26 643 Informatie- en communicatietechnologie (ICT)

Nr. 1103 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 13 december 2023

In de verzamelbrief «Algoritmes reguleren» van 7 juli 2023 (Kamerstuk 26 643, nr. 1056) aan uw Kamer is aangekondigd dat met alle ministeries is afgesproken dat het Algoritmeregister up-to-date is in 2025 en dat dan ten minste de hoog risico algoritmes geregistreerd zijn in het Algoritmeregister. Ook is door de CIO Rijk aan de ministeries gevraagd om te komen tot een planning per departement.

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en zijn uitvoeringsorganisaties onderschrijven het belang van transparantie over algoritmes die binnen het BZK-domein worden gebruikt (Kamerstuk 26 643, nr. 940).

In deze brief geef ik u, mede namens de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, aan wat voor het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) de planning is om te komen tot een gevuld Algoritmeregister in 2025 zoals afgesproken in de Werkagenda Waardengedreven Digitaliseren.

Huidige vulling door BZK

Een aantal algoritmes dat BZK heeft is al bij de start van het Algoritmeregister eind 2022 gepubliceerd. Op dit moment bevat het Algoritmeregister 19 algoritmes van organisaties die onder BZK vallen. Het gaat om algoritmes van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (13), het Kadaster (5) en het kerndepartement zelf (1).

Aanpak

Om het register verder gevuld te krijgen moeten organisaties verschillende stappen doorlopen. Allereerst moeten alle algoritmes binnen een organisatie geïnventariseerd worden. Vervolgens moet bepaald worden welke algoritmes in het Algoritmeregister horen, waarbij de in november 2023 vastgestelde Handreiking Algoritmeregister wordt toegepast. Daarbij wordt prioriteit gegeven aan de meest impactvolle algoritmes, zoals de hoog-risico AI-systemen uit de concepttekst van de AI-verordening. Conform de motie van het lid Dekker-Abdulaziz1 van uw Kamer zullen nieuwe hoog-risico AI-systemen direct opgenomen worden in het register. Na de selectie worden de algoritmebeschrijvingen opgemaakt, gecontroleerd en vervolgens gepubliceerd. De regie hiervoor ligt bij het bijbehorende organisatieonderdeel, de eigenaar van het algoritme, waarbij de CIO BZK een adviserende en controlerende rol heeft. Het is ook de CIO BZK die gedurende het jaar in de reguliere i-gesprekken met de onderdelen de status en voortgang zal bespreken.

BZK-overzicht en planning

De BZK-organisatieonderdelen hebben de algoritmes die ze in gebruik hebben – of verwachten te gaan gebruiken – geïnventariseerd. Deze inventarisatie omvat algoritmes die mogelijk geclassificeerd kunnen worden in een categorie die leidt tot registratie in het Algoritmeregister. De classificatie van de algoritmes – volgens de definities uit de Handreiking Algoritmeregister – wordt in Q1 2024 afgerond waardoor duidelijk zal zijn welke geregistreerd moeten worden in het algoritmeregister. Het algehele beeld is dat BZK in 2024 de registratie van algoritmes in het register afgerond zal hebben, waarbij de inzet is de hoog-risico geclassificeerde algoritmes als eerste te verwerken. In onderstaande tabel treft u het overzicht van deze inventarisatie en planning.

BZK organisatieonderdeel met te registreren algoritmes1

Reeds geregistreerde Algoritmes

Mogelijk nieuwe te registreren algoritmes

Planning

DG Volkshuisvesting en Bouwen

0

2

Eind 2024

DG Digitalisering en Overheidsorganisatie

1

0

nvt

Doc-Direkt

0

4

Medio 2024

SSC-ICT

0

1

Medio 2024

Logius

0

7

Eind 2024

Dienst Huurcommissie

0

1

Medio 2024

RvIG

13

2

Medio 2024

Kadaster

5

0

nvt

X Noot
1

Overige onderdelen hebben op dit moment geen te registreren algoritmes geïdentificeerd. De AIVD ziet af van rapportage en registratie van algoritmes.

Wij zullen uw Kamer eind 2024 wederom informeren over de status en de voortgang.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, H.M. de Jonge


X Noot
1

Kamerstukken II, 2022/23, 36 360 VI, nr. 14.

Naar boven