25 295 Infectieziektenbestrijding

Nr. 1285 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 9 juni 2021

Op 2 maart jl. heb ik de Gezondheidsraad gevraagd te adviseren over het vaccineren van jongeren. Deze vraag is met name van belang voor jongeren met een kwetsbare gezondheid of jongeren die bijvoorbeeld thuisblijven uit angst een kwetsbaar gezinslid of huisgenoot te besmetten. De Gezondheidsraad heeft op 9 juni jl. het advies «Vaccinatie van kinderen met een medisch risico en ringvaccinatie» uitgebracht (zie bijlage)1. In deze brief ga ik nader in op dit advies en de consequenties voor de verdere stappen in de vaccinatieoperatie. Daarmee geef ik tevens invulling aan de Kamerbrede motie die tijdens het debat van 3 juni jl. is ingediend en waarin het kabinet wordt gevraagd om jongeren van 12 tot en met 17 jaar met een verhoogd medisch risico zo spoedig mogelijk in aanmerking te laten komen voor een COVID-19 vaccinatie.2

Vaccinatie van jongeren met een verhoogd medisch risico

Op basis van de beschikbare studies, adviseert de Gezondheidsraad het vaccin van BioNTech/Pfizer aan te bieden aan jongeren met gezondheidsproblemen in de leeftijd van 12 tot en met 17 jaar. Het gaat bijvoorbeeld om jongeren en adolescenten met longziekten, kanker, of immuundeficiënties die ook in aanmerking komen voor de jaarlijkse griepprik. In aanvulling hierop benoemt de Gezondheidsraad ook obesitas specifiek als indicatie voor vaccinatie. Ook jongeren die vanwege gezondheidsproblemen in instellingen verblijven en jongeren met het syndroom van Down zouden een vaccinatie aangeboden moeten krijgen. Deze groepen hebben volgens de Gezondheidsraad een verhoogde kans op een ernstig beloop van COVID-19. Tot slot geeft de Gezondheidsraad aan dat er individuele gevallen kunnen zijn waarbij sprake is van aanzienlijke directe of indirecte nadelige gezondheidseffecten. In deze gevallen kan de behandelend kinderarts of de huisarts volgens de Gezondheidsraad ook een indicatie voor vaccinatie stellen.

Ringvaccinatie bij risicogroepen

De Gezondheidsraad vraagt in het advies ook aandacht voor jongeren uit risicogroepen die om medische redenen zelf niet gevaccineerd kunnen worden. Om deze jongeren zo goed mogelijk te beschermen tegen ernstige ziekte, zouden alle huisgenoten vanaf 12 jaar gevaccineerd kunnen worden, net als naaste zorgverleners. Ook gezonde jongeren van 12 tot en met 17 jaar zouden in bepaalde situaties in aanmerking kunnen komen voor vaccinatie, bijvoorbeeld wanneer zij een ernstig zieke huisgenoot hebben. Nu voldoende vaccins beschikbaar zijn en duidelijk is dat vaccinatie transmissie van het virus vermindert, kan met ringvaccinatie indirecte bescherming van gezinsleden of huisgenoten met een kwetsbare gezondheid worden nagestreefd. Niet alleen vanwege de bijdrage die het vaccineren van deze jongeren kan leveren aan het beschermen van kwetsbaren, maar ook omdat dit ervoor kan zorgen dat jongeren met kwetsbare familieleden weer mee kunnen doen met hun leeftijdgenoten.

Reactie op het advies

Ik neem het advies van de Gezondheidsraad over. Om zo snel mogelijk een start te kunnen maken met het vaccineren van deze groepen, heb ik de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) gevraagd alle jongeren vanaf 12 jaar te selecteren, die in aanmerking komen voor de griepvaccinatie, de jongeren met Down of obesitas, en jongeren waar ringvaccinatie aan de orde is, en hen uit te nodigen voor vaccinatie bij de GGD’en. Huisartsen weten immers goed om welke patiënten het gaat.

De LHV heeft aangegeven dat zij op korte termijn de jongeren die ook in aanmerking komen voor de griepvaccinatie en de jongeren met het syndroom van Down kunnen selecteren en uitnodigen voor de COVID-19 vaccinatie. De LHV heeft echter aangegeven dat de huisartsen de andere medische risicogroepen, zoals jongeren met obesitas, niet kunnen selecteren. Hetzelfde geldt bij jongeren waarbij ringvaccinatie aan de orde is. We verkennen daarom ook alternatieve routes, waaronder de optie dat ouders/verzorgers van jongeren met obesitas of van jongeren waarbij ringvaccinatie aan de orde is, zich kunnen melden. Een dergelijke route zal naar verwachting meer tijd kosten om te kunnen organiseren.

Het streven is dat jongeren van 12 tot en met 17 jaar uit medische risicogroepen vanaf het einde van week 25 een uitnodiging voor hun vaccinatie kunnen ontvangen. Voor de exacte startdatum zijn we afhankelijk van de leveringen van vaccins, de aanlevering door de huisartsen, en de mogelijke uitvoeringsroutes. Jongeren tussen de 12 en de 17 jaar die niet mobiel zijn kunnen meelopen in het vaccinatietraject voor niet-mobiele mensen.

Vaccinatie alle jongeren vanaf 12 jaar

Het vaccineren van de gehele groep jongeren vanaf 12 jaar vraagt een bredere maatschappelijke, medische, epidemiologische, ethische, en juridische afweging. De Gezondheidsraad heeft aangegeven hier op korte termijn nader over te adviseren. Vanuit epidemiologisch en maatschappelijk oogpunt, bijvoorbeeld als het gaat om de continuïteit van het onderwijs, kan ik me voorstellen dat ook gezonde jongeren vanaf 12 jaar in de komende maanden in aanmerking zullen komen voor vaccinatie. Ik vind het echter belangrijk dat hierbij een zorgvuldige afweging wordt gemaakt en wil daarom op dit punt het advies van de Gezondheidsraad afwachten. Zodra hier meer over bekend is zal ik uw Kamer informeren.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, H.M. de Jonge


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl.

X Noot
2

Kamerstuk 25 295, nr. 1244.

Naar boven