31 568 Staatkundig proces Nederlandse Antillen

Nr. 75 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 23 juli 2010

Per brief van 30 juni 2010 (kenmerk 31568-71/2010D27862) heeft de vaste commissie voor Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse Zaken de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties verzocht om een brief met de laatste stand van zaken met betrekking tot Bon Futuro te Curaçao en met haar verwachtingen over de opheffing van het land van de Nederlandse Antillen per 10-10-2010. Met deze brief geef ik gevolg aan dit verzoek.

Bon Futuro

Per brief van 18 mei 2010 (TK 31 568, nr. 71) heeft de Staatssecretaris uw Kamer uitgebreid geïnformeerd over de voortgang van het verbetertraject Bon Futuro. In die brief heeft zij toegezegd dit in september 2010 weer doen. Tevens heeft zij in deze brief aangekondigd dat er een grote schoonmaakactie zou plaatsvinden. In deze brief informeer ik uw Kamer over de resultaten van deze schoonmaakactie. Daarnaast zal ik kort ingaan op het plan van aanpak dat op advies van de toetsingscommissie is opgesteld.

Schoonmaakactie

De actie was bedoeld om alle ruimtes binnen de inrichting, zoals cellen, maar ook kantoren, recreatieruimtes e.d. te controleren op contrabande. Voor de schoonmaakactie zijn speciaal getrainde mensen van de Landelijke Bijzondere Bijstandbrigade (LBB) vanuit Nederland uitgezonden. Zij hebben, samen met lokale medewerkers, deze actie uitgevoerd.

Voorafgaand aan de actie is geïnvesteerd in het sluiten van de buitenring, hierdoor is de mogelijkheid om contrabande de inrichting binnen te smokkelen aanzienlijk verminderd. Alle medewerkers, leveranciers en bezoekers worden gecontroleerd voordat ze de inrichting binnen gaan. Daarnaast wordt er door de LBB samen met lokale medewerkers 24 uur per dag om de inrichting gepatrouilleerd en is het terrein rondom Bon Futuro opgeknapt om het zicht te verbeteren. Ook hierdoor wordt het invoeren van contrabande in de inrichting bemoeilijkt. Zoals ik u eerder bericht heb, zal de LBB tot 1 oktober 2010 actief zijn binnen Bon Futuro. De wijze van overdracht van de taken die nu door het Nederlandse personeel van de LBB worden uitgevoerd, zal moeten blijken uit het «plan van aanpak Bon Futuro» zoals bedoeld in de «Samenwerkingsregeling plannen van aanpak waarborging landstaken».

De dag voor de start van de schoonmaakactie zijn de gedetineerden in Bon Futuro hiertegen gewelddadig in beweging gekomen. Er werden veel vernielingen verricht en er is brand gesticht. Door extra inzet van de LBB is de rust weergekeerd en kon met de daadwerkelijke schoonmaakactie worden gestart.

Tijdens de schoonmaakactie zijn alle ruimtes binnen de inrichting systematisch doorzocht op contrabande. Tevens zijn er kleine reparaties uitgevoerd in de cellen, zijn matrassen vervangen en zijn er beddengoed, kussens en zeildoeken (ten behoeve van de privacy van de gedetineerden en vanwege de weersomstandigheden) verstrekt.

Er zijn tijdens de schoonmaakactie veel zaken aangetroffen die niet binnen de inrichting aanwezig horen te zijn. Er zijn tientallen (deels zelfgemaakte) steek- en slagwapens en telefoons in beslag genomen. Ook zijn er drugs (soft en harddrugs) en een grote hoeveelheid medicatie gevonden. Opvallende zaken die gevonden zijn zijn onder andere een tatoeagemachine, een snijbrander, een plastic vuurwapen, portofoons en pepperspray.

De schoonmaakactie heeft bijgedragen aan de veiligheid en de hygiëne binnen Bon Futuro. Het is nu zaak dat de resultaten geborgd worden. Het is van belang dat de buitenring gesloten blijft en de invoer van contrabande minimaal is.

Toetsingscommissie

Per brief van 5 juli 2010 (kamerstuk 31 568, nr. 74) heeft de Staatssecretaris uw Kamer geïnformeerd over de afspraak van de Politieke Stuurgroep dat er door Curaçao onder meer voor wat betreft Bon Futuro een plan van aanpak dient te worden opgesteld. Het verbeterplan Bon Futuro dat in 2009 is geschreven, zal hierbij als uitgangspunt worden genomen, zodat de reeds gerealiseerde verbeteringen voortgezet kunnen worden. Het opstellen van dit plan van aanpak biedt de mogelijkheid om, met de ervaring van afgelopen jaar, het bestaande verbeterplan verder uit te werken en te intensiveren. Tevens biedt het Curaçao de mogelijkheid om de resultaten van het verbetertraject in de toekomst te borgen, hetgeen noodzakelijk is om, ook na het beëindigen van het verbetertraject in 2012, de inrichting naar behoren te laten functioneren en aan de internationale normen te laten voldoen.

Inmiddels is het plan van aanpak ter beoordeling aangeboden aan de algemeen secretaris van de Voorbereidingscommissie van de Ronde Tafel Conferentie (RTC). Het is uiteindelijk tijdens de slot RTC dat een finaal oordeel over onder meer dit plan van aanpak wordt gevormd.

Opheffing land Nederlandse Antillen per 10-10-2010

Mijn verwachtingen over de opheffing van het land Nederlandse Antillen per 10 oktober 2010 zijn positief, gezien de ontwikkelingen van de afgelopen weken.

De Rijksministerraad heeft op 2 juli jl. ingestemd met het ontwerpbesluit Samenwerkingsregeling waarborging plannen van aanpak landstaken Curaçao en Sint Maarten. De regeling heeft de Staatssecretaris uw Kamer doen toekomen bij eerdergenoemde brief van 5 juli. In de regeling is uitvoering gegeven aan de motie Leerdam c.s. die bij de behandeling van de rijkswetgeving in de uw Kamer is aangenomen (Kamerstukken II 2009/10, 32 213 (R1903), nr. 25). De Eerste Kamer heeft voorts op 6 juli de rijkswet tot wijziging van het Statuut en de overige (consensus)rijkswetgeving in verband met de opheffing van de Nederlandse Antillen aangenomen.

In de brief aan uw Kamer van 5 juli heeft de Staatssecretaris u tevens bericht dat de eilandsraad van Curaçao besloten heeft op 27 augustus verkiezingen te houden voor een nieuwe eilandsraad. Dit in verband met het feit dat de ontwerpstaatsregeling van Curaçao op 19 juni is aangenomen met 12 stemmen voor en 9 tegen, waarmee de vereiste 2/3 meerderheid van de uitgebrachte stemmen niet is gehaald. Op het moment dat de nieuwe eilandsraad na 27 augustus voor het eerst bijeenkomt, kan de ontwerpstaatsregeling in een tweede stemming worden aanvaard. Er is geen uitgebreide voorbereidingstijd meer nodig aangezien de tekst van het ontwerp vast staat. Het ontwerp is inzet van de verkiezingen. De bestuurders van Curaçao gaan ervan uit dat het mogelijk moet zijn de staatsregeling vast te stellen voor de Slot Ronde Tafelconferentie.

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

E. M. H. Hirsch Ballin

Naar boven