19 637 Vreemdelingenbeleid

33 042 Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA)

Nr. 2498 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 16 mei 2019

Incidenten met asielzoekers leiden tot veel overlast en zijn een ernstig probleem. Om hier effectief tegen op te treden is het belangrijk de problematiek goed in kaart te brengen. Het kabinet wil zo transparant mogelijk zijn over de omvang van deze problematiek.

Dit jaar is mede naar aanleiding van het WODC-onderzoek «Van perceptie naar feit» 1 voor het eerst een landelijk overzicht gegeven van door de politie geregistreerde incidenten waarbij bewoners van COA-locaties in 2018 als verdachte van een misdrijf zijn aangemerkt, breder dan alleen op of rond COA-locaties zoals eerder gebeurde. Dit overzicht is, uitgesplitst naar alle misdrijven, door de Nationale Politie verstrekt aan het Ministerie van Justitie en Veiligheid. In de rapportage Vreemdelingenketen zijn deze gegevens weergegeven in een overzicht van de tien meest voorkomende geregistreerde incidenten. Een grote categorie van relatief weinig voorkomende soorten incidenten is hierdoor terecht gekomen onder de noemer «overig». Omdat zware misdrijven relatief weinig voorkomen, vallen registraties hiervan onder de categorie «overig». Het is niet ongebruikelijk in rapportages te werken met een top tien en een restcategorie2, maar in dit geval is daardoor volstrekt onbedoeld het beeld van onvolledige informatie ontstaan.

Juist omdat ik zo transparant mogelijk wil zijn over incidenten hecht ik er veel waarde aan dat een dergelijk beeld wordt voorkomen en stuur ik u hierbij het overzicht van alle geregistreerde incidenten onder de noemer «overig»3. In toekomstige rapportages vreemdelingenketen zal dit volledig uitgesplitste overzicht worden opgenomen.

Ik zal u op korte termijn bij brief nader informeren over de wijze waarop adviezen uit het genoemde WODC-rapport zijn verwerkt in de rapportage. Ook zal ik in deze brief bij de cijfers een nadere toelichting en duiding geven.

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, M.G.J. Harbers


X Noot
1

Kamerstukken 19 637 en 33 042, nr. 2369.

X Noot
2

Voorbeelden zijn onder andere te vinden in de strafrechtmonitor 2017, bijlage bij Kamerstuk 35 200 VI, nr. 2, blz. 8, 9, 11, 17, 18 en de tabellen op blz. 34 e.v.; WODC-rapport Cahier 2018–19 Criminaliteit en rechtshandhaving 2017.

Ontwikkelingen en samenhangen, blz. 59, 61 en 65; maandelijkse rapportage asieltrends (www.ind.nl).

X Noot
3

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl.

Naar boven