31 460 Project SPEER

Nr. 53 BRIEF VAN DE MINISTER VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 5 maart 2015

Hierbij informeer ik u over de voortgang van de basisimplementatie ERP in de tweede helft van 2014. Tevens informeer ik u over de nieuwe fasering van de migratie van de F-16 vloot, zoals toegezegd in mijn brief van 9 januari jl. (Kamerstuk 31 460, nr. 51). Tot slot informeer ik u over mijn plannen ná de basisimplementatie, zoals toegezegd in mijn brief van 27 november 2014 (Kamerstuk 31 460, nr. 50).

Tijdens het algemeen overleg op 15 januari jl. heb ik u voorts toegezegd de auditrapporten, waaraan werd gerefereerd in de vorige voortgangsrapportage (Kamerstuk 31 460, nr. 49), toe te sturen. Met deze brief voldoe ik aan die toezegging1.

Stand van zaken basisimplementatie

Uit de voortgangsrapportage blijkt dat de basisimplementatie ERP binnen budget blijft. De migratie ligt in grote lijnen op schema, met uitzondering van de migratie van de F-16. De Air Task Force Middle East vraagt om voldoende inzetbare F-16’s en de migratie naar ERP mag het vliegprogramma niet verstoren. Zoals besproken tijdens het algemeen overleg op 14 januari jl. is er aldus voor gekozen de vloot niet in één keer maar in fasen te migreren naar ERP.

Vanaf de zomer van 2015, dus vóór de verhuizing van het centrale magazijn op het Logistiek Centrum Woensdrecht, zullen alle F-16 voorraden in ERP worden beheerd. De migratie van de vliegtuigen volgt direct daarna, in groepen van gemiddeld vijf vliegtuigen per keer. De daadwerkelijke groepsgrootte hangt steeds af van het aantal vliegtuigen dat op dat moment nodig is voor de operationele inzet en de bijbehorende gereedstelling en onderhoudsprogramma’s. Afhankelijk van de inzet van de F-16 de komende tijd, kan de migratie doorlopen tot eind 2016. De extra kosten die hieruit voortvloeien worden betaald uit het reguliere exploitatiebudget van CLSK, en leiden dus niet tot een ophoging van het projectbudget.

Bij het CZSK is de planning van de migratie ten opzichte van de vorige rapportage iets gewijzigd. De CZSK-organisatie in het Caribisch gebied zal in het laatste kwartaal van 2015 worden gemigreerd. De migratie van CZSK zal daarmee nog wel in 2015 worden voltooid.

ERP na de basisimplementatie

Na voltooiing van de basisimplementatie-ERP beschikt Defensie in het materieellogistieke en financiële domein voor het eerst over een grotendeels defensiebreed geïntegreerde en gestandaardiseerde bedrijfsvoering met de in de Tussenbalans van 2010 vastgestelde functionaliteiten. Dit vereenvoudigt de onderlinge samenwerking en maakt het mogelijk de financiële en materieellogistieke ketens optimaal te laten functioneren.

De invoering van ERP betreft een grote verandering, waarbij het personeel steeds meer bekend zal raken met het nieuwe systeem en het juiste gebruik daarvan. Dit zal verder verbeteren naarmate het gebruik intensiveert. In 2015 ligt de nadruk daarom op optimalisatie van de huidige functionaliteiten en consolidatie van het huidige gebruik.

In het verleden (dat wil zeggen voor de Tussenbalans) zijn veel functionaliteiten aan ERP toegedacht. Let wel, er zijn sindsdien veel ontwikkelingen binnen zowel Defensie als de informatietechnologie (IT) geweest waardoor oplossingen ook buiten ERP gevonden zijn of kunnen worden. Niet alle ooit bedachte functionaliteiten zullen daarom in ERP worden gerealiseerd. In lijn met de visie op IT, die ik u op 24 oktober jl. heb aangeboden (Kamerstuk 31 125, nr. 45), zal de verdere ontwikkeling plaatsvinden in kleine, afgebakende stappen, die in beginsel binnen korte tijd zijn te realiseren. Daarmee wordt de bedrijfsvoering op een beheerste manier steeds verder geoptimaliseerd.

Doorlopende activiteiten betreffen het op orde houden van data, het op peil houden van kennis en kunde, het opnemen van nieuw materieel in ERP en het uitzetten van legacy-systemen. In 2015 wordt er verder gewerkt aan een verbeterde ondersteuning van:

  • operationeel optreden (plannen, voorbereiden, ontplooien en uitvoeren van missies);

  • rijksbreed categoriemanagement (goederen en diensten die rijksbreed worden betrokken);

  • ketenlogistiek (het volgen van goederen tijdens operationeel optreden, aansturing van geautomatiseerde magazijnen, planningsfunctie transport)

  • een aantal financiële processen;

  • elektronisch inkopen;

  • managementinformatie.

Vanaf 2016 zijn verdere verbeteringen in de ketenlogistiek, systeemlogistiek, financiën en projecten, verwerving en afstoting voorzien.

In de Defensiebegroting is voor de verdere ontwikkeling in de periode 2015–2024 vooralsnog een investeringsbedrag van gemiddeld € 12 miljoen per jaar gereserveerd. De hoogte van dit bedrag is gebaseerd op de aanwezige capaciteit bij DMO en een gedoseerde doorvoering van veranderingen bij de defensieonderdelen.

Ik zal de Kamer periodiek blijven informeren over de geplande stappen per jaar, met een doorkijk naar latere jaren. Daarbij zullen in ieder geval de aspecten functionaliteiten, planning en budget terugkomen. Ik zal daarbij ook rapporteren over de voortgang. In deze opzet past een jaarlijkse rapportage, die zowel vooruitkijkt naar het komende jaar als terugkijkt naar het afgelopen jaar. Ik verwacht hiermee zo goed mogelijk te kunnen voldoen aan de informatiebehoefte van de Kamer, zonder onnodige rapportagedruk te creëren. De Kamer ontvangt in het najaar nog één afsluitende voortgangsrapportage over de basisimplementatie ERP (en daarna de toegezegde eindevaluatie) en vanaf 2016 een jaarlijkse rapportage.

De Minister van Defensie, J.A. Hennis-Plasschaert

Bijlage: Voortgangsrapportage basisimplementatie ERP

Bijlage: Vervolgstappen ERP

Bijlage: ADR rapport «Automatische Factuurcontrole in SAP M&F»

Bijlage: ADR rapport «Quick scan SAP migratieprojecten DMI Orderbesturing en Logistiek»

Deze bijlagen zijn Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl.

Naar boven