30 196 Duurzame ontwikkeling en beleid

Nr. 185 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN, LANDBOUW EN INNOVATIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 9 oktober 2012

In de beantwoording inbreng verslag van een schriftelijk overleg (Kamerstuk 21 501-32, nr. 635) heb ik toegezegd uw Kamer te informeren over de tweede Mondiale Conferentie over Landbouw, Voedselzekerheid en Klimaatverandering. Deze vond plaats van 3 t/m 7 september 2012 in Hanoi, Vietnam. De organisatie van deze vergadering was in handen van het Vietnam, Nederland, Wereldbank en FAO.

De eerste conferentie over Landbouw, Voedselzekerheid en Klimaatverandering vond in november 2010 in Nederland plaats. Over de uitkomsten van de conferentie heb ik u geïnformeerd met Kamerstuk 30 196, nr. 118. Deze conferentie werd afgesloten met een actieplan waarin vele acties zijn opgenomen. De afgelopen twee jaar zijn een aantal acties geïmplementeerd. Op deelterreinen zijn verschillende conferenties georganiseerd zoals een ministeriele vergadering in Zuid-Afrika die specifiek de situatie op het Afrikaanse continent onder de loep nam, en een conferentie in Wageningen waar de wetenschappelijke agenda werd vergeleken met de noden die de Haagse conferentie had geïdentificeerd.

Er namen meer dan 500 personen uit 150 landen deel aan de conferentie in Hanoi; vertegenwoordigers van overheden, internationale organisaties, de private sector en bedrijven, wetenschappers, filantropische instellingen en maatschappelijke organisaties. Meer dan 50 ministers en vice-ministers namen deel aan het High Level Segment op 6 en 7 september 2012.

Deze tweede mondiale conferentie over dit onderwerp bouwde voort op de koerswending die in 2009 is ingezet tijdens de 17e zitting van de Commissie voor Duurzame Ontwikkeling (CSD). Toen werd vastgesteld dat de landbouw aan de basis staat van duurzame ontwikkeling, voedselzekerheid, armoedebestrijding en klimaatbestendige groei. Inmiddels wordt algemeen erkend dat de uitdagingen op het gebied van voedselzekerheid, gezonde voeding, klimaatverandering en groene groei in samenhang bezien moeten worden, en dat Climate-Smart Agriculture een middel is om deze gecombineerde uitdaging het hoofd te bieden. Voor boeren biedt deze vorm van landgebruik drie voordelen: het verhoogt de productiviteit en het inkomen, het versterkt de veerkracht van lokale gemeenschappen en van ecosystemen, en het reduceert de emissie van broeikasgassen.

Thema’s van de conferentie waren:

  • De noodzaak om Climate Smart Agriculture op te nemen in bredere ontwikkelingsdoelstellingen;

  • Het opschalen van lokale CSA-initiatieven om werkelijk een aanjager te zijn voor groene groei, en informatie daarover te delen met alle betrokken partijen;

  • De notie dat investeringen van de private sector in alle schakels van de voedselketen onontbeerlijk zijn om CSA te bevorderen;

  • Het gebruik van een brede gebiedsbenadering om recht te doen aan de onderlinge samenhang tussen landbouw, bosbouw en veeteelt.

Het ministeriele High Level Segment van de conferentie heeft een slotverklaring opgeleverd («the Hanoi Communiqué») die ik u hierbij meestuur 1). De belangrijkste elementen daarin zijn:

  • Het belang van een op de boeren en de lokale context gerichte benadering bij het ontwikkelen van CSA-beleid;

  • Het gebruik van een brede gebiedsbenadering om CSA-maatregelen te implementeren;

  • Risicobeheer en het omgaan met prijsvolatiliteit;

  • Het belang van wetenschap, innovatie en toegepast onderzoek en de centrale rol die de boer daarin inneemt;

  • Het opzetten van privaat-publieke partnerschappen waarin de private sector de leiding neemt, samen met een verbeterde toegang tot financiering voor boeren en de noodzaak om meer te investeren in duurzame en klimaatbestendige landbouw.

Het Actieplan van de eerste conferentie is geactualiseerd en aangevuld. De uitkomsten van deze conferentie leveren een bijdrage aan een aantal nationale en internationale trajecten zoals de opvolging op de Rio+20 conferentie, het werk van de bij de FAO ondergebrachte Commissie voor Voedselzekerheid, alsook de lopende onderhandelingen over een Conventie over Klimaatverandering (UNFCCC).

Zuid-Afrika heeft aangeboden gastheer te zijn van een derde conferentie over Landbouw, Voedselzekerheid en Klimaatverandering. Tonga heeft reeds gastheer te willen zijn voor de vierde conferentie.

De staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, H. Bleker

1) Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer

Naar boven