27 925 Bestrijding internationaal terrorisme

Nr. 756 BRIEF VAN DE MINISTERS VAN BUITENLANDSE ZAKEN EN VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 26 november 2020

Op 17 november jl. kondigde de Amerikaanse Acting Secretary of Defense Miller aan dat de Verenigde Staten hun troepenaantal in Afghanistan en Irak versneld gaan reduceren. Deze brief geeft invulling aan het verzoek van de Vaste Kamercommissie Buitenlandse Zaken om in te gaan op dit besluit.

De Verenigde Staten hebben besloten het aantal troepen in Afghanistan terug te brengen van 4.500 naar 2.500 en in Irak van 3.000 naar 2.500. Deze troepenreducties zullen op 15 januari a.s. moeten zijn afgerond. Het is vooralsnog onduidelijk hoe de versnelde troepenterugtrekking vorm gaat krijgen, en wat de eventuele gevolgen zijn voor de Nederlandse inzet in de militaire missies in Afghanistan en Irak.

Het kabinet had graag gezien dat over beide besluiten eerst nader overleg had plaatsgevonden met bondgenoten. De gevolgen van de voorgenomen Amerikaanse troepenterugtrekking voor de militaire missies in Afghanistan en Irak worden nu bestudeerd. Het kabinet staat hierover in contact met de Verenigde Staten en met andere bondgenoten.

Afghanistan

De Verenigde Staten en de Taliban hebben in het op 29 februari 2020 afgesloten akkoord afspraken gemaakt over de voorwaardelijke terugtrekking van alle buitenlandse troepen uit Afghanistan per 1 mei 2021. Dit akkoord heeft ook betrekking op de aanwezigheid van NAVO-missie Resolute Support (RSM). Een definitief besluit over de terugtrekking van de troepen van RSM wordt in NAVO-verband genomen. Dit besluit wordt in het eerste kwartaal van 2021 verwacht.

De Nederlandse deelname aan RSM is afhankelijk van de deelname van bondgenoten. Het kabinet is van mening dat voortgang van het vredesproces en behaalde resultaten belangrijke afwegingen zijn bij het besluit over troepenterugtrekking. Nederland blijft in NAVO-verband benadrukken dat eventuele aanpassingen van het troepenaantal in nauwe samenwerking tussen bondgenoten gecoördineerd dienen te worden. Hierbij blijft het uitgangspunt «in together, adjust together, out together».

Irak

Het kabinet is in de Kamerbrief over samenhang in missies en operaties (d.d. 23 september jl.) ingegaan op de reeds doorgevoerde terugtrekking van een deel van de Amerikaanse troepen in Irak, in het kader van de overgang naar fase 4 van het campagneplan van de anti-ISIS coalitie.1

In de Kamerbrief Aanvullende Artikel 100-inzet in de strijd tegen ISIS (d.d. 20 november jl.) is reeds een reactie gegeven op de aangekondigde terugtrekking van 500 extra Amerikaanse militairen uit Irak.2 Aangezien deze additionele reductie van Amerikaanse troepen niet werd voorzien beschikt het kabinet op dit moment nog over onvoldoende informatie om mogelijke gevolgen hiervan voor de bredere Nederlandse missiebijdragen in Irak te kunnen inschatten. Vooralsnog gaat het kabinet uit van de bestaande afspraken.

De gevolgen van het Amerikaanse besluit voor de Nederlandse aanwezigheid worden nu in kaart gebracht. Dit zal met zorgvuldigheid gedaan worden, omdat het gaat over veiligheid van Nederlandse militairen en de wijze waarop Nederland bijdraagt aan de stabiliteit en ontwikkeling van Afghanistan en Irak. Uw Kamer zal worden geïnformeerd als bij de uitwerking van de Amerikaanse troepenreductie blijkt dat dit gevolgen heeft voor de Nederlandse inzet.

De Minister van Buitenlandse Zaken, S.A. Blok

De Minister van Defensie, A.Th.B. Bijleveld-Schouten


X Noot
1

Kamerstuk 29 521, nr. 414

X Noot
2

Kamerstuk 27 925, nr. 755

Naar boven