26 643 Informatie- en communicatietechnologie (ICT)

32 813 Kabinetsaanpak Klimaatbeleid

Nr. 1196 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 17 juni 2024

Hierbij bied ik u, mede namens de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, het Actieplan Duurzame Digitalisering aan zoals toegezegd op 21 maart 2024 tijdens het Commissiedebat van de vaste commissie voor Digitale Zaken.1

Hiermee wordt invulling gegeven aan de breed gedragen motie van het lid Kathmann over een integrale aanpak voor duurzame digitalisering2 en antwoorden gegeven op uw vragen bij het debat van 21 maart 2024. Daarnaast is het een reactie op het manifest van de Nationale Coalitie voor Duurzame Digitalisering (NCDD)3 dat op 18 oktober 2022 door mij in ontvangst is genomen en dat wijst op een aantal knelpunten voor duurzame digitalisering.

Het actieplan kent twee doelen; (1) de digitale sector verduurzamen en (2) digitalisering inzetten voor verduurzaming, en bouwt daarmee voort op de twee onderzoeken die in november 2023 met de Kamer gedeeld zijn.4 Voor deze doelen zijn acties vastgelegd voor de eerste periode van het actieplan tot eind 2025. Hier is samen met een interdepartementale werkgroep (bestaande uit de Ministeries van EZK, BZK, IenW en LNV) en de NCDD invulling aan gegeven.

Dit actieplan bevat relevante acties die al lopen of die nu al ondernomen kunnen worden zonder dat daar nieuw beleid, extra capaciteit of extra middelen voor nodig zijn. In het najaar van 2025 wordt dit actieplan geëvalueerd en op basis van de evaluatie zal een vervolg worden opgesteld en aan de Tweede Kamer worden gestuurd. Over acties waar wel nieuw beleid en nieuwe middelen voor nodig zijn, zal door het nieuwe kabinet besloten moeten worden. Bij de evaluatie van dit actieplan kan het nieuwe kabinet ook besluiten of er meer kwantitatieve doelen aan dit actieplan kunnen worden gekoppeld. De voorbereidingen van deze besluitvorming zullen in de eerste fase van dit actieplan worden gestart door de nulsituatie te gaan meten waar dit mogelijk is.

Graag benadruk ik tot slot dat dit een maatschappelijk en interdepartementaal breed gedragen actieplan is dat een grote hoeveelheid activiteiten op het gebied van duurzame digitalisering, zowel binnen als buiten de overheid, bij elkaar brengt en verder brengt.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, M.A.M. Adriaansens


X Noot
1

Kamerstuk 26 643, nr. 1177

X Noot
2

Kamerstuk 36 200 VII, nr. 71

X Noot
3

«Manifest Duurzame Digitalisering,» Nationale Coalitie Duurzame Digitalisering (2022)

X Noot
4

Kamerstuk 26 643, nr. 1097

Naar boven