29 628 Politie

Nr. 686 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 1 februari 2017

Bij brief van 13 juni 20161 heeft mijn ambtsvoorganger uw Kamer geïnformeerd over het feit dat de politie bezig is met een «less than lethal» project waarbij met behulp van wetenschappers en externe deskundigen wordt bezien of de politie in voldoende mate geëquipeerd is om op een professionele wijze invulling te kunnen geven aan de aan haar toegekende geweldsbevoegdheid.

Sinds 1 mei 2011 behoort een stroomstootwapen tot de standaarduitrusting van de aanhoudings- en ondersteuningsteams. Gelet op de positieve ervaringen die hierbij zijn opgedaan heeft de Korpschef mij verzocht om, in het kader van het «less than lethal» project, toestemming te verlenen voor het uitvoeren van een pilot met een stroomstootwapen in de basispolitiezorg. Doel van deze pilot is om te onderzoeken of de invoering van een stroomstootwapen, net als bij de aanhoudings- en ondersteuningsteams, ook in de basispolitiezorg een bijdrage kan leveren aan het beheersen en verminderen van het geweld waarmee de politie dagelijks wordt geconfronteerd.

Naar aanleiding van dit verzoek heb ik de Korpschef medegedeeld dat ik instem met het gebruik van een stroomstootwapen in de basispolitiezorg voor de periode van 1 februari 2017 tot en met 1 februari 2019. Aan deze toestemming is de voorwaarde gesteld dat bij het gebruik van het stroomstootwapen de daartoe opgestelde «geweldsinstructie toepassing stroomstootwapen» in acht wordt genomen. Naast deze geweldsinstructie blijft de Ambtsinstructie onverkort van toepassing. De pilot zal plaatsvinden in de eenheden: Midden-Nederland (Amersfoort), Oost-Nederland (Zwolle), Rotterdam en bij een zogenaamde ondersteuningsgroep in een nog nader te bepalen eenheid.

De wetenschappelijk begeleiding en evaluatie van de pilot zal worden uitgevoerd door verschillende wetenschappers onder regie van de lector openbare orde en gevaarbeheersing van de Politieacademie. Het evaluatierapport van de pilot, aangevuld met een kosten-baten analyse, zal de basis vormen voor de verdere besluitvorming over de vraag of een stroomstootwapen deel moet gaan uitmaken van de standaard bewapening van de politie.

Over de uitkomsten van deze evaluatie en over de besluitvorming aan de hand hiervan zal ik u te zijner tijd nader informeren.

De Minister van Veiligheid en Justitie, S.A. Blok


X Noot
1

Kamerstuk 29 628, nr. 454

Naar boven