19 637 Vreemdelingenbeleid

Nr. 1918 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 17 november 2014

De afgelopen maanden heb ik uw Kamer meerdere malen geïnformeerd over de verhoogde instroom van asielzoekers naar Nederland, het meest recent op 29 oktober jl1. In mijn brief van 19 mei 20142 gaf ik al aan dat de verhoogde instroom maatschappelijke gevolgen heeft. Ik wees in dit verband op het proces van huisvesting van vergunninghouders dat verder onder druk komt te staan.

Op 30 september jl. publiceerde ik de nieuwe taakstelling huisvesting vergunninghouders voor de eerste helft van 2015 in de Staatscourant3. Op grond van de verwachte instroom en inwilliging van asielverzoeken heb ik de taakstelling voor de eerste helft van 2015 op 14.000 te huisvesten vergunninghouders gesteld, terwijl ik verwacht dat de taakstelling voor de tweede helft op 14.900 vergunninghouders zal uitkomen. De aantallen te huisvesten vergunninghouders zijn daarmee voor 2015 substantieel hoger dan de afgelopen jaren.

Op 27 april 2012 informeerde de toenmalige Minister voor Immigratie, Integratie en Asiel uw Kamer over de landelijke invoering van de nieuwe toewijzingsprocedure voor huisvesting van vergunninghouders4. Daartoe werd destijds besloten om de achterstanden die bij gemeenten waren ontstaan te lijf te gaan. Sinds 1 oktober 2012 wordt er landelijk met deze nieuwe toewijzingsprocedure gewerkt. En met succes: begin 2013 hadden de meeste gemeenten, mede wegens de lage instroomcijfers, hun achterstanden ingelopen. Naarmate de taakstellingen de afgelopen periode echter hoger werden en zelfs tussentijds naar boven bijgesteld moesten worden, begonnen er bij gemeenten weer achterstanden te ontstaan. De afgelopen maanden hebben sommige bestuurders van gemeenten in de pers aangegeven de hoge taakstellingen als problematisch te ervaren. En alhoewel er binnen de Vreemdelingenketen maatregelen genomen zijn om het proces van uitplaatsing verder te versnellen -onder andere middels het opstarten van een pilot om tot versnelde inschrijving van vergunninghouders in de Basisregistratie Personen te komen- groeit het aantal vergunninghouders in de opvang dat wacht op huisvesting. Op peildatum

1 november 2014 ving het Centraal Opvang Asielzoekers (COA) 9.649 personen met een verblijfsvergunning op. Het moge duidelijk zijn dat, met de huidige hoge instroom asiel, de noodzaak hoog is om iedere plek in de opvang voor asielzoekers in procedure te benutten. Vergunninghouders moeten dus sneller in gemeenten gehuisvest worden.

Met de hoge taakstelling voor 2015 in het vooruitzicht wil ik op de ontwikkelingen anticiperen en de gemeenten ondersteunen bij het op tempo en op niveau houden van de huisvesting van vergunninghouders door een projectmatige aanpak en ondersteuning. Uitgangspunt daarbij blijft evenwel dat gemeenten aan zet zijn en de taakstelling dienen te vervullen.

Ik heb in overleg met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Ministeries van BZK en SZW het platform versnelling uitstroom vergunninghouders opgericht. Het platform is een overlegorgaan tussen de Ministeries van VenJ, BZK, SZW en de VNG, het COA en het Interprovinciaal Overleg (IPO), met als doel de vaart in het huisvestingsproces te (doen) houden.

Onder het platform zal een multidisciplinair projectteam onder leiding van een «ambassadeur», mevrouw M.L. van Kleef, voormalig algemeen directeur van de Raad voor de Kinderbescherming en oud wethouder Wonen van de gemeente Utrecht, aan de slag gaan om het gehele huisvestingsproces, dus vanaf het moment van vergunningverlening tot en met het betrekken van de woning, te ondersteunen en te helpen verbeteren en versnellen.

Het projectteam zal zelf voorstellen doen, maar zal ook good practices en procesverbeteringen ophalen en breed (multimediaal) delen.

Daar zullen, gelet op de druk op de asielopvang, ook minder gangbare mogelijkheden en middelen bij zijn. Ik wil bijvoorbeeld de mogelijkheden laten onderzoeken of maatschappelijk vastgoed al dan niet tijdelijk in te zetten is voor huisvesting van deze groep vergunninghouders, bezien of regio’s met een minder overspannen huizenmarkt naar verhouding vrijwillig meer vergunninghouders kunnen opvangen en nader onderzoeken of meer onzelfstandige huisvesting, met name voor alleenstaanden, mogelijk is.

Het platform en projectteam zullen naar verwachting geheel 2015 en mogelijk een deel van 2016 aan de slag zijn om het proces van huisvesting van vergunninghouders te begeleiden en het tempo erin te houden. Ik zal uw Kamer gedurende deze periode geregeld van de ontwikkelingen op de hoogte houden.

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, F. Teeven

Naar boven