19 637 Vreemdelingenbeleid

Nr. 3018 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 13 december 2022

Op 29 juni jl. heb ik een besluit- en vertrekmoratorium voor een half jaar afgekondigd voor Russische dienstplichtigen van 18 tot en met 27 jaar die hun dienst weigeren dan wel deserteren in verband met de oorlog in Oekraïne (Kamerstuk 19 637, nr. 2909). Dit vanwege de omstandigheid dat er een gebrek aan actuele, eenduidige en betrouwbare informatie is over de vraag in hoeverre dienstplichtigen in Rusland (gedwongen) werden ingezet in de oorlog in Oekraïne.

Op dit moment is er nog steeds te weinig betrouwbare informatie hierover. Op basis van de momenteel beschikbare informatie kan er concluderend nog niet zorgvuldig worden beslist op de asielaanvragen van Russische dienstplichtigen van 18 tot 27 jaar. Het nieuwe algemene ambtsbericht omtrent de Russische Federatie wordt verwacht in het eerste kwartaal van 2023 en zal mogelijk meer duidelijkheid hierover geven. Gelet hierop kies ik er voor om het besluit- en vertrekmoratorium te verlengen voor de duur van een half jaar tot 29 juni 2023, aangezien het huidige besluit- en vertrekmoratorium verloopt op 29 december aanstaande.

Op 21 september jl. hebben de Russische autoriteiten een gedeeltelijke mobilisatie afgekondigd in het kader van de oorlog in Oekraïne. De mobilisatie is nog niet formeel beëindigd bij wijze van presidentieel decreet en er bestaat zodoende nog een juridische basis voor de mobilisatie. De Russische Minister van Defensie heeft echter aangekondigd dat de mobilisatie is afgerond en de militaire eenheden opgedragen om de mobilisatiewerkzaamheden stil te leggen per 31 oktober. Er is op dit moment voldoende informatie beschikbaar om te beslissen in individuele zaken van personen die stellen te vrezen voor mobilisatie en niet onder het huidige besluit- en vertrekmoratorium vallen. Ik zie daarom geen aanleiding het besluit- en vertrekmoratorium uit te breiden tot personen die stellen te vrezen voor mobilisatie.

Na het eerstvolgende ambtsbericht zal wederom bepaald worden of het huidige asielbeleid voor vluchtelingen uit de Russische Federatie aanpassing behoeft.

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, E. van der Burg

Naar boven