30 420 Emancipatiebeleid

34 166 Staat van de Europese Unie 2015

Nr. 229 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 22 december 2015

Mede namens de Minister van Buitenlandse Zaken reageer ik op het verzoek van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken om een reactie op het 7 december jl. gepresenteerde LHBTI Actieplan van de Europese Commissie.

Het kabinet verwelkomt het LHBTI Actieplan zoals dat door de Europese Commissie tijdens de EPSCO Raad is gepresenteerd.

Het kabinet heeft zich herhaaldelijk uitgesproken voor een samenhangende aanpak op Europees niveau, zowel in de Hoofdlijnenbrief Emancipatiebeleid (10 mei 2013, Kamerstuk 30 420, nr. 180), de midterm review Emancipatiebeleid (19 december 2014, Kamerstuk 30 420, nr. 211) als in de Staat van de Europese Unie (15 februari 2013, Kamerstuk 33 551, nr. 1 en 23 februari 2015, Kamerstuk 34 166, nr. 1). Coherentie tussen en onderlinge afstemming van het interne en externe mensenrechtenbeleid staat hoog op de EU-agenda en is een beleidsprioriteit voor het kabinet. Immers, mensenrechten vormen voor zowel het interne als het externe beleid van de Europese Unie een kernpunt (Staat van de Europese Unie, 23 februari 2015).

Met de presentatie van dit LHBTI Actieplan is de EU een stap dichter bij een voldragen en consistent LHBTI-beleid. Dit komt ook de geloofwaardigheid van de Unie bij het extern optreden ten goede.

De voorzitterschapsrol van de Raad van de Europese Unie bepaalt het komende halfjaar de speelruimte van Nederland. De rol van het voorzitterschap is vooral die van een betrouwbare en efficiënte bemiddelaar die compromissen smeedt tussen de 28 lidstaten en tussen Raad, Commissie en Europees parlement (Staat van de Europese Unie, 17 november 2015, Kamerstuk 34 166, nr. 22). Nederland zal het voorzitterschap ten volle te benutten om binnen de Europese Unie ook op dit dossier de noodzakelijke verdere stappen te zetten.

De ambities van het Nederlands voorzitterschap op het terrein van gender gelijkheid en LHBTI zijn 7 december jl. gepresenteerd in de Verklaring van het Trio Voorzitterschap, samen met het Slowaakse en Maltese voorzitterschap. Op basis van die verklaring zal het Nederlands voorzitterschap op zoek gaan naar voldoende draagvlak onder de lidstaten voor een inhoudelijke reactie op het door de Commissie gepresenteerd LHBTI Actieplan.

Mede namens de Minister van Buitenlandse Zaken,

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, M. Bussemaker

Naar boven