29 628 Politie

Nr. 975 BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 13 oktober 2020

Op verzoek van uw Kamer (Handelingen II 2020/21, nr. 4, Regeling van Werkzaamheden) stuur ik u een brief naar aanleiding van het bericht «Geheim telefoonverkeer legt ernstige corruptie bij politie bloot» (Telegraaf.nl, 16 september 2020).

In het notaoverleg strafrechtelijke onderwerpen van 21 september jl. (Kamerstuk 29 279, nr. 617) kwamen wij hier ook over te spreken. Het Encrochat onderzoek heeft ons ongelofelijk veel bruikbare informatie opgeleverd en zal ons hopelijk nog veel meer informatie opleveren waarmee we criminele netwerken kunnen aanpakken, opsporen en vervolgen. Dit soort onderzoeken is van onschatbare waarde voor de aanpak van de veelal verbogen (inter)nationale georganiseerde, ondermijnende criminaliteit. Met deze informatie verkrijgen we steeds een beter zicht op de aard, omvang en werkwijzen van criminele netwerken.

In dit onderzoek zijn ook signalen van ambtelijke en andere vormen van corruptie naar boven gekomen. Het onderzoek maakt pijnlijk zichtbaar dat criminelen actief op zoek zijn naar ambtenaren, en andere organisaties die zij actief kunnen inzetten in hun web. Dit vraagt overheidsbreed versterkte aandacht.

Voor het onderzoek naar signalen van mogelijke corruptie binnen de politie naar aanleiding van berichten uit de server van Encrochat is, onder verantwoordelijkheid van de Rijksrecherche en onder bevoegd gezag van het OM, een combi-team van rijksrecherche en rechercheurs van de landelijke eenheid in het leven geroepen. Zoals altijd kan ik niet inhoudelijk ingaan op lopende onderzoeken.

Het onderzoek onderstreept het belang van een brede en meerjarige aanpak tegen de georganiseerde, ondermijnende criminaliteit, waar het kabinet in de begroting 150 mln. extra structureel voor heeft vrijgemaakt. Op dit moment wordt een multidisciplinair interventieteam (MIT) opgericht waarin een aantal diensten nauw met elkaar gaat samenwerken gericht op het verstoren van het verdienmodel en de bedrijfsmatige organisatie van de georganiseerde criminele netwerken. Dat zal zich dus ook gaan richten op dit soort fenomenen. Vooruitlopend daarop is de capaciteit bij het OM en bij de Rijksrecherche als belangrijke partner van het MIT, fors en structureel versterkt met de middelen uit het offensief.

Het onderzoek onderstreept tevens het belang van een goede bewaking van de integriteit van de politieorganisatie. Zowel preventief als repressief. Dat heeft de voortdurende aandacht van de korpsleiding. Eind 2019 is in opdracht van de korpschef een interne evaluatie ter hand genomen van de afdelingen VIK, voornamelijk gericht op het proces van interne onderzoeken. Deze evaluatie verkeert thans in de afrondende fase. Ik zal uw Kamer nog dit jaar bij brief nader informeren over de uitkomsten van deze evaluatie en de maatregelen die de politie neemt om de integriteit van de politieorganisatie blijvend te bewaken.

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus

Naar boven