19 637 Vreemdelingenbeleid

Nr. 2052 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 29 september 2015

Met deze brief informeer ik uw Kamer over de verlenging van het bestaande besluit- en vertrekmoratorium, dat geldt voor asielaanvragen van vreemdelingen afkomstig uit gebieden in Centraal- en Zuid-Somalië die onder controle staan van Al-Shabaab.

Naar aanleiding van de inhoud van het ambtsbericht van de Minister van Buitenlandse Zaken van 18 december 2014 heb ik besloten1 een besluit- en vertrekmoratorium in te stellen, voor de duur van zes maanden, voor asielzoekers afkomstig uit gebieden in Centraal- en Zuid-Somalië die onder controle staan van Al-Shabaab. Het besluit- en vertrekmoratorium geldt niet voor vreemdelingen die afkomstig zijn uit gebieden die niet onder controle staan van Al-Shabaab, waaronder Mogadishu. Tevens heb ik de Minister van Buitenlandse Zaken gevraagd in een nieuw uit te brengen ambtsbericht specifiek aandacht te besteden aan terugkeer en de risico's die daaraan mogelijk verbonden zijn. Het moratorium duurt tot en met 20 oktober 2015.

Na het verschijnen van het nieuwe ambtsbericht over Somalië, naar verwachting voor het eind van dit jaar, zal ik uw Kamer informeren of er aanleiding is om het beleid inzake Somalië te wijzigen. Tot die tijd wordt het bestaande besluit- en vertrekmoratorium verlengd met een maximale periode van een half jaar.

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, K.H.D.M. Dijkhoff


X Noot
1

Kamerstuk 19 637, nr. 1992 d.d. 22 april 2015

Naar boven