26 448 Structuur van de uitvoering werk en inkomen (SUWI)

Nr. 571 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 24 juni 2016

Hierbij bied ik u de uitkomst van de Strategische Heroriëntatie van de SVB aan1.

Ik ben José Lazeroms (voorzitter Raad van Bestuur a.i.) zeer erkentelijk voor haar inzet. De nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur, Maarten Schurink, heeft de aanpak van de strategische heroriëntatie en veranderagenda onderschreven en gaat vormgeven aan de uitvoering van deze heroriëntatie.

Beheerste veranderagenda 2016–2017

In het kader van de strategische heroriëntatie heeft de SVB een degelijke ambitie vastgesteld: de SVB als betrouwbare uitvoerder.

Dit resulteert in 3 strategische doelstellingen voor de komende jaren, te weten:

  • 1) betrouwbare dienstverlening voor de burger,

  • 2) het verhogen van de continuïteit en wendbaarheid van de uitvoering en

  • 3) het intensiveren van de ketensamenwerking.

Deze strategische doelstellingen zijn nader uitgewerkt in de veranderagenda. Jaarlijks zullen in de reguliere PenC-cyclus concrete resultaatsafspraken worden gemaakt tussen opdrachtgevers SZW en VWS en de SVB om te komen tot een goede implementatie van de strategische heroriëntatie. De verdere uitwerking op het zorgdomein is afhankelijk van het onderzoek naar mogelijke scenario’s rond de uitvoering van het trekkingsrecht PGB.

Externe begeleiding

De strategische heroriëntatie is onder onafhankelijke externe begeleiding in nauwe interactie tussen SVB, opdrachtgevers (SZW en VWS) en eigenaar (SZW) tot stand gekomen. Er is gebruik gemaakt van het externe advies van de heren Hakkenberg en Martens op de heroriëntatie in het algemeen en de ICT onderdelen in het bijzonder. Op specifieke ICT delen (VAKWERK) hebben ook andere externen (zoals prof. dr. C. Verhoef en adviesbureau Gartner) geadviseerd.

Cultuur en governance bij de SVB

Een voorwaarde om de Veranderagenda succesvol tot uitvoering te brengen is het goed en volledig benutten van de kwaliteit van de medewerkers van de SVB. Medewerkers krijgen meer verantwoordelijkheid, specifieke opleidingen en er wordt gewerkt aan het beter samenwerken in kleinere teams.

Ook op het gebied van sturing en governance zal in lijn met de adviezen van Hakkenberg – Sneller2 de bestuurskracht van de SVB worden versterkt. Ik stem in met het verzoek van de SVB de omvang van de Raad van Bestuur in elk geval voor de duur van de implementatie van de veranderagenda uit te breiden naar drie leden. Er komt bij de SVB een nieuwe inrichting van de sturing op IT met een verbeterd en versterkt portfoliomanagement. Verder worden de externe advies- en reflectieorganen van de SVB uitgebreid met een nieuw IT-Committee om de Raad van Bestuur te adviseren op vraagstukken rondom IT.

Vervolgstappen

De veranderagenda is strategisch van aard. De agenda voor 2017 wordt de komende periode nader uitgewerkt en van concrete resultaten voorzien. Voor de veranderagenda 2017 heb ik € 5 miljoen beschikbaar gesteld. Voor de jaren 2018–2020 heb ik jaarlijks hetzelfde bedrag gereserveerd. Middelen zullen op basis van concrete plannen worden toegekend in de reguliere P&C cyclus.

In de kabinetsreactie op het rapport van de Tijdelijke commissie ICT bij de overheid is aangegeven dat uw Kamer wordt geïnformeerd over strategische afwegingen die kaderstellend zijn voor de prioritering van de projectenportfolio. Hiermee informeer ik u over de afweging die in het kader van de strategische heroriëntatie van de SVB zijn gemaakt. In het kader van de prioritering van de projectenportfolio is de belangrijkste voorgestelde structurele verbetering op ICT gebied het vernieuwen van het AKW systeem voor de Kinderbijslag in het project VAKWERK. Overeenkomstig aanbeveling van de Tijdelijke commissie ICT zal ik ook het Bureau ICT Toetsing («BIT»)vragen hierover te adviseren. De implementatie zal worden opgepakt als er een positief BIT advies ligt. Bij een positief BIT advies zal ik met de SVB ook afspraken maken over de financiering.

Tot slot

Met deze veranderagenda is een solide basis gelegd voor een nieuwe fase, waarbij de SVB lering trekt uit de gebeurtenissen uit het verleden en mede daardoor beter wordt toegerust op de huidige en toekomstige uitdagingen. Dit beeld wordt ook gedeeld door de nieuwe SVB voorzitter Maarten Schurink die samen met de SVB medewerkers de agenda 2016–2017 zal uitvoeren. Hij heeft aangegeven dat (in het kader van het SVB jaarplan 2017) al in september een operationalisering wordt gemaakt van de concreet te behalen resultaten van de agenda 2017. Vervolgens zal de SVB richting en uitwerking geven aan de veranderagenda voor de jaren 2018 t/m 2020. De SVB en ik bieden u graag een technische informatiebijeenkomst aan voor de betrokken Kamercommissies.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, J. Klijnsma


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

X Noot
2

Kamerstuk 26 448, 528 (bijlage bij kamerbrief).

Naar boven