25 295 Infectieziektenbestrijding

Nr. 1333 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 29 juni 2021

In onderstaande brief informeer ik u over een uitvoeringsaspect van de implementatie van de Wet «Verplichte quarantaine voor inreizigers uit zeer hoog risicogebieden» (Kamerstuk 35 808) en informeer ik u over het verzoek van het lid Kuiken van de PvdA inzake het verlengen van de regeling persoonlijke beschermingsmiddelen voor mantelzorgers en PGB gefinancierde zorgmedewerkers.

Digitale quarantaineverklaring

Op 1 juni is bovengenoemde wet over verplichte quarantaine in werking getreden. Onderdeel van de wet is de verplichting voor inreizigers uit zeer hoog risicogebieden om een ingevulde quarantaineverklaring bij zich te hebben bij het reizen naar Nederland. Bij de totstandkoming van de wet is de keuze gemaakt om – totdat een digitale quarantaineverklaring kan worden aangemaakt – eerst te starten met een papieren quarantaineverklaring en zo spoedig mogelijk daarna een digitale variant mogelijk te maken.

Het streven was om een digitale quarantaineverklaring per 1 juli mogelijk te maken waardoor van reizigers die daarvan gebruik maken in de lucht- en scheepvaart, geen papieren quarantaineverklaring meer ingenomen hoeft te worden door de vervoerders. De datum van 1 juli is gecommuniceerd tijdens de behandeling van de Wet in de Tweede Kamer (28 april jl.) (Kamerstuk 35 808, nr. 34). De datum is ook als streefdatum gecommuniceerd met de vervoerders, waaronder de bus- en spoorwegmaatschappijen, de scheepvaarvaart en vliegtuigmaatschappijen. Op 1 juli blijkt echter de digitale quarantaineverklaring nog niet gereed te zijn. De digitale quarantaineverklaring zal uiterlijk in de tweede helft van juli gereed zijn. Uiteraard worden alle betrokken vervoerders zorgvuldig geïnformeerd en betrokken in de vervolgstappen tot realisatie van de digitale quarantaineverklaring. Ook wordt voorzien in communicatie voor reizigers hierover.

De reden voor deze vertraging is dat uit recent klantonderzoek is gebleken dat de gekozen optie, waarin de reizigers een digitale quarantaineverklaring kunnen invullen en kunnen opslaan op hun eigen apparaat (telefoon of computer), nog niet voldoende werkbaar is. De belangrijkste uitkomst van het klantonderzoek is dat reizigers afhankelijk van het type apparaat (iOS, Android etc.) de opgeslagen digitale verklaring niet of niet goed kunnen terugvinden op hun apparaat. Ook privacyregels die zijn ingesteld op een apparaat belemmeren soms de opslag. Verder verwachten gebruikers een email te ontvangen met daarin een bevestiging van hun digitale quarantaineverklaring, wat nu nog niet mogelijk is. Op dit moment wordt gewerkt aan aanpassingen van het proces voor het aanmaken van een digitale quarantaineverklaring en mogelijkheden tot het e-mailen van een bevestiging van die verklaring. Overigens blijft de mogelijkheid van een papieren quarantaineverklaring onverkort bestaan, zoals dat bij inwerkingtreding van de wet is geïmplementeerd.

Persoonlijke beschermingsmiddelen

In het debat inzake Corona van donderdag 24 juni jl. (Handelingen II 2020/21, nr. 93, debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus) is door lid Kuiken van de PvdA aan mij het verzoek gedaan om de regeling die mantelzorgers en PGB gefinancierde zorgverleners voorziet van mond-neusmaskers te verlengen tot in ieder geval 1 september 2021. Graag wil ik u hierbij melden dat de regeling voortgezet wordt tot 1 september onder de bestaande voorwaarden.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, H.M. de Jonge

Naar boven