21 501-07 Raad voor Economische en Financiële Zaken

Nr. 1330 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 3 december 2015

De vaste commissie voor Financiën heeft op 16 oktober 2015 een aantal vragen en opmerkingen gesteld in een schriftelijk overleg over mijn brief aan de Tweede Kamer van 7 juli 2015 t.g.v. het jaarverslag van het ESM over het jaar 2014 (Kamerstuk 21 501–07, nr. 1279). Daarnaast heeft de vaste commissie voor Financiën ook enkele vragen en opmerkingen aan mij gesteld over de twee vertrouwelijke bijlagen van bovengenoemde brief, te weten het jaarverslag van de Board of Auditors van het ESM en de reactie van het ESM management op de aanbevelingen van de Board of Auditors van het ESM. Omdat deze bijlagen als vertrouwelijk waren aangemerkt, heb ik de vragen van de commissie ook vertrouwelijk ontvangen. Bijgevoegd vindt u twee bijlagen met daarin de beantwoording van de vragen zoals gesteld in het schriftelijk overleg over het jaarverslag van het ESM over 2014 (Kamerstuk 21 501-07, nr. 1331) en de beantwoording van de vragen over de vertrouwelijke bijlagen (Kamerstuk 21 501-07, nr. 1332).

Het ESM heeft, op aandringen van Nederland, de vertrouwelijkheid opgeheven van het jaarverslag van de Board of Auditors van het ESM en de reactie van het ESM management op de aanbevelingen van de Board of Auditors van het ESM.

Bijgevoegd vindt u deze twee documenten1 en door middel van deze brief hef ik daarmee de vertrouwelijkheid op. Door het opheffen van de vertrouwelijkheid van beide documenten, zijn mijns inziens de antwoorden op de vragen die ik vertrouwelijk heb ontvangen van de vaste commissie voor Financiën ook niet vertrouwelijk.

Ik wil benadrukken dat Nederland direct na de jaarvergadering van de Raad van gouverneurs van het ESM op 18 juni jl. aan het ESM gevraagd heeft deze stukken openbaar te publiceren. Het ESM heeft toen toch besloten beide documenten als vertrouwelijk aan te merken. Nederland heeft vervolgens op 6 oktober jl. nogmaals verzocht om de vertrouwelijkheid van beide rapporten op te heffen. Richting het ESM is vervolgens ook aangegeven dat het Nederlandse parlement diverse vragen had gesteld over het jaarverslag alsmede de twee vertrouwelijke rapporten van de Board of Auditors en het Management van het ESM. Uiteindelijk hebben de Board of Auditors en het ESM op 22 oktober besloten de vertrouwelijkheid van het rapport van de Board of Auditors en de reactie hierop van de Managing Director van het ESM op te heffen. Ik ben er voor om zoveel mogelijk ESM documenten in principe publiekelijk beschikbaar te stellen, tenzij er zwaarwegende redenen (met name marktgevoelige informatie) voor vertrouwelijkheid zijn. Ik zal dit opbrengen in de vergadering van de Raad van gouverneurs en richting het Management van het ESM.

De Minister van Financiën, J.R.V.A. Dijsselbloem


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl.

Naar boven