28 973 Toekomst van de intensieve veehouderij

Nr. 167 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 8 september 2015

Graag wil ik u twee door mij toegezegde onderzoeksrapporten doen toekomen. Dit zijn:

  • 1. Ellen, H., K. Groenestein, A. Hol, J. Mosquera, N. Ogink en L. v.d. Pas, 2015. Onderzoek naar emissiereductie in vleesvarkenhuisvesting door verneveling van probiotica over leefoppervlak; Literatuurstudie en metingen bij vleesvarkens. Lelystad, Wageningen UR (University & Research centre) Livestock Research1.

  • 2. R.W. Melse, J.A.C. Schalk, A.A. Bartels, 2015. Onderzoek naar aanwezigheid van legionella in biologische luchtwassers bij stallen. Wageningen, Wageningen UR (University & Research centre) Livestock Research2.

Het eerste onderzoek is door mij toegezegd in de brief van 4 juli 2013 over Antibioticumbeleid (Kamerstuk 29 683, nr. 167). In het AO van 9 april 2013 (Kamerstuk 29 683, nr. 164) kwam naar voren dat sommige middelen, naast een gezondheidsbevorderende of genezende werking bij dieren, mogelijk ook een effect zouden hebben op het verminderen van de uitstoot van milieuverontreinigende stoffen uit stallen. Hierbij werd een mogelijk effect van de toepassing van probiotica op de ammoniakemissie als voorbeeld genoemd.

Ik heb Wageningen UR gevraagd om mij informatie te verstrekken over de mogelijke effecten van bepaalde probiotica op de uitstoot van milieuverontreinigende stoffen uit de veehouderij, zoals ammoniak, geur en fijnstof.

De onderzoekers concluderen dat er geen significant effect blijkt te zijn van het toepassen van probiotica op de emissies van ammoniak (NH3), geur en fijnstof (PM10) en de concentratie van ammoniak.

Het tweede onderzoek heb ik toegezegd in mijn brief van 15 mei 2014 met daarin de kabinetsreactie op het rapport van RIVM over legionella en luchtwassers (Kamerstuk 26 442, nr. 56).

De vraag aan de onderzoekers was hoe groot het risico voor de volksgezondheid is door legionella bij luchtwassers in de veehouderij. Er is een onderzoek uitgevoerd waarbij 36 biologische luchtwassers binnen de veehouderij zijn bezocht en bemonsterd.

De onderzoekers concluderen dat het niet waarschijnlijk is dat biologische luchtwassers bij veehouderijbedrijven een bron zijn van legionellaverspreiding naar de omgeving.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

X Noot
2

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven