19 637 Vreemdelingenbeleid

33 042 Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA)

Nr. 2499 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 21 mei 2019

Vorige week is naar aanleiding van de publicatie van de Rapportage Vreemdelingenketen 2018 (Kamerstuk 19 637, nr. 2493) commotie ontstaan. Kern van de kritiek was dat ernstige feiten moeilijk vindbaar waren. Dit leidde tot discussie of deze cijfers zouden zijn verdoezeld. Ik heb in een brief aan de Kamer en in reacties in de media erkend dat de manier van presenteren ongelukkig was (Kamerstukken 19 637 en 33 042, nr. 2498). Ik heb daar aan toegevoegd dat het nooit de bedoeling is geweest om over de cijfers onduidelijkheid te laten bestaan.

Mijn doel is altijd geweest: volledige transparantie. Juist die grotere mate van transparantie was reden voor een nieuwe opzet van de Rapportage Vreemdelingenketen. Van meet af aan was mijn doel om volledige openheid te geven over de gegevens rond alle openbare orde incidenten met asielzoekers. Dat is noodzakelijk want alleen door dat inzicht te bieden kan er draagvlak blijven voor de opvang van vluchtelingen. Hier is het fout gegaan. Door de wijze van rapporteren in top tien vorm, zijn juist de ernstigste incidenten onderbelicht gebleven.

De afgelopen dagen heb ik een reconstructie laten maken van de precieze discussie binnen mijn ministerie. Daaruit is mij gisteravond gebleken dat de nu gebleken tekortkomingen van de rapportage tijdens deze besprekingen wel degelijk zijn gesignaleerd. Op verschillende momenten hebben medewerkers van het ministerie opgemerkt dat de categorisering zoals voorgesteld zou leiden tot vragen en opmerkingen. Die bevindingen hebben echter niet geleid tot aanpassingen in de rapportage. Er is dus op het ministerie onder mijn politieke verantwoordelijkheid een verkeerde afweging gemaakt.

Er is geen aanwijzing dat dit met een bewuste bedoeling is gebeurd. Maar de verkeerde afweging weegt politiek zwaar, zeker ook in het licht van het belang dat uw Kamer terecht aan dit onderwerp hecht.

Voordat ik aan de gang van zaken mijn conclusie verbind hecht ik er zeer aan daarover spoedig, zo mogelijk vandaag nog, verantwoording in uw Kamer af te mogen leggen.

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, M.G.J. Harbers

Naar boven