Kamerstuk
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Dossier- en ondernummer |
---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2015-2016 | 21501-02 nr. 1528 |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Dossier- en ondernummer |
---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2015-2016 | 21501-02 nr. 1528 |
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 2 oktober 2015
Hierbij bied ik u de geannoteerde agenda aan van de Raad Algemene Zaken van 13 oktober 2015.
De Minister van Buitenlandse Zaken, A.G. Koenders
GEANNOTEERDE AGENDA RAAD ALGEMENE ZAKEN VAN 13 OKTOBER 2015
Voorbereiding van de Europese Raad van 15 en 16 oktober 2015
De Raad Algemene Zaken (RAZ) zal spreken over de voorbereiding van de Europese Raad (ER) van 15-16 oktober 2015, mede op basis van de richtsnoeren (doc.nr. ST 11136/15). Voor die ER zijn de onderstaande onderwerpen geagendeerd.
Migratie
De Europese Raad zal opnieuw stilstaan bij de aanpak van de migratiecrisis, waarbij bijzondere aandacht uitgaat naar het vinden een structurele oplossing voor het migratievraagstuk, waaronder versterkte opvang in de regio. Lange-termijn oplossingen en het ondernemen van kortetermijnmaatregelen, zoals genoemd in de verklaring van voorzitter van de Europese Raad Tusk van 23 september jl. [nummer 673/151], zullen aan de orde komen. Ook zullen verdere prioritaire acties onder de Europese Migratieagenda worden overeengekomen. Tot slot is er aandacht voor de resultaten van de Westelijke Balkanroute conferentie en de voorbereiding van de Valletta Top. Tijdens de informele Europese Raad van 23 september jl. bestond brede steun bij de lidstaten voor de besproken voorstellen op het gebied van migratie. Voor het krachtenveld verwijs ik uw Kamer naar de verslagen van de JBZ-Raad van 22 september jl. [Kamerstuk 32 317, nr. 338] en de Informele Europese Raad van 23 september jl. [Kamerstuk 21 501-02, nr. 1005].
Het kabinet heeft uw Kamer al geïnformeerd over zijn standpunt ten aanzien van de Europese asielproblematiek bij brief van 8 september jl. [Kamerstuk 19 637, nr. 2030]. Ook heeft het kabinet uw Kamer geïnformeerd over zijn eerste appreciatie van de Commissievoorstellen op het gebied van migratie met de brief van 9 september jl. [Kamerstuk 32 317, nr. 321] en de uitgebreidere brief die uw Kamer wordt toegezonden. Het kabinet acht het van belang dat de Europese Raad voortgang blijft boeken in de aanpak op korte termijn van de Europese asielproblematiek.
EMU / vijf presidentenrapport
Sinds het verschijnen van het vijf presidentenrapport inzake de EMU op 22 juni jl. is dit rapport in verschillende Raadsformaties besproken. De Europese Raad zal de stand van zaken van de discussies bezien. De Raad Algemene Zaken bereidt deze bespreking voor.
Wat betreft de EMU bestaan de speerpunten van het kabinet uit structurele hervormingen en begrotingsconsolidatie, verdieping van de interne markt en beter bestuur in de lidstaten («Better Governance»). De kabinetsappreciatie van het vijf presidentenrapport is verwoord in de betreffende Kamerbrieven van 23 juni en 28 augustus jl. van de Minister van Buitenlandse Zaken, mede namens de Minister-President, de Minister van Financiën en de Minister van Economische Zaken [Kamerstuk 21 501-20, nr. 996 en Kamerstuk 21 501-20, nr. 1003].
Nederland vindt het positief dat het rapport zich vooraleerst richt op de korte termijn en niet dwingt om nu besluiten te nemen voor de lange termijn. De voorstellen op economisch terrein sluiten wat de korte termijn betreft grotendeels aan bij de speerpunten van het kabinet. Het kabinet is echter meer gereserveerd over een aantal denkrichtingen voor de lange termijn in het rapport. Eerst moet namelijk bezien worden hoe de EMU binnen de huidige kaders kan worden versterkt voordat nut en noodzaak van verdergaande stappen op de lange termijn nader worden bezien.
Deze zienswijze is ook in de Raadsbesprekingen uitgedragen. Uit de besprekingen blijkt dat een meerderheid van lidstaten ondersteunt dat de maatregelen voor de korte termijn snel worden uitgewerkt. De Commissie heeft aangekondigd dat ze dit najaar voorstellen zal presenteren met betrekking tot de eerste fase van het rapport.
Verenigd Koninkrijk
In het licht van het aangekondigde referendum over EU-lidmaatschap in het Verenigd Koninkrijk zal de Europese Raad naar verwachting worden geïnformeerd over het voorziene proces voor de bespreking van Britse wensen voor EU-hervorming. Er wordt tijdens de Europese Raad geen inhoudelijke discussie verwacht.
De Britse regering heeft nog geen besluit genomen over de datum van het referendum. Het kabinet is van mening dat het in het belang van de EU, Nederland en het Verenigd Koninkrijk zelf is dat het Verenigd Koninkrijk lid blijft van de EU. Het kabinet participeert actief in discussies om de EU beter te laten functioneren, bijvoorbeeld door een versterkte rol van nationale parlementen, vervolmaking van de interne markt, better regulation (waaronder vermindering van regeldruk) of effectieve samenwerking op terreinen als energie, klimaat en buitenlands beleid, en heeft daarbij nadrukkelijk het belang van alle 28 lidstaten en de EU-instellingen op het oog. De Nederlandse inzet ten aanzien van de Europese samenwerking, zoals onder meer uiteengezet in de Staat van de Unie, is daarbij voor het kabinet leidend.
Letter of Intent
In de Raad Algemene Zaken zal gesproken worden over de Letter of Intent van de Commissie. Ook tijdens de vorige Raad Algemene Zaken is kort over de Letter of Intent gesproken. Het kabinet zet zich ervoor in dat de Raad Algemene Zaken komt tot een reactie van Raadszijde op de Letter of Intent. Eerder heeft het Europees parlement een resolutie aangenomen naar aanleiding van de Letter of Intent in september. Zoals bekend zet het kabinet zich ervoor in dat de Raad en het Europees parlement in gelijke mate betrokken worden bij de voorbereiding van het Commissie Werkprogramma. Het kabinet zet zich er voor in dat via deze betrokkenheid van de Raad de focus die met de Strategische Agenda is vastgelegd, ook daadwerkelijk behouden blijft. Tot dusverre hebben weinig lidstaten op politiek niveau stelling genomen in deze discussie.
AOB over IIA Better Regulation
Het Luxemburgse voorzitterschap zal tijdens de Raad Algemene Zaken terugblikken op de onderhandelingen over het inter-institutionele akkoord betere regelgeving. Het voorzitterschap van de Raad, het Europees parlement en de Commissie hebben gesproken over het onderdeel programmering uit het inter-institutioneel akkoord. Het kabinet zou graag zien dat spoedig overeenstemming wordt bereikt over het voorstel voor een IIA betere regelgeving tussen de Raad, Europees parlement en de Commissie, zodat de agenda voor betere regelgeving snel geïmplementeerd kan worden.
A-punt uitwerking steunmaatregelen Griekenland op JBZ-Raad 8 oktober a.s.
Naar aanleiding van de gemaakte afspraken met uw Kamer over het melden van belangwekkende A-punten wil ik uw Kamer graag op het volgende attenderen. Tijdens de JBZ-Raad van 8 oktober a.s. wordt een voorstel tot wijziging van Verordening (EU) nr. 1303/2013 behandeld. Dit betreft de reeds overeengekomen uitwerking van steunmaatregelen voor Griekenland. De kabinetsinzet met betrekking tot deze investeringen is aan uw Kamer gecommuniceerd op 15 juli (Kamerstuk 21 501-07 nr. 1284). Het voorstel van de Europese Commissie daartoe is opgenomen in document nummer COM (2015) 400.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-21501-02-1528.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.