31 066 Belastingdienst

26 643 Informatie- en communicatietechnologie (ICT)

Nr. 1130 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 31 oktober 2022

In het commissiedebat Belastingdienst van 7 september jl. (Kamerstuk 31 066, nr. 112) heb ik u toegezegd naar aanleiding van een verzoek van de leden Inge van Dijk en Omtzigt een brief te sturen over de ICT bij de Belastingdienst. In de bijlage Uitvoerbaarheid bij de Belastingplanstukken1 is de actuele stand van de modernisering ICT van de Belastingdienst beschreven. Ik zal u in deze brief kort informeren hoe ik u verder zal informeren over de stand van zaken ICT bij de Belastingdienst.

Uitvoerbaarheid en ICT

In het pakket Belastingplan 2023 zijn 30 voorstellen opgenomen met impact op de Belastingdienst. Op al deze voorstellen is een uitvoeringstoets uitgebracht. Via de, dit jaar voor het eerst opgestelde, bijlage Uitvoerbaarheid bij de Belastingplanstukken is een uitgebreider inzicht gegeven in de effecten van implementatie van nieuw beleid op de uitvoering van de Belastingdienst en prioriteringskeuzes die hierbij gemaakt zijn. In het stuk is ook een actuele stand van de modernisering van de ICT opgenomen. Dit is in lijn met de motie van het lid Inge van Dijk c.s.2 en de toezegging in de Fiscale beleids- en uitvoeringsagenda om in te gaan op de keuzes en dilemma’s voor de uitvoering. Vanaf dit jaar ontvangt u jaarlijks een actueel beeld van dit inzicht, gelijktijdig met het pakket Belastingplan.

Meerjarenportfolio

De Belastingdienst werkt van een éénjarig ICT-portfolio nu voor het eerst aan een Meerjarenportfolio voor 2023–2027 om het inzicht in het totaal van alle ICT-projecten van de Belastingdienst en daarmee de sturing hierop te verbeteren. Het Meerjarenportfolio is gebaseerd op de Meerjarenvisie van de Belastingdienst en sluit aan bij het afwegingskader dat op 3 juni 2022 met uw Kamer is gedeeld3. In februari 2023 wordt u verder geïnformeerd over het Meerjarenportfolio van de Belastingdienst. Voor 2023 ligt de Belastingdienst op schema om de wetgeving conform Belastingplan 2023 en afspraken in afgeronde uitvoeringstoetsen te kunnen implementeren.

Rijks ICT Dashboard (RID)

Daarnaast publiceren we planningen van grote projecten met een ICT-component van tenminste vijf miljoen op het Rijks ICT Dashboard (RID). Voor de Belastingdienst gaat het hierbij bijvoorbeeld om het project Rationalisatie Auto BPM (belasting van personenauto's en motorrijwielen): de vervanging van de huidige systemen voor het heffen van belastingen voor personenauto’s en motorrijwielen. Eind dit jaar worden de resultaten van de grote ICT-projecten op het RID geactualiseerd en wordt uw Kamer hierover geïnformeerd.

Informatieplan Belastingdienst

Medio november zal de Staatssecretaris Koninkrijksrelaties en Digitalisering informatieplannen van alle departementen aanbieden aan uw Kamer. Bij het informatieplan van het Ministerie van Financiën wordt ook het informatieplan 2022–2026 van de Belastingdienst aangeboden. In dit informatieplan wordt toegelicht op welke wijze er met ICT invulling wordt gegeven aan de ambities van de Belastingdienst en welke wijzigingen dat de komende jaren vraagt van de ICT van de Belastingdienst op verschillende verandergebieden. Het informatieplan kijkt vijf jaar vooruit en wordt jaarlijks geactualiseerd.

Ik zal uw Kamer periodiek informeren over de ICT van de Belastingdienst via de stand-van-zakenbrieven. Tot slot wijs ik u er graag op dat ik tijdens het debat ook het aanbod heb gedaan om een technische briefing te verzorgen over de ICT van de Belastingdienst. Daarnaast nodig ik uw Kamer graag uit voor een werkbezoek aan de Belastingdienst.

De Staatssecretaris van Financiën, M.L.A. van Rij


X Noot
1

Bijlage bij Kamerstuk 36 202, nr. 6.

X Noot
2

Kamerstuk 35 927, nr. 67.

X Noot
3

Kamerstuk 32 140, nr. 119.

Naar boven