de resterende knelpunten aan te pakken. Via de in de AMVRB afgesproken structuur, zal hier toezicht op worden gehouden.

Voor Bon Futuro geldt overigens dat na het bezoek van Vegter en de Lange aan deze inrichting, ik uw Kamer nog tweemaal per brief heb geïnformeerd over de stand van zaken (TK 31 568, nr. 71 en TK 31 568, nr. 75). Kort na het verzenden van deze laatste brief, waarin ik u heb geïnformeerd over de resultaten van de grote schoonmaakactie, heeft de minister van Justitie van de Nederlandse Antillen de noodtoestand afgekondigd in Bon Futuro. Hierdoor is het mogelijk geworden de directeur van de inrichting meer bevoegdheden te geven om passende maatregelen te treffen. Deze maatregelen zijn een logisch gevolg van de resultaten van de schoonmaakactie. Zoals uw Kamer weet, heeft de situatie binnen Bon Futuro mijn aandacht. Ik hecht er veel waarde aan dat de inrichting zo snel mogelijk aan de internationale normen gaat voldoen. Tijdens het eerste jaar van het verbetertraject en met de schoonmaakactie zijn eerste stappen gezet, maar er is nog steeds veel te verbeteren. Wat betreft de vreemdelingendetentie geldt dat de nieuwbouw naar verwachting in september van dit jaar in gebruik zal worden genomen.

Met Sint Maarten wordt bezien in welke vorm Nederland ondersteuning kan bieden bij het uitvoeren van het plan van aanpak Point Blanche, naast de ondersteuning die al gegeven wordt in het kader van Plan Veiligheid Nederlandse Antillen. Ook is goed te vermelden dat de aanbesteding voor de renovatie van Point Blanche onlangs van start is gegaan. Wat betreft de politiecellen in Philipsburg wordt momenteel de laatste hand gelegd aan de nieuwbouw. Naar verwachting worden deze nog dit jaar in gebruik genomen.

Het Huis van Bewaring van Bonaire is in de afgelopen periode gerenoveerd en voorzien van een beveiligde luchtplaats. Momenteel wordt het Huis van Bewaring uitgebreid met tijdelijke capaciteit en voorzien van de benodigde (veiligheids)voorzieningen. Tevens zullen er tijdelijke arrestantencellen worden gerealiseerd, zodat naar verwachting in november 2010 de arrestantencellen in Rincon en Kralendijk kunnen worden gesloten. Eind 2013 wordt de oplevering van de nieuwbouw van een inrichting op zowel Bonaire als op Sint Eustatius verwacht.

Voor wat betreft Aruba verwijs ik u graag naar de reacties van de minister van Justitie en Onderwijs en de minister van Volksgezondheid en Sport van Aruba. Uit deze reacties blijkt dat de in de rapportage genoemde verbeterpunten voortvarend worden opgepakt. Aruba heeft een intentieverklaring met de Dienst Justitiële Inrichtingen afgesloten, in welk kader de dienst op verzoek op diverse terreinen ondersteuning kan bieden.

De staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

A. Th. B. Bijleveld-Schouten


XNoot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

Naar boven