31 125 Defensie Industrie Strategie

Nr. 79 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 20 december 2017

Hierbij ontvangt u de halfjaarlijkse voortgangsrapportage IT, zoals toegezegd in de brief van 28 augustus 2015 (Kamerstuk 31 125, nr. 61). In deze rapportage informeer ik u over de stand van zaken van de vernieuwing van de IT voor zover die is gewijzigd ten opzichte van de vorige rapportage van juni 2017 (Kamerstuk 31 125, nr. 76). Ten slotte ga ik kort in op de aanpak van de onvolkomenheden die de Algemene Rekenkamer inzake IT heeft geconstateerd. De evaluatie basisimplementatie ERP M&F zal ik u afzonderlijk na het kerstreces toezenden.

IT-vernieuwing

Voortgang

Zoals in de vorige rapportage gemeld, is de aanbesteding van de nieuwe IT-infrastructuur in volle gang. De selectiefase is eind 2016 voltooid en heeft geresulteerd in de selectie van twee partijen voor de dialoog met de markt. Deze dialoog is verdeeld in twee delen. Het eerste deel betreft een functionele dialoog, waarin het concept van het integrale functioneel ontwerp met de beide deelnemers wordt besproken en vastgesteld. Ook wordt er met steun van de Landsadvocaat een conceptcontract opgesteld. Het integrale functionele ontwerp is inmiddels met beide deelnemers besproken en in een second opinion door het onderzoeks- en adviesbureau Gartner positief beoordeeld. De uitkomst van deze fase wordt nu voorgelegd aan het Bureau ICT Toetsing (BIT). Hiermee geeft Defensie gevolg aan een van de aanbevelingen uit het eerdere BIT-advies van juni 2016 (Kamerstuk 31 125, nr. 68).

De bevindingen van het BIT worden verwerkt in het technische deel van de dialoog. In dit tweede deel van de dialoog zullen beide deelnemers het ontwerp concretiseren op basis van de in de eerste stap vastgestelde functionele eisen en wensen. Dit technische deel zal naar verwachting halverwege 2018 worden afgesloten. Daarna volgt een contract- en gunningsfase, die naar schatting nog drie maanden in beslag zal nemen. De geselecteerde marktpartij kan vervolgens starten met de realisatie.

Samenvoegen JIVC en Operations

Momenteel worden de twee IT-uitvoeringsorganisaties van de Defensie Materieel Organisatie (DMO), te weten het Joint InformatieVoorzieningsCommando (JIVC) en het agentschap Operations (OPS), samengevoegd tot één IT-bedrijf. Daarbij wordt het agentschap OPS per 31 december 2018 opgeheven. Nu het onlangs overeengekomen arbeidsvoorwaardenakkoord is bekrachtigd, wordt het overleg hervat en kan het reorganisatietraject naar verwachting op korte termijn weer worden opgepakt.

Financiën

Op dit moment is er, zoals eerder ook al aangegeven, nog geen volledig inzicht in de kosten van de vernieuwing van de IT-infrastructuur. Beide marktpartijen hebben een eerste budgettaire indicatie afgegeven, die nu met externe expertise wordt geanalyseerd. Na het voltooien van de dialoog volgen definitieve offertes van de marktpartijen. Pas daarna kan de defintieve business case worden opgemaakt. Zolang er geen besluit is genomen op basis van de definitieve business case, gaat Defensie geen onomkeerbare omvangrijke verplichtingen aan. Zodra concrete bedragen op basis van de definitieve offertes bekend zijn, volgt verdere besluitvorming.

Aanpak onvolkomenheden IT

In het Verantwoordingsonderzoek 2016 (Kamerstuk 34 725 X, nr. 2) heeft de Algemene Rekenkamer onvolkomheden voorgesteld bij het IT-beheer, het autorisatiebeheer en de informatiebeveiliging.

Bij het IT-beheer heeft Defensie de benodigde maatregelen genomen om de continuïteit van de bestaande IT te waarborgen tot het moment dat de nieuwe IT-infrastructuur als onderdeel van het programma GrIT is opgeleverd en de transitie achter de rug is. De verbeteringen in de generieke IT van de afgelopen jaren hebben effect. In mei 2017 heeft Deloitte een health check uitgevoerd op de generieke IT. De conclusie is dat de huidige IT voor de aankomende drie jaar stabiel is. Voor een termijn van vijf jaar en verder beveelt Deloitte aan aanvullende maatregelen te nemen. Defensie zal dit meenemen in het reguliere life cycle management proces voor de vervanging en upgrades van componeneten van de IT-infrastructuur. Voor TITAAN worden tussentijdse versies ingevoerd om de technische levensduur te verlengen.

Ook bij het autorisatiebeheer is in 2017 vooruitgang geboekt. De laatste acties uit het plan van aanpak bevinden zich in een afrondend stadium en zullen naar verwachting in januari 2018 worden voltooid.

De onvolkomenheid inzake informatiebeveiliging was nieuw. Defensie heeft op 21 juni jl. met de Algemene Rekenkamer gesproken over de aanpak van deze onvolkomenheid. Er bleken geen verschillen van inzicht te zijn. De voortgang van de verbeteringen is op 2 oktober 2017 wederom met de Algemene Rekenkamer besproken. Defensie heeft de implementatie van het managementsysteem voor informatiebeveiliging voltooid en de dossiers voor de kritieke informatiesystemen, waar nodig, alsnog op het vereiste niveau gebracht. Daarmee geef ik uitvoering aan de motie-Aukje de Vries c.s. (Kamerstuk 34 725, nr. 5) over het voor eind 2017 wegwerken van onvolkomenheden op het gebied van informatiebeveiliging.

Tot slot

In het IT-domein gebeurt veel. De krijgsmacht moet nu al, maar zeker in de toekomst, volledig informatiegestuurd kunnen optreden. Met de vernieuwing van de IT zet Defensie belangrijke stappen in de goede richting. De vernieuwing van de IT krijgt de komende jaren gestalte via de vervanging van de IT-infrastructuur en de samenwerking met de markt. Een hoogwaardige IT is essentieel en de razendsnelle ontwikkelingen in het cyber- en informatiedomein maken blijvende investeringen noodzakelijk. Continuïteit, beveiliging, interoperabiliteit en innovatie blijven daarbij voorop staan. De daarvoor benodigde activiteiten moeten passen bij het financiële kader, de capaciteit van de IT-uitvoeringsorganisatie en het verandervermogen van de betrokken organisatiedelen. Dit zal de komende periode vragen om keuzes, waar onder meer bij de Defensienota op teruggekomen zal worden.

De Staatssecretaris van Defensie, B. Visser

Naar boven