19 637 Vreemdelingenbeleid

Nr. 2145 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 15 februari 2016

Tijdens het VAO over de opvang, terugkeer en bewaring van vreemdelingen van 9 december 2015 (Handelingen II 2015/16, nr. 35, item 3), heb ik toegezegd na te gaan in hoeverre EURODAC-gegevens en justitiegegevens gekoppeld kunnen worden, zodat inzichtelijk wordt hoe vaak personen die in aanraking komen met justitie wegens onrechtmatig verblijf, ooit asiel hebben aangevraagd. Met deze brief doe ik deze toezegging gestand.

Als een vreemdeling zonder een geldige verblijfsstatus door de politie of de Koninklijke Marechaussee wordt aangetroffen, kijken deze diensten in de nationale systemen of de persoon reeds bekend is in de vreemdelingenketen en eerder in Nederland asiel heeft aangevraagd. Ook checken de diensten, in het kader van de Dublinverordening, altijd in EURODAC of de betreffende vreemdeling in een andere EU-lidstaat asiel heeft aangevraagd. Het Europees Agentschap voor IT-systemen (eu-LISA) rapporteert over het aantal informatieverzoeken per lidstaat en het aantal positieve resultaten (hits) in de EURODAC-jaarverslagen1. Uit de cijfers van 2012 tot en met 2014 blijkt dat ongeveer de helft van de aangetroffen illegale vreemdelingen in Nederland een asielverleden had in Nederland of een andere lidstaat. Dat komt overeen met het Europese gemiddelde. Het rapport over 2015 is nog niet beschikbaar.

In deze gegevens van EURODAC kunnen dubbele bevragingen voorkomen. Een deel van de weergegeven hits zal dus om de zelfde personen gaan waardoor het werkelijke percentage illegale vreemdelingen met een asielachtergrond iets kan afwijken.

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, K.H.D.M. Dijkhoff


X Noot
1

Zie hiervoor de website van eu LISA (http://www.eulisa.europa.eu) onder «Publications»; «Reports»; «EURODAC».

Naar boven