19 637 Vreemdelingenbeleid

Nr. 3061 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 20 januari 2023

Uw Kamer is eerder op 30 mei 2022 geïnformeerd1 over de gevolgen van twee uitspraken van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (verder: de Afdeling) op 13 april 2022. Naar aanleiding van deze uitspraken kunnen vreemdelingen niet meer op grond van de Dublinverordening vanuit Nederland worden overdragen aan Kroatië, zonder dat eerst onderzoek is gedaan naar de actuele situatie voor Dublinclaimanten in Kroatië. Middels deze brief informeer ik uw Kamer over de uitkomsten van dit onderzoek.

De Kroatische autoriteiten hebben de vragen beantwoord die aan hen zijn gesteld over de asielprocedure van aan Kroatië overgedragen Dublinclaimanten. In de beantwoording verzekert Kroatië dat het zich ten aanzien van overgedragen Dublinclaimanten aan zijn internationale verplichtingen houdt, meer specifiek dat overgedragen Dublinclaimanten niet het risico lopen om door Kroatië te worden uitgezet voordat hun asielverzoek is behandeld. Aan de hand van deze informatie kan dan ook deugdelijk worden gemotiveerd dat een Dublinoverdracht aan Kroatië geen (in)direct reëel risico op schending van artikel 3 van het EVRM en artikel 4 van het EU Handvest met zich brengt.

Bovendien is in deze context relevant dat de Europese Commissie recent heeft geconcludeerd dat Kroatië voldoet aan de voorwaarden voor de toepassing van het Schengenacquis. De Commissie stelt dat Kroatië zich heeft gecommitteerd aan een «zero-tolerance» beleid ten aanzien van geweld aan de grens in welke vorm dan ook. Daarbij is volgens de Commissie van belang dat Kroatië de eerder geconstateerde misstanden aan de buitengrens adresseert, en de situatie aan de buitengrens (blijvend) monitort middels een onafhankelijk monitoringsmechanisme. Tijdens de JBZ-Raad van 8 december jl. is besloten Kroatië toe te laten treden tot de Schengenzone. Uw Kamer is hier eerder uitgebreid over geïnformeerd.2

Het bovenstaande leidt tot de conclusie dat de overdrachten van vreemdelingen onder de Dublinverordening vanuit Nederland aan Kroatië weer kunnen worden hervat.

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, E. van der Burg


X Noot
1

Kamerstuk 19 637, nr. 2897.

X Noot
2

Kamerstuk 32 317, nrs. 800 en 801.

Naar boven