19 637 Vreemdelingenbeleid

36 045 Situatie in Oekraïne

Nr. 3163 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 4 september 2023

Op 28 februari 2022 is uw Kamer geïnformeerd over uw besluit een besluit- en vertrekmoratorium in te stellen voor asielzoekers met de Oekraïense nationaliteit voor de duur van een half jaar.1 Dit besluit- en vertrekmoratorium stond los van de inwerkingstelling van de Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB) op 4 maart 2022 en was in de praktijk alleen van toepassing op personen met Oekraïense nationaliteit die niet onder de richtlijn vallen. Het besluitmoratorium is nadien nog twee keer met een halfjaar verlengd en liep af op 28 augustus 2023.

In mijn brief van 16 maart 20232 heb ik aangegeven dat het na 4 maart 2023 niet meer mogelijk was het vertrekmoratorium te verlengen. Ik heb daarbij toegezegd uw Kamer separaat te zullen informeren over de werkwijze ten aanzien van de groep vertrekplichtige Oekraïners en dat de DT&V tot die tijd geen actieve vertrekhandelingen zal verrichten ten aanzien van deze vreemdelingen.

De situatie met betrekking tot Oekraïne is nog niet wezenlijk veranderd. Tegelijkertijd schrijft de Procedurerichtlijn voor dat de behandelingsprocedure ook tijdens een besluitmoratorium binnen 21 maanden na de indiening van het verzoek moet worden afgerond. Ik verwacht dat het aantal zaken waarin deze termijn wordt bereikt vanaf november 2023 zal gaan oplopen. In deze zaken zal dan een beslissing moeten worden genomen en een besluitmoratorium zal in de praktijk dus geen effect meer hebben.

Inmiddels zijn er in toenemende mate (openbare) bronnen beschikbaar gekomen die een beschrijving geven van de situatie in Oekraïne. Ik ben voornemens om die informatie te verzamelen en op basis daarvan een landenbeleid te formuleren voor Oekraïners die niet vallen onder de RTB. Dit landenbeleid zal worden toegepast met ingang van 28 november 2023, dus precies 21 maanden nadat het besluitmoratorium voor de eerste keer werd ingesteld. Over de inhoud van dit landenbeleid zal ik uw Kamer vanzelfsprekend informeren. Voor ontheemden die wel onder de RTB vallen blijft de behandeling conform artikel 43a van de Vreemdelingenwet 2000 opgeschort totdat de tijdelijke bescherming wordt beëindigd.

Op basis van het voorgaande heb ik besloten het besluitmoratorium nog eenmaal met drie maanden te verlengen, tot 28 november 2023. Daarnaast wordt de aanwijzing van Oekraïne als veilig land van herkomst voor dezelfde periode nogmaals opgeschort.

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, E. van der Burg


X Noot
1

Kamerstuk 19 637, nr. 2822

X Noot
2

Kamerstukken 19 637 en 36 045, nr. 3077

Naar boven