25 295 Infectieziektenbestrijding

Nr. 1390 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 30 juli 2021

Op 29 juli jl. heeft de Gezondheidsraad mij het advies «Vaccinatie van adolescenten tegen COVID-19 met het Moderna-vaccin» doen toekomen1. Naar aanleiding van dit advies informeer ik uw Kamer over mijn besluit om, naast het COVID-19-vaccin van BioNTech/Pfizer, nu ook het Moderna-vaccin beschikbaar te stellen voor vaccinatie van jongeren vanaf 12 jaar.

COVID-19-vaccinatie voor jongeren

Zoals hierboven aangegeven kunnen jongeren zich al laten vaccineren met het vaccin van BioNTech/Pfizer als zij dat willen. De Gezondheidsraad heeft hier op 29 juni jl. positief over geadviseerd.2 Daarbij heeft de Gezondheidsraad niet alleen gekeken naar de directe en indirecte gezondheidseffecten voor deze groep, maar ook naar de veiligheid van vaccinatie voor jongeren en de effecten op de samenleving als geheel. De Gezondheidsraad concludeerde in het advies dat vaccinatie van jongeren in de leeftijd 12 tot en met 17 jaar zinvol en verantwoord is, en zowel de directe als indirecte belangen van het kind dient. Daarnaast speelt het beschikbaar stellen van vaccins aan jongeren vanaf 12 jaar een belangrijke rol bij het tegengaan van verdere verspreiding van het virus.

Inmiddels is ook een tweede vaccin voor jongeren vanaf 12 jaar beschikbaar. Op 23 juli jl. oordeelde het Europees Medicijnagentschap (EMA) dat het vaccin van Moderna ook bij de groep 12- tot en met 17-jarigen kan worden ingezet.3 Het gaat, net als bij volwassenen, om twee vaccinaties met daartussen een interval van 28 dagen.

Advies Gezondheidsraad Moderna-vaccinatie voor jongeren

De Gezondheidsraad heeft in het advies bekeken of vaccinatie met het Moderna-vaccin ook voor jongeren vanaf 12 jaar effectief, veilig, en doelmatig is. In het advies van 29 juni jl. heeft de Gezondheidsraad reeds aangegeven dat bij jongeren van 12 tot en met 17 jaar sprake is van een zekere mate van directe en indirecte ziektelast van COVID-19. Uit dit eerdere advies komt ook naar voren dat het beschikbaar stellen van vaccins tegen COVID-19 aan jongeren vanaf 12 jaar leidt tot gezondheidswinst, en dat dit opweegt tegen de eventuele nadelen. Volgens de raad geven de huidige epidemiologische situatie of andere gegevens geen aanleiding om anders te oordelen over de ziektelast bij jongeren ten opzichte van het reeds uitgebrachte advies van 29 juni jl.

Volgens de Gezondheidsraad kent het Moderna-vaccin ook bij jongeren een hoge werkzaamheid. Uit wetenschappelijke gegevens blijkt dat de immuunrespons bij jongeren ten minste even goed is als die van volwassenen in de leeftijdsgroep 18 tot en met 25 jaar. Naast de werkzaamheid, heeft de Gezondheidsraad ook gekeken naar de veiligheid van het vaccin. In het advies geeft de raad aan dat jongeren na vaccinatie met het vaccin van Moderna, net als volwassenen, last kunnen hebben van tijdelijke klachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn of koorts. Deze klachten treden vaker op na de tweede dosis en zijn in de meeste gevallen mild. Zoals ook is aangegeven in de andere adviezen over vaccinatie van jongeren (d.d. 9 juni (Kamerstuk 25 295, nr. 1285 en 29 juni jl. (Kamerstuk 25 295, nr. 1333), zijn er na vaccinatie met mRNA-vaccins meldingen van myocarditis en/of pericarditis. Zowel de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) als het EMA geeft aan dat het risico op myocarditis en/of pericarditis verhoogd lijkt te zijn na vaccinatie met de vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna. Omdat deze klachten doorgaans mild verliepen en goed behandeld kunnen worden, geven de FDA en het EMA aan dat de voordelen van vaccinatie opwegen tegen de nadelen.

Reactie op het advies

Ik neem het advies van de Gezondheidsraad over. Dat betekent dat alle jongeren vanaf 12 jaar ook gevaccineerd kunnen worden met het COVID-19-vaccin van Moderna. Met dit besluit komen meer verschillende vaccins beschikbaar voor deze leeftijdsgroep, en dat is goed nieuws. Met name voor de eilanden Saba en Sint Eustatius, in het Caribisch deel van het Koninkrijk, is deze mogelijkheid van belang, omdat hier enkel het Moderna-vaccin wordt ingezet. Voor de lopende vaccinatiecampagne bij 12- tot en met 17-jarigen die bij de GGD geprikt worden, zal voorlopig het BioNTech/Pfizer-vaccin worden gebruikt. Van dit vaccin is voldoende op voorraad, zodat alle jongeren die zich willen laten vaccineren volledig gevaccineerd het nieuwe schooljaar in kunnen gaan.

Zorgvuldige beoordeling van veiligheid

In mijn brief van 30 juni jl.4 heb ik aandacht besteed aan mogelijke vragen en zorgen van ouders en jongeren. In dat kader heb ik benadrukt dat alle vaccins tegen COVID-19 zorgvuldig zijn beoordeeld op werkzaamheid, kwaliteit en veiligheid. Er worden bij de beoordeling door het EMA en het CBG zeer strenge criteria gehanteerd, die hetzelfde zijn als bij de toelating van andere vaccins. Dat geldt ook voor de inzet van het Moderna-vaccin bij jongeren. Het vaccin was op basis van onderzoek onder tienduizenden volwassenen al goedgekeurd voor 18-plussers, en is in aanvulling daarop ook getest bij 3.732 jongeren van 12 tot en met 17 jaar. Uit deze groep kregen ruim 2.163 jongeren het Moderna-vaccin. De andere jongeren kregen een placebo. Geen van de jongeren die het Moderna-vaccin ontvingen, kreeg daarna nog COVID-19. In de placebogroep kregen 4 jongeren COVID-19. De immuunrespons bij deze groep jongeren is volgens het CBG vergelijkbaar met die van mensen tussen de 18 en 25 jaar die het Moderna-vaccin kregen. Bij volwassenen is al op zeer grote schaal ervaring met het gebruik van het vaccin van Moderna. Op basis van deze onderzoeken en ervaringen komen het EMA en het CBG tot de conclusie dat de voordelen van het vaccin van Moderna ook voor jongeren vanaf 12 jaar opwegen tegen eventuele risico’s, zoals bijwerkingen. Het advies van de Gezondheidsraad onderstreept dat.

Toegankelijke en begrijpelijke informatie over vaccineren

Zoals ik ook in mijn brief van 30 juni jl. heb aangegeven vind ik het van groot belang dat jongeren goed geïnformeerd zijn over de COVID-19-vaccinatie. De Gezondheidsraad benadrukt terecht het belang van toegankelijke en begrijpelijke informatie over de voor- en nadelen van vaccineren. Daarom bieden we onder andere via www.coronavaccinatie.nl/jongeren laagdrempelige informatie voor jongeren en hun ouders, zodat zij samen een zorgvuldige afweging over vaccineren kunnen maken.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, H.M. de Jonge

Naar boven