19 637 Vreemdelingenbeleid

Nr. 2256 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 16 november 2016

Naar aanleiding van het verzoek van uw Kamer tijdens de regeling van werkzaamheden van 27 oktober jl. (Handelingen II 2016/2017, nr. 15, item 8), informeer ik u hierbij over het verloop van de ontruiming van het illegale migrantenkamp in Calais eind oktober en over mijn contacten met de Franse overheid dienaangaande. Tevens beantwoord ik de door lid Gesthuizen tijdens het VAO van 1 november jl. (Handelingen II 2016/2017, nr. 16, item 22) gestelde vraag over mogelijk in Nederland aangetroffen kinderen uit Calais.

In de laatste week van oktober is het migrantenkamp in Calais conform het op 26 september jl. door de Franse president aangekondigde stappenplan ontruimd. Daarbij is door de Franse autoriteiten ingezet op het inventariseren van de benodigde opvangcapaciteit, op het ontmantelen van mensensmokkelnetwerken rond het kamp in Calais en op de terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers en Dublinoverdrachten. De Franse overheid heeft verspreid over het land extra opvangplekken gecreëerd, met daarbij speciale aandacht voor kwetsbare groepen, zoals minderjarigen.

Er is de afgelopen weken meermaals contact geweest met de Franse autoriteiten in het kader van de ontruiming van Calais. Hieraan kan worden ontleend dat de Franse autoriteiten dit omvangrijke proces consciëntieus hebben aangepakt, conform het stappenplan. Wat betreft de minderjarigen die na de ontruiming op de plek van het kamp gesignaleerd werden, hebben de Franse autoriteiten bevestigd dat alle amv’s opgevangen zijn en naar een speciaal opvangcentrum zijn gebracht teneinde asiel aan te vragen. Daar zullen ook alle bestaande en nieuwe aanvragen van amv’s voor gezinshereniging in het Verenigd Koninkrijk in behandeling worden genomen.

Tijdens de JBZ-Raad van 13 oktober jl. (Kamerstuk 32 317, nr. 446) heb ik de ontruiming in Calais op verzoek van uw Kamer ook besproken met de Franse Minister van Binnenlandse Zaken. Hij gaf aan dat Frankrijk de hele ontruiming zo zorgvuldig mogelijk heeft voorbereid en zou uitvoeren, met speciale aandacht voor amv’s. Ik heb te kennen gegeven welke zorgen er in uw Kamer leven omtrent het welbevinden van kwetsbare migranten zoals amv’s. Ook heb ik benadrukt dit als een kwestie van de Franse overheid te beschouwen en waardering te hebben voor de manier waarop de Fransen dit complexe proces hebben aangepakt en openheid van zaken hebben gegeven.

Wat betreft de vraag van lid Gesthuizen tijdens het VAO asiel- en vreemdelingenbeleid (Handelingen II 2016/2017, nr. 16, item 22) over in Nederland aangetroffen kinderen met een mogelijke link naar de ontruiming in Calais, en de kwestie of zij in Nederland criminele activiteiten ontplooiden, kan ik u het volgende meedelen. Op het moment van schrijven van deze brief heb ik niet voldoende aanleiding om te kunnen bevestigen dat kinderen afkomstig uit het migrantenkamp in Calais in Nederland criminele activiteiten hebben ontplooid. Er zijn signalen dat er een klein groepje migranten recentelijk vanuit Calais naar Nederland is gereisd. Deze signalen worden op de gebruikelijke wijze onderzocht.

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, K.H.D.M. Dijkhoff

Naar boven